Site icon TLIFE

Το παιχνίδι στο νερό θέλει κανόνες – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να προστατεύσεις το παιδί σου το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι ωραίο. Ζεστό, ανέμελο, γεμάτο παγωτά και παιχνίδια με νερό. Ή μάλλον, είναι υπέροχο, αρκεί να μη χρειάζεται να πετάγεσαι κάθε λίγο από την ξαπλώστρα γιατί το παιδί αποφάσισε να βουτήξει πριν το πεις εσύ. Αν έχεις κι εσύ ένα παιδί που τρέχει προς κάθε σταγόνα νερού λες και το φωνάζει η μοίρα του, τότε με καταλαβαίνεις. Το νερό έχει κάτι το μαγικό για τα παιδιά. Είναι αστραφτερό, ακούγεται ωραία και κάνει χαμό. Αλλά γι’ αυτό ακριβώς είναι και επικίνδυνο. Δεν έχει σημασία αν το παιδί σου ξέρει να κολυμπάει ή όχι. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξέρεις εσύ τι να προσέξεις. Και εδώ μπαίνουμε εμείς.

Η πιο σοβαρή «δουλειά» στην παραλία

Η πιο σημαντική “δουλειά” στην πισίνα ή στη θάλασσα δεν είναι το να φέρνεις αντηλιακό ή φρούτα. Είναι να ορίσεις έναν άνθρωπο που θα έχει ΜΟΝΟ ένα καθήκον: να παρακολουθεί τα παιδιά. Χωρίς κινητό, χωρίς βιβλίο, χωρίς mojito. Αν είστε με παρέα και νομίζεις πως “όλο και κάποιος τα βλέπει”, μάθε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα. Όλοι νομίζουν ότι τα βλέπει ο άλλος. Κι έτσι, δεν τα βλέπει κανείς. Φρόντισε επίσης το παιδί σου να φοράει μαγιό με έντονο χρώμα. Πορτοκαλί, λαχανί, φωσφοριζέ κίτρινο. Όσο πιο έντονο, τόσο πιο εύκολα θα το εντοπίζεις.

Η πισίνα δεν είναι παιδότοπος,


Ξέρω, θες να κάνεις και εσύ ένα ντους με την ησυχία σου ή να πας τουαλέτα χωρίς συνοδεία. Αλλά αν υπάρχει πισίνα, ακόμα και στην αυλή του σπιτιού, το παιδί δε μπορεί να μείνει στιγμή χωρίς επίβλεψη. Το παιδί δε βλέπει κίνδυνο. Βλέπει ένα τέλειο μέρος για παιχνίδι. Μια πισίνα χρειάζεται φράχτη και κλειστή πόρτα, τελεία. Αν έχεις μωρό ή νήπιο, φρόντισε και για συναγερμό στην πόρτα που βγάζει έξω.
Το πνίξιμο δεν είναι όπως στις ταινίες. Δεν έχει φωνές και τσαλαβουτήματα. Συνήθως είναι αθόρυβο. Σε λίγα δευτερόλεπτα, ένα παιδί μπορεί να γλιστρήσει και να μην το καταλάβει κανείς. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Είναι κάτι που λένε όλοι οι διασώστες, όλοι οι γιατροί, όλοι οι γονείς που το έχουν ζήσει.

Θάλασσα: υπέροχη και άγρια


Στη θάλασσα τα πράγματα είναι ακόμη πιο απρόβλεπτα. Ρεύματα, κύματα, κρυφές λακκούβες, βράχια, τσούχτρες. Όταν βάζεις το παιδί σου μέσα στη θάλασσα, χρειάζεται να είσαι δίπλα του, όχι κάπου “εκεί κοντά”. Η καλύτερη ιδέα είναι να κάθεσαι πάντα κοντά σε πύργο ναυαγοσώστη. Αν κάτι πάει στραβά, μετράνε τα δευτερόλεπτα. Αν το παιδί σου βγει από το νερό βήχοντας, με λαχάνιασμα ή κλασική εξάντληση, παρακολούθησέ το και για τις επόμενες ώρες. Κάποιες φορές, το πρόβλημα έρχεται μετά, με ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, ακόμα και υπνηλία. Αν δεις τέτοια σημάδια, πηγαίνετε κατευθείαν στα επείγοντα. Μπορεί να έχει εισπνεύσει νερό και να χρειάζεται παρακολούθηση.

Δώσε του εφόδια, όχι μόνο μπρατσάκια

Κανένα μπρατσάκι και καμία σανίδα δεν υποκαθιστά το να ξέρει ένα παιδί να επιπλέει και να κολυμπά. Αν το παιδί σου είναι πάνω από 4, σκέψου σοβαρά τα μαθήματα κολύμβησης. Και μην μένεις μόνο στο “να μη φοβάται”. Δείξ’ του τι σημαίνει ασφαλές παιχνίδι στο νερό. Όχι τρεχάλες γύρω από την πισίνα, όχι σπρωξίματα, όχι “ποιος θα μείνουμε περισσότερο κάτω από το νερό”. Μάθε του επίσης να μη μπαίνει ποτέ σε νερό χωρίς ενήλικα και ότι ακόμα και όταν είναι σε βάρκα ή κανό, φοράμε σωσίβιο. Όλοι. Και οι ενήλικες. Τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν.

Το καλοκαίρι είναι για να περνάτε καλά, όχι για να χάνετε τον ύπνο σου. Με λίγη παραπάνω προσοχή και τις σωστές συνήθειες, μπορείς να απολαύσεις τη θάλασσα και την πισίνα χωρίς άγχος. Μάθε CPR, μάθε πρώτες βοήθειες. Αν γίνει κάτι, θα είσαι εσύ αυτός που θα αντιδράσει πρώτος. Και τότε, κάθε λεπτό μετράει. Δεν το λέω για να σε φοβίσω. Το λέω γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως με λίγη γνώση και πολύ αγάπη, μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου το πιο ασφαλές καλοκαίρι της ζωής τους.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

© 2025 tlife.gr