Tips για να διαχειριστείς τους καυγάδες στην εφηβεία

Εφηβεία: Μία λέξη, πολλά συναισθήματα και ακόμα περισσότερες αντιδράσεις. Και εντάσεις. Αν υπάρχει ένα πράγμα που χαρακτηρίζει τη σχέση γονιού – παιδιά, κατά την περίοδο της εφηβείας, αυτή είναι η αλλαγή. Γιατί, αλλάζουν πολλά. Το γλυκό σου παιδάκι που πριν ζητούσε μανιωδώς την αγκαλιά και τη σημασία σου, τώρα προσπαθεί να σε αποφύγει με πάση θυσία. Σου ζητάει να λείπεις παραπάνω ώρες στη δουλειά, για να έχει το σπίτι όλο δικό του. Να βγαίνει με τους φίλους ή τις φίλες του και ξεχνά ότι στο σπίτι υπάρχεις και εσύ. Κλείνει την πόρτα του δωματίου, γιατί θέλει το χώρο του.

Και επειδή η αλλαγή είναι απότομη και ξαφνική, προκύπτουν καυγάδες και ένταση. Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνεις, όταν έρθεις σε αυτή τη θέση (που κάθε γονιός θα έρθει αργά ή γρήγορα);

– Αρχικά, χρειάζεται να αποδεχτείς ότι ένα παιδί στην εφηβεία θα νευριάζει συχνά. Δεν ευθύνεται το ίδιο, αλλά πιο πολύ η φάση που περνάει. Δεν είναι καθόλου εύκολη (ούτε για εσένα, αλλά ούτε και για τον ίδιο). Προσπάθησε, λοιπόν, να μην αισθάνεσαι ένοχη ότι κάτι δεν κάνεις καλά.

– Πρόσθεσε και τον πατέρα στη συζήτηση. Μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έδειξε ότι τα παιδιά αισθάνονται πολύ πιο άνετα να ζητήσουν μία χάρη από τη μαμά τους, γιατί πολύ απλά ξέρουν ότι στο τέλος θα τους την πραγματοποιήσει. Έτσι, ένα έξυπνο κόλπο που μπορείς να κάνεις είναι τη στιγμή της έντασης να φέρεις τον μπαμπά μπροστά. Θα δεις και μόνη σου ότι το έφηβο παιδί σου θα ηρεμήσει πολύ πιο σύντομα από ό,τι περίμενες.

– Άφησε το να εκτονωθεί. Μπόρα είναι θα περάσει, δε λένε; E, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη ψυχολογία του παιδιού σου που, κατά την περίοδο της εφηβείας, χαρακτηρίζεται από έντονες και διαρκείς διακυμάνσεις. Επίτρεψε του, λοιπόν, να αποβάλλει την ένταση και το στρες που νιώθει. Πρόσεξε, όμως, να μην το αφήσεις να περάσει εκείνη την κόκκινη γραμμή, που κάνει την εκτόνωση αγένεια και το ξέσπασμα οργή.

– Μην το βάλεις τιμωρία. Κακά τα ψέματα, για ένα παιδί της ηλικίας του αυτή η αντιμετώπιση θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Εξάλλου, πιο πιθανό είναι να το πιάσει νευρικό γέλιο, παρά να το επαναφέρεις στην τάξη.

– Εξήγησε του ότι αυτό το θέμα δεν είναι τόσο σημαντικό για να θυμώνει τόσο πολύ. Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην εφηβεία μπορεί να μαλώσεις με το παιδί σου, ακόμα και γιατί οι κάλτσες του βρίσκονται σε λάθος συρτάρι. Ναι, όπως πολύ καλά κατάλαβες, οι αιτίες είναι ασήμαντες. Και επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση, απλά προσπάθησε να του εξηγήσεις ποια θέματα είναι σημαντικά και για ποια δεν αξίζει να χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας.

Και καλή σου επιτυχία!

Read More

And More