Τι σχέση έχει ο ήλιος με την ακμή;

Τι είναι η ακμή, ποιους αφορά και τι πρέπει να προσέξεις τώρα το καλοκαίρι;

Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής απαντά:
Τι είναι η ακμή;
-Η ακμή είναι νόσος που προσβάλλει τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο.
-Αφορά το 50% των νέων ατόμων, παρατηρείται συχνότερα μεταξύ 14-19 ετών, ενώ 80% των ατόμων 19-35 ετών, ιδιαίτερα γυναίκες, μπορεί να εμφανίσουν στοιχεία ακμής περιστασιακά.
-Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική. Σήμερα πιστεύεται ότι κυρίως η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με ορμονικούς παράγοντες οδηγούν στην εμφάνισή της.
Μορφές ακμής
Εκδηλώνεται με τις εξής μορφές: ως φαγεσωρική (με κλειστούς ή ανοιχτούς πόρους), ως φλυκταινώδης (με έντονα στοιχεία φλεγμονής) και ως κυστική (με επώδυνες βλάβες). Ειδικές μορφές της είναι η τροπική (θερινή) ακμή, στα θερμά και υγρά κλίματα, η χηλοειδής ακμή, με υπερτροφικές ουλές, συχνότερη σε νέγρους και η ροδόχρους ακμή, που εμφανίζεται στο πρόσωπο, κατά την 3η-5η δεκαετία και χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και ευρυαγγείες.
Γενικά η ακμή εντοπίζεται στις περιοχές όπου οι σμηγματογόνοι αδένες είναι περισσότεροι και πιο δραστήριοι: στο πρόσωπο, στο στέρνο και στη ράχη.
Ήλιος και ακμή
Σε ό,τι αφορά στη σχέση της ακμής με τον ήλιο ισχύουν τα εξής: ανάλογα με τον τύπο της μπορεί να έχει επωφελή ή επιβαρυντική επίδραση. Συγκεκριμένα, η βλατιδοφλυκταινώδης, δηλ. η κοινή ακμή, που χαρακτηρίζεται από κόκκινα ‘‘σπυράκια’’ με πύο, βελτιώνεται με σταδιακή και φειδωλή έκθεση στον ήλιο, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία έχει μια αντιφλεγμονώδη επίδραση στον τριχοσμηγματογόνο θύλακο. Το ίδιο ισχύει, σε μικρότερο όμως βαθμό και για την κυστική ακμή ενώ η φαγεσωρική ακμή μένει μάλλον αδιάφορη.
Αντίθετα, η λεγόμενη θερινή ακμή (Acne Majorca) προκαλείται από τον ήλιο ιδιαίτερα σε υγρά και θερμά κλίματα, συχνότερα σε άτομα που ιδρώνουν πολύ. Εμφανίζεται στον κορμό και είναι επίμονη, απαιτώντας συστηματική αντιβίωση για την αντιμετώπισή της.
Η δε ροδόχρους ακμή, είναι η ακμή που εμφανίζει κατ’εξοχήν φωτοευαισθησία, επιδεινώνεται σημαντικά από τον ήλιο, καθώς η τάση για ευρυαγγείες που τη χαρακτηρίζει, υποτροπιάζει κάτω από τον ήλιο και πυροδοτεί έναν κύκλο φλεγμονώδους ακμής. Στην περίπτωση της ροδοχρόου ακμής λοιπόν, ο ήλιος απαγορεύεται.
Ακόμα, η κατηγορία των παιδιών που λαμβάνουν συστηματική αλλά και ορισμένες τοπικές αγωγές για την ακμή τους, εμφανίζουν φωτοευαισθησία και πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο.
Προσοχή στο αντιηλιακό!
Εδώ, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αντιηλιακά και γενικά τα λιπαρά καλλυντικά τους θερινούς μήνες μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Πρέπει λοιπόν ένα αντιηλιακό να επιλέγεται προσεκτικά και να είναι αυστηρά μη λιπαρής υφής, σε ένα ακνεϊκό δέρμα.
Συμπερασματικά, ο ήλιος μπορεί να ωφελήσει κάποια είδη ακμής και να επιδεινώσει κάποια άλλα είδη.
Χρειάζεται καλή κατανόηση της ακμής που εμφανίζεται και επιλογή του σωστού αντιηλιακού.

Read More

And More