Τα 10 πιο ενθαρρυντικά πράγματα που μπορείς να πεις στο παιδί σου για να το στηρίξεις!

Κάθε μητέρα που τρέχει να τα προλάβει όλα έχει την ίδια αγωνία: μήπως έκανε ή είπε κάτι λάθος στο παιδί της, με αποτέλεσμα να το απογοητεύσει ή να “χαλάσει” τη σχέση του μαζί της.

Ούτως ή άλλως έχει ενοχές που δεν προλαβαίνει να είναι πάντα εκεί για εκείνο, και συχνά οι μαμάδες πάνω στο άγχος τους μπορεί να πουν και μια κουβέντα παραπάνω.

Ο χρόνος είναι πολλές φορές πολυτέλεια για μια μητέρα που αναγκάζεται να δουλεύει και παράλληλα να είναι πάντα δίπλα στο παιδί της. Αυτό που πρέπει όμως να έχουν στο μυαλό τους οι μητέρες είναι πως ακόμα κι αν λείπουν περισσότερο απ’ όσο θα ήθελαν, αυτό που μετράει είναι το πώς αξιοποιούν το χρόνο που έχουν με το παιδί τους όταν είναι μαζί, και τι γλώσσα χρησιμοποιούν για να του εξηγήσουν τους λόγους της απουσίας τους.

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και καθώς μεγαλώνουν χρειάζονται δίπλα τους τούς γονείς τους όχι μόνο για να τους παρέχουν υλικά αγαθά αλλά και για να τα υποστηρίζουν ψυχικά και συναισθηματικά για όλα τους τα νέα ξεκινήματα και τις πρώτες φορές που θα έρθουν στη ζωή τους.

Ακόμα κι αν δεν είσαι δίπλα του τη στιγμή που θα κάνει το πρώτο του βήμα, ή την πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο ή θα πάρει το πρώτο του βραβείο, έχει μεγάλη σημασία το παιδί σου να ξέρει ότι η μαμά είναι πάντα εκεί, και το στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις. Πώς θα γίνει αυτό; Μα είναι απλό! Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, ο τρόπος που τα ενθαρρύνουμε τους δίνει αυτοπεποίθηση και τα βοηθά να μεγαλώνουν με την αίσθηση της ασφάλειας και να ξέρουν πως πίσω από κάθε νέο βήμα στη ζωή τους, υπάρχει μια υποστηρικτική μητέρα που ξέρει πώς να τα βοηθήσει και τί να τους πει!

Μικρές και “θαυματουργές” φρασούλες της μαμάς μπορούν να εμφυσήσουν στο παιδί θετική στάση και σκέψη, να του δώσουν αυτοπεποίθηση και να του δείξουν ότι μπορεί να κάνει πολλά πρώτα “βήματα” στη ζωή του χάρη στη στήριξη της μαμάς!

Ποιες είναι αυτές;

1. Μαθαίνεις γρήγορα!

Είναι μια φράση υποστήριξης που πρέπει οι γονείς να λένε στα παιδιά τους από νωρίς, ώστε να τα ενθαρρύνουν στη διαδικασία μάθησης αλλά και στην προσπέραση των εμποδίων, καθώς τα “μαθήματά” τους δυσκολεύουν!

2. Σε ευχαριστώ
Δεν υπάρχει πιο ευγενική φράση. Συχνά ξεχνάμε να την πούμε ακόμη και σε ένα μικρό παιδί, μόνο έτσι όμως θα μάθει ότι η ευγένεια είναι μια αρετή που θα του ανοίξει “πόρτες” στη ζωή του!

3. Μου αρέσει αυτό που είσαι
Η πιο μαγική φράση αποδοχής που μπορεί να πει μια μητέρα στο παιδί της ώστε να το κάνει να αισθανθεί δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του!

4. Πες μου περισσότερα για αυτό!
Είναι η καλύτερη φράση που περιμένει να ακούσει ένα παιδί όταν η μαμά του επιστρέφει στο σπίτι και θέλει να της διηγηθεί όλα του τα κατορθώματα! Δείξε του έτσι το ενεργό σου ενδιαφέρον για όσα έχασες αλλά θα ήθελες να μην έχεις χάσει!

5. Ας διαβάσουμε κάτι μαζί!
Το διάβασμα, ειδικά των παραμυθιών και ειδικά πριν τον ύπνο, είναι μια τελετουργία που χαρίζει πολύτιμες στιγμές στους γονείς και στα παιδιά τους ειδικά όταν λείπουν όλη μέρα!

6. Όλοι κάνουμε λάθη
Άλλη μια μαγική φράση που καλμάρει τα μικρά παιδιά τα οποία συχνά αναστατώνονται όταν κάτι δεν πάει καλά. Επίσης ενθαρρύνει το παιδί να μην το βάζει κάτω με την πρώτη δυσκολία.

7. Συγγνώμη
Οι γονείς συχνά παραγνωρίζουν την αξία της συγγνώμης προς το παιδί τους. Μια ειλικρινής δήλωση ότι η μαμά λυπάται που δεν ήταν εκεί ή λυπάται που είπε κάτι που δεν έπρεπε, δίνει το καλό παράδειγμα στα παιδιά.

8. Ναι!
Είναι η λέξη κλειδί που δεν ακούγεται συχνά! Συνήθως τα παιδιά ακούνε περισσότερο “όχι” από τους γονείς. Καλό όμως είναι να μάθουμε ότι το positive parenting, η μετατροπή της άρνησης σε κατάφαση δηλαδή, έχει πολύ μεγάλη αξία για ένα παιδί!

9. Τι νομίζεις εσύ;
Οι γονείς δεν ζητούν συχνά τη γνώμη των παιδιών τους. Η συμμετοχή τους όμως από μικρή ηλικία σε θέματα που τα αφορούν, τα γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά!

10.Σε αγαπώ πολύ!
Μην ξεχνάς ποτέ να λες στο παιδί σου την πιο μαγική φράση που θέλει να ακούει συνέχεια, ότι δηλαδή η μαμά το αγαπάει άνευ όρων και χωρίς περιορισμούς είτε είναι εκεί είτε όχι!

Απλές συμβουλές και καθημερινές φράσεις που βοηθούν το παιδί σου να στέκεται στα πόδια του ακόμη και όταν δεν είσαι εκεί. Γιατί τελικά, πίσω από κάθε πρώτη φορά του παιδιού σου, είσαι πάντα εσύ.

Ακόμα όμως και αν κάποιες φορές οι υποχρεώσεις σου μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από το παιδί σου, υπάρχει ένας τρόπος να τα καταφέρεις να είσαι δίπλα του! Με την βοήθεια της Amita, που #apoagapi είναι πάντα δίπλα σου και σε φέρνει κοντά στο παιδί σου και τις σημαντικές του στιγμές μέσα από τη νέα της καμπάνια. Όλες οι μαμάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο www.apoagapi.gr αναφέροντας ποια στιγμή δεν θέλουν να χάσουν με το παιδί τους, και η Αmita θα κάνει ό,τι μπορεί #apoagapi για να #eisaipantaesy εκεί!

Read More

And More