Τα πιο συνηθισμένα λάθη που όλοι οι νέοι γονείς κάνουν στο μπάνιο ενός μικρού παιδιού

Μία από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες κάθε νέας μαμάς (και, ευρύτερα, κάθε γονέα, αφού τα τελευταία χρόνια και οι μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά στο συγκεκριμένο παιχνίδι) είναι το μπάνιο ενός μικρού παιδιού. Λίγο η άγνοια, λίγο ότι δεν μπορείς να καταλάβεις από την πρώτη στιγμή τις ανάγκες που έχει ένα μωρό στην… μπανιέρα, η συγκεκριμένη “άσκηση” φαντάζει υπερβολικά δύσκολη. Όμως, εν τέλει, με μικρή καθοδήγηση, γίνεται άμεσα πολύ πιο εύκολη.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με μία βασική αρχή: Η φροντίδα και ο καθαρισμός της λεπτής και ευαίσθητης επιδερμίδας του μωρού είναι διαφορετική από τη δική σου. Οπότε, μην ακολουθήσεις, κατά γράμμα, τη διαδικασία που εφαρμόζεις στον εαυτό σου.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, υπάρχουν συγκεκριμένα λάθη, που κάθε γονέας (για πρώτη φορά) κάνει σχετικά με το μπάνιο του μωρού του. Τι λες, λοιπόν, να τα δούμε, για να αποφύγεις να τα κάνεις και εσύ;

– Το κάνεις μπάνιο πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Ναι, είναι ό,τι πιο χαλαρωτικό μπορείς να προσφέρεις σε ένα μικρό παιδάκι (και σε κάθε άνθρωπο, για να είμαστε ειλικρινείς), όμως, την υπερβολή κανείς δεν αγάπησε. Πόσω μάλλον, η βρεφική επιδερμίδα του μωρού σου, η οποία, από τα πολλά συνεχή λουσίματα, έχει αρχίσει να γίνεται πιο ξηρή και από τη… ξηρασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μπανάκι την ημέρα είναι υπεραρκετό. Απέφυγε, επίσης, τους τακτικούς τοπικούς καθαρισμούς.

– To αφήνεις μόνο του στην μπανιέρα, για να κάνεις κάποια άλλη δουλειά. Το καταλαβαίνω. Όμως, κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ένα βρέφος μπορεί να πνιγεί μόλις σε 2 εκατοστά νερού. Για αυτό, μη δείχνεις τυφλή εμπιστοσύνη στο κάθισμα της μπανιέρας.

– Χρησιμοποιείς πάρα πολλά προϊόντα. Εννοείται ότι θες να περιποιηθείς το μικρό σου, όμως, αυτό μπορείς να το πετύχεις χωρίς να βάλεις στην επιδερμίδα του την Άρτα και τα Γιάννενα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα ενυδατικό καθαριστικό 2 σε 1, χωρίς συντηρητικά, parabens, σαπούνι, χρώματα και ερεθιστικά αρώματα.

– Δεν το στεγνώνεις καλά. Αρκετοί γονείς δε δίνουν την απαραίτητη προσοχή στο να σκουπίσουν ενδελεχώς το μωράκι τους. Πάντως, η λίγη υγρασία που μπορεί, τυχόν, να μείνει, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μυκήτων στην ευαίσθητη περιοχή και στο πρόσωπο του.

– Βάζεις είτε πολύ ζεστό είτε πολύ κρύο νερό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να έχει εκείνη του σώματος, δηλαδή να είναι γύρω στους 37 βαθμούς C. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο να βάλεις θερμόμετρο στο νερό, ρώτα το παιδάκι σου πώς αισθάνεται μέσα στην μπανιέρα.

– Δεν επιλέγεις τη σωστή ώρα. Και, όμως υπάρχει! Είναι εκείνη η στιγμή που το μωρό δεν είναι πολύ κουρασμένο και δεν πεινάει πολύ. Άλλωστε, δε θέλω να ξεχνάς ότι το μπάνιο είναι μία ιεροτελεστία, κατά την οποία, μαμά και μωρό επικοινωνούν.

– Κάνεις skip στο σφουγγαράκι. Ναι, τα χεράκια σου μπορεί να είναι πιο απαλά, όμως, ένα σφουγγάρι του εξασφαλίζει την προσωπική του υγιεινή.

– Βιάζεσαι να το κάνεις μπάνιο. Αφιέρωσε λίγα λεπτά της καθημερινότητας σου στο βρεφικό μπανάκι και κάνε προσεκτικές και καθόλου απότομες κινήσεις.

Read More

And More