Τα πολλά “αψού” μην τ’ αφήνεις στο φλου!

Χοροπηδούν στις λάσπες γελώντας με ευχαρίστηση, αγγίζουν τα πάντα με ενθουσιασμό και κάθε φορά που φτερνίζονται χρησιμοποιούν το πλησιέστερο υφασμάτινο αντικείμενο για να σκουπίσουν τη μυτούλα γιατί… είναι παιδιά! Στον κόσμο των λιλιπούτειων υπάρχουν άλλοι κανόνες που δεν περιλαμβάνουν χαρτομάντιλα, σαπουνάκια ή καθαρά χεράκια. Στον κόσμο των λιλιπούτειων, αυτό που βασιλεύει είναι οι αγκαλιές, το παιχνίδι και η εξερεύνηση. Τις ανησυχίες τις αναλαμβάνει η μαμά και ο μπαμπάς!

Ο κόσμος των παιδιών είναι ένας κόσμος που αγαπάμε και θέλουμε να προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Για να το κάνουμε, έχουμε δημιουργήσει διάφορους “συναγερμούς ασφαλείας”, με χαρακτηριστικό αυτόν που ακούει στο όνομα… “αψού”!

Το παιδικό φτέρνισμα πάντα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη μαμά και τον μπαμπά, γιατί μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά και τίποτα ταυτόχρονα. Ποτέ δεν ξέρεις αν εκείνη την ώρα που το ακούς, πρόκειται απλά για μια αντανακλαστική αντίδραση σε κάτι που ενόχλησε τη ρινική κοιλότητα ή αν είναι η αρχή μιας εποχικής ίωσης που συνεπάγεται βουλωμένη μύτη, πυρετούς, βήχα και παιδικές αντιβιώσεις. Οπότε τι πρέπει να κάνεις; Να μην ασχοληθείς; Ή να ανησυχείς κάθε φορά που το ακούς; Κανένα από τα δύο… Η λύση είναι μία και αφορά την πρόληψη. Το να δημιουργήσεις δηλαδή ένα υγιεινό, καθαρό περιβάλλον που εμποδίζει τη μετάδοση ιώσεων και μικροβίων. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο “η μισή αρχοντιά”, όπως πολύ χαρακτηριστικά μας είχε πει και η δική μας μαμά, αλλά είναι επίσης και ασπίδα προστασίας απέναντι στις ιώσεις, την οποία μπορούμε να “χτίσουμε” εύκολα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα.

Στην πρώτη θεμελιώδη γραμμή άμυνας, λοιπόν, είναι η καθαριότητα του σπιτιού. Του χώρου που ο μπόμπιρας περνά τον περισσότερο χρόνο του. Τι μπορείς να κάνεις; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απολυμαντικό προϊόν που είναι κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες, αλλά και φιλικό προς τα παιδιά. Μια ιδανική επιλογή είναι το σπρέι Dettol, που ενδείκνυται για την απολύμανση όλων των επιφανειών (ακόμα και των μαλακών), καταπολεμά τα μικρόβια και τις ιώσεις, ενώ είναι ακόμη ικανό να προστατέψει απέναντι στον ιό Η1Ν1. Αυτό για τις επιφάνειες. Για τα δάπεδα, που ο μπόμπιρας περνά ώρες ξαπλωμένος, τρίβοντας κάθε σημείο τους σώματός του σε αυτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αντίστοιχο προϊόν Dettol που είναι ειδικό για δάπεδα και έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

Δεύτερη γραμμή άμυνας: Χεράκια! Όσες φορές αυτά τα χεράκια στέκονται κάτω από τη βρύση για να πλυθούν, τόσες θα ξαναλερωθούν και θα θέλουν πάλι πλύσιμο. Όπως είπαμε, οι μπόμπιρες τη βρωμιά δεν τη φοβούνται, ούτε και την ίωση. Σύμμαχος στο εγχείρημά σου είναι τα μαντηλάκια, τα αντισηπτικά gel και τα σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση.

Κάθε φορά, λοιπόν, που ακούς “αψού”, μην το αφήνεις στο φλου! Αλλά μην πανικοβληθείς κιόλας. Απλά πάρε τα μέτρα σου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.