Tips για έναν ευχάριστο ύπνο των μωρών

Είναι πολλά τα πράγματα που ανησυχούν τους γονείς, ειδικά όταν έχουν μικρά παιδιά. Ένα από αυτά είναι και ο ύπνος, αφού δεν επηρεάζει μόνο την σωστή ανάπτυξη, αλλά και την σωστή λειτουργία της οικογένειας. Δυο άυπνοι γονείς, είναι και δυο κουρασμένοι γονείς. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου δίνει όλα εκείνα τα tips που θα κάνουν τον ύπνο του μωρού σου πιο εύκολη υπόθεση.

Μετά το φαγητό και την καθαριότητα, ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που απασχολούν τις νέες μανούλες είναι και ο ύπνος του μωρού τους.

Υπάρχουν παιδιά που πολύ εύκολα φτιάχνουν ένα καλό πρόγραμμα ύπνου, μερικά δυσκολεύονται και κάποια άλλα είναι πολύ δύσκολα στο να πετύχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ώστε να απολαμβάνουν τον ύπνο τους όλοι στην οικογένεια.

Κατά καιρούς ακούγονται διάφοροι τρόποι, ιδέες και πεποιθήσεις για το θέμα του ύπνου. Υπάρχουν προγράμματα συντηρητικά και αυστηρά και προγράμματα ελεύθερα και χαλαρά.

Η αλήθεια είναι ότι η κάθε οικογένεια θα επιλέξει αυτό που νομίζει καλύτερο. Ας δούμε όμως μερικά tips που αποσκοπούν να δώσουν γενικές κατευθυντήριες οδηγίες.

-η ώρα του ύπνου είναι κάτι το ξεχωριστό. Κάντε το να το νοιώσει και το παιδί. Χρειάζεται να νοιώσει πολύ αγάπη, ασφάλεια και ότι δεν είναι ώρα αποχωρισμού, αλλά μια ώρα για ξεκούραση που όταν περάσει θα είναι πάλι στην αγκαλιά της μαμάς.

-προσπαθήστε να έχετε σταθερή ώρα για τον ύπνο. Το βιολογικό ρολόι του παιδιούΥ θα το εκτιμήσει και θα το κάνει να είναι πιο ήρεμο όταν ξέρει τι να περιμένει. Μην αλλάζετε χωρίς σοβαρό λόγο την ώρα του ύπνου επειδή έχετε επισκέψεις ή κάποια κοινωνική υποχρέωση.

-δημιουργήστε μια τελετουργία που θα οδηγεί στον ύπνο και η όποια είναι εφικτό να επαναλαμβάνεται κάθε φορά. Μπορεί να είναι ένα παραμύθι, το μπάνιο, μουσική, νανούρισμα κλπ.

-μην χρησιμοποιείτε έντονο φωτισμό λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Το φυσικό και χαμηλό φως βοηθάει τον εγκέφαλο να προσαρμοστεί προς την διαδικασία του ύπνου.

-μερικά παιδιά ηρεμούν όταν ακούνε τους λεγόμενους “λευκούς ήχους”. Είναι μονότονοι ήχοι που τους θυμίζουν τους ήχους που άκουγαν μέσα στην κοιλιά. Για παράδειγμα ο ήχος που κάνει η μηχανή του αυτοκίνητου όταν δουλεύει με 70 χιλιόμετρα την ώρα, το σεσουάρ για τα μαλλιά, ο απορροφητήρας της κουζίνας, το ραδιόφωνο στους ΑΜ χωρίς μουσική και πολλοί άλλοι. Επίσης αν πληκτρολογήσετε στο you tube λευκοί θόρυβοι για μωρά (white noises for babies) υπάρχει πληθώρα επιλογών για τον ανήσυχο ύπνο.

-μην τοποθετείτε στο κρεβάτι του μωρού παιχνίδια διότι δημιουργούν σκιές που τα φοβίζουν.

-μην χρησιμοποιείτε τον ύπνο ως απειλή και μέσον τιμωρίας.

-να μην βλέπουν tablet και γενικά οθόνες και παιχνίδια τουλάχιστον δυο ώρες πριν την ώρα του ύπνου.

-στο δωμάτιο του παιδιού να μην υπάρχουν τηλεόραση, υπολογιστές,ηλεκτρονικά παιχνίδια και συναφείς συσκευές διότι συνδέονται με κακής ποιότητας ύπνο και διαταραχές συμπεριφοράς.

-ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς θα πρέπει να αποφεύγεται διότι εκτός από τα ποικίλα ατυχήματα που περιγράφονται κατά καιρούς, μπορεί να προκαλέσει έντονη προσκόλληση σε αυτή την συνήθεια και να είναι πολύ επώδυνο ψυχολογικά όταν αποφασιστεί να γίνει η μεταφορά του παιδιού στο δικό του κρεβάτι. Είναι προτιμότερο να κοιμάται το μωρό από την αρχή στο κρεβάτι του και μετά τους 6 μήνες ή οπωσδήποτε μετά τους 12 μήνες να διανυκτερεύει σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Ο ύπνος όλης της οικογένειας είναι ιερός, διότι ένας ευχάριστος και ξεκούραστος ύπνος θα κάνει την οικογένεια πιο ευτυχισμένη. Είναι χρήσιμο , λοιπόν, από την αρχή να μπαίνουν κάποιοι κανόνες στον ύπνο διότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αλλά και κάθε περίοδος της ζωής του είναι διαφορετική και απρόβλεπτη.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More