Θες να αρχίσει να τρώει λαχανικά; Με αυτά τα κόλπα θα τα καταφέρεις!

Διατροφή. Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη ζωή ενός παιδιού. Η όλη συζήτηση έρχεται στο προσκήνιο με την κλασσική ερώτηση κάθε γονέα: “τι πρέπει να τρώει το παιδί και σε ποια μορφή;”. Όπως γνωρίζεις πολύ καλά, ένα μικρό παιδάκι, μέχρι να βγάλει τα δοντάκια του, καταναλώνει τα πάντα σε μορφή υγρού ή πολτού. Στη συνέχεια, σιγά-σιγά, αρχίζει να μασά την τροφή του.

Υπάρχει, όμως, ένα πράγμα που είτε είναι ενός είτε κοντεύει να δώσει Πανελλήνιες, αρνείται πεισματικά να φάει. Τα λαχανικά. Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι και το πιο νόστιμο πράγμα που μπορείς να γευθείς. Ούτε η εμφάνιση τους σε δελεάζει (και ας είναι πολύχρωμα). Όμως, είναι υγιεινά και πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού.

Πώς θα το κάνεις, λοιπόν, να τρώει με ευχαρίστηση τα λαχανικά;

– Πρόσθεσε τα στο μενού με έναν πιο παιχνιδιάρικο τρόπο. Μπορεί να το έχεις ακούσει ήδη αρκετές φορές, όμως, αυτό το tip είναι το ήμισυ της επιτυχίας. Άλλωστε, η ψυχολογία έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες. Εξηγώ: Αρχικά, ρώτησε το ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα. Αν σου πει το κόκκινο, άρχισε να προσθέτεις στο πιάτο του μικρές φέτες τομάτας (στην αρχή μία ή δύο, για να δεις την αντίδραση του). Όσο περνάει ο καιρός, κάνε ακριβώς το ίδιο και φρόντισε να αυξάνεις, λίγο – λίγο, την ποσότητα του λαχανικού στο πιάτο. Αν λατρεύει το πράσινο, δώσε του αγγουράκι ή λάχανο. Το πορτοκαλί, καρότο και πάει λέγοντας.

– Βάλε λαχανικά σε φαγητό που ήδη του αρέσει. Για παράδειγμα, πρόσθεσε επιπλέον τομάτα ή πιπεριές (κόκκινες και πράσινες) στην πίτσα. Επίσης, σχημάτισε μικρά δενδράκια από μπρόκολο. Εξάλλου, όταν αναμειγνύεται με άλλα υλικά, το λαχανικό γίνεται απόλαυση.

– Πρόσθεσε τα στη σάλτσα της μακαρονάδας. Όλα τα παιδάκια αγαπούν τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Τι θα έλεγες, λοιπόν, αν στη σάλτσα, έτριβες λίγο καρότο, κρεμμύδι και κολοκύθι; Γευστικότατο ακούγεται!

– Βάλε λίγα λαχανικά στην ομελέτα. Τι καλύτερο από το να προσθέσεις φρέσκια τομάτα, σπανάκι και πιπεριά; Το παιδάκι, όχι μόνο θα χορτάσει, αλλά θα συνηθίσει και τη γεύση τους.

– Βάλε του να δει κινούμενα σχέδια που ο βασικός ήρωας έχει καλή σχέση με τα λαχανικά. Ναι, ξέρω ότι το μυαλό σου έχει πάει, ήδη, σε κάποιον. Και πολύ καλά κάνει, αφού ο (αγαπημένος όλων των ηλικιών) Popeye μπορεί να κάνει το παιδάκι σου να θέλει σπανάκι, πριν καν του σερβίρεις εσύ.

– Μαγείρεψε μακαρόνια tricolore. Ποιο παιδάκι δεν αγαπά να έχει χρώματα στο πιάτο του; Κανένα. Τα χρωματιστά ζυμαρικά είναι μία πολύ έξυπνη ιδέα για μεσημεριανό, αφού συνδυάζουν θρεπτικά στοιχεία και παιχνίδι.

– Άρχισε να τρως σαλάτα και λαχανικά μπροστά του. Νομίζω το έχουμε πει αρκετές φορές, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα κάθε μαθήσεως. Στα μάτια του μικρού σου παιδιού, είσαι το πρότυπο του, το άτομο, του οποίου μιμείται τη συμπεριφορά.

Ώρα για λαχανικά, λοιπόν!

 

Read More

And More