Το να είσαι γονιός δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Απαιτεί να ξέρεις να ακούς και να μπορείς να καταλαβαίνεις το παιδί σου και τον χαρακτήρα του. Οι γονείς όμως, δεν είναι τέλειοι και όπως όλοι οι άνθρωποι κάνουν και αυτοί λάθη. Μερικά από αυτά τα λάθη επηρεάζουν το παιδί σου και την συμπεριφορά του, μπορούν όμως να διορθωθούν. Δεν χρειάζεσαι να πανικοβάλλεσαι κάθε φορά που θεωρείς ότι δεν κάνεις κάτι σωστά. Για κάθε τυχόν λάθο χειρισμό σου, υπάρχει μια μικρή αλλαγή που μπορείς να κάνεις στην συμπεριφορά σου για να μην το επαναλάβεις.
Παρακάτω ακολουθούν 4 λάθη που κάνουν όλοι οι γονείς και το πως εσύ μπορείς να τα αλλάξεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Είσαι συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ένας σεισμός δεν είναι το ίδιος σημαντικός με το να αφήσει το παιδί σου τα παιχνίδια του στο σαλόνι. Μην αντιδράς λοιπόν με τον ίδιο τρόπο, γιατί και το παιδί σου δεν θα μπορεί στο μέλλον να ξεχωρίζει καταστάσεις και να αντιδρά ανάλογα. Επίσης, δεν θα μπορεί και να αντιλαμβάνεται πότε κάτι είναι πραγματικά σοβαρό και πότε όχι. Όταν λοιπόν, κάτι δεν θα πηγαίνει καλά, βάλ’ του έναν αριθμό σημαντικότητας στο μυαλό σου και φέρ’ σου ανάλογα. Στην αρχή δεν θα είναι εύκολο αλλά σιγά σιγά θα σου γίνει συνήθεια.
2. Να δείχνεις τα συναισθήματά σου
Την επόμενη φορά που θα έχεις ένα πρόβλημα και το παιδί σου σε ρωτήσει τι έχεις, μην του απαντήσεις πως είσαι μια χαρά και δεν τρέχει τίποτα. Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να αισθανθούν πότε κάτι δεν πάει καλά. Αν δεν εκφράζεις σωστά τα αισθήματά σου θα μάθεις τα παιδιά σου να λένε ψέμματα και για τα δικά τους, καθώς εσύ είσαι το πρότυπό τους. Μπορείς λοιπόν, να πεις για παράδειγμα, “Είμαι στεναχωρημένη επειδή η γιαγιά σου δεν είναι καλά, αλλά την φροντίζουν οι γιατροί και σύντομα θα καλυτερεύσει” ή “Θα έχω καινούριο υπεύθυνο στη δουλειά και δεν ξέρω αν θα τα πάμε καλά. Έχω αγχωθεί όπως εσύ τότε που ήρθε η καινούρια δασκάλα”. Άσε το παιδί σου να σου κάνει ερωτήσεις για να μπορέσεις να μετριάσεις τις ανησυχίες του και να μην φαντάζεται τα χειρότερα.
3. Ρωτάς αντί να απαιτείς
Αν θες το παιδί σου να μαζέψει τα παιχνίδια του, συνήθως του λες, “Μπορείς να μαζέψεις τα παιχνίδια σου; Τώρα, εντάξει;”. Αν δίνεις μια οδηγία με μορφή ερώτησης και μάλιστα προσθέτεις στο τέλος και το “εντάξει;”, τότε το παιδί το αντιλαμβάνεται ως ερώτηση στην οποία έχει την επιλογή να πει και όχι. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ακριβής σε αυτά που ζητάς ειδικά όταν θες κάτι να γίνει άμεσα. Άρα, καλό είναι να λες φράσεις όπως, “Ντύσου γιατί θα πάμε στο πάρκο” ή “Κλείσε την τηλεόραση τώρα”. Αν το παιδί δεν ανταποκριθεί αμέσως περίμενε λίγο και πες του, “Θα σε βοηθήσει η μαμά να κλείσεις την τηλεόραση. Άσε με να σου δείξω πως δουλεύει το τηλεκοντρόλ”, περίμενε λίγο και μετά κάνε αυτό που μόλις είπες.
4. Δεν έχεις θετική ενέργεια
Αν το παιδί σου σου φέρνει τον έλεγχο του σχολείου και ανάμεσα σε όλα τα Α και τα Β, υπάρχει και ένα Γ, μην σταθείς αμέσως σ’ αυτό. Αν επικρίνεις το παιδί πιο πολύ απ’ ότι το επαινείς, είναι πολύ πιθανό να σε αγνοήσει ή να πάρει αμυντική θέση και έτσι δεν θα ακούσει αυτό που έχεις να του πεις, ακόμα κι αν είναι κάτι εποικοδομητικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοείς τα λάθη, απλά πρώτα να επισημαίνεις τα σωστά. Και όσο αφορά αυτό το Γ στον έλεγχο, μπορείς να προσφερθείς ευγενικά να το βοηθήσεις και να του εξηγήσεις πως όντως δεν είναι εύκολο να είσαι άριστος σε όλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ