Δυσκολεύεται να προφέρει κάποιες λέξεις; Επαναλαμβάνει συλλαβές; Κάνει μεγάλες παύσεις; Πώς θα αναγνωρίσεις αν πρόκειται για τραυλισμό και τι πρέπει να κάνεις;
Πρόκειται για μια διαταραχή ομιλίας που αφορά στη ροή και το ρυθμό της. Το άτομο γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να πει αλλά εξαιτίας ακούσιων αντιδράσεων παρουσιάζει συμπτώματα τραυλισμού. Η εμφάνισή του μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή ενώ η διαταραχή εμφανίζεται συχνότερα σε αγόρια λόγω διάφορων γενετικών και ψυχολογικών-συμπεριφορικών παραγόντων.
Ο τραυλισμός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο της παιδικής ηλικίας αλλά συνήθως αφορά σε περιπτώσεις μεταξύ 2-5 ετών.
Μετά το τέταρτο έτος η πιθανότητα εμφάνισης μειώνεται κατά 50% και μετά το 12 έτος ελαχιστοποιείται. Ωστόσο, τραυλισμός μπορεί να εμφανιστεί και μετά από τραυματισμό ή βλάβη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
Τα συμπτώματα του τραυλισμού χωρίζονται σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες συμπεριφορές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
α. επαναλήψεις:
-φωνημάτων (πχ “έφαγα το μ-μ-μήλο”)
-συλλαβών (πχ “έφαγα το μη-μη-μήλο”)
-λέξεων (πχ “έφαγα το το το μήλο”)
β. επιμηκύνσεις ήχων/φωνημάτων: (πχ θθθθέλω να φύγω). Το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως στην πρώτη λέξη της πρότασης και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 5 δευτερόλεπτα.
γ. μπλοκαρίσματα: δηλαδή παύσεις πριν τη λέξη, που συνοδεύονται από ένταση στην περιοχή του λαιμού ή του προσώπου. Η αναπνοή κόβεται και οι αρθρωτές μένουν ακίνητοι. Όσο εμμένει ο τραυλισμός ή σε περιπτώσεις που αυξάνεται το άγχος, τα μπλοκαρίσματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
α. ατελείς φράσεις: το άτομο σταματά πριν τη λέξη που θεωρεί ότι θα τραυλίσει και δεν συνεχίζει την πρόταση.
β. εμβολές ή παρεμβολές: (πχ “εμμμ”, “εεεε”) ώστε το άτομο να αλλάξει τις λέξεις που θεωρεί ότι θα τραυλίσει.
γ. αναθεωρήσεις: το άτομο ξεκινά τη λέξη αλλά αν συνειδητοποιήσει ότι έχει μπλοκάρισμα την αντικαθιστά με συνώνυμη.
δ. αφύσικος ρυθμός ομιλίας και αύξηση της έντασης και του τόνου της φωνής: το άτομο επιλέγει γρήγορο ή αργό ρυθμό αναλόγως με το πως θεωρεί ότι θα αποφύγει τον τραυλισμό.
Θεραπεία
-Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν ειδικό διαταραχών ομιλίας (λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγο, λογοπεδικό) για αξιολόγηση και θεραπεία. Ενδεχομένως να χρειαστεί να απευθυνθούν και σε ψυχολόγο για να εκτιμηθεί αν το παιδί χρειάζεται στήριξη.
-Η θεραπεία στοχεύει στο να επιτευχθεί από το άτομο ο έλεγχος των επεισοδίων τραυλισμού, αλλάζοντας τον τρόπο ομιλίας του. Υπάρχουν δεκάδες σχολές που ασχολούνται με τη θεραπεία του τραυλισμού, ενώ σε κάποιες απ’αυτές χρησιμοποιούνται υπολογιστές και μέσα τεχνολογίας.
Σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά εμφανίζουν παροδικά τραυλισμό που υποχωρεί αυτόματα μέσα σε 18 μήνες από την έναρξη. Οι πιθανότητες υποχώρησης αυξάνονται αν το παιδί είναι γένους θηλυκού και δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ