Βραδινός Ύπνος: Τα λάθη που κάνουν οι γονείς και το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί…

Μήπως κάθε φορά που το ρολόι του σπιτιού σου δείχνει 22:00 αρχίζουν οι καυγάδες και η γκρίνια; Μήπως, ήρθε η στιγμή να βάλεις το μικρό σου για ύπνο μέσα σε λίγη ώρα και χωρίς να αρχίσει να παραπονιέται ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς; Νομίζω ότι έστω μία φορά το δικαιούσαι. Νιώθεις ότι όλη αυτή η κατάσταση δε θα τελειώσει ποτέ;

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ότι ίσως για τη στάση του παιδιού οφείλεσαι εσύ η ίδια; Η μαμά και ο μπαμπάς του παιδιού, δηλαδή. Άλλωστε, μη μου πεις ότι όλο το καλοκαίρι δεν ταλαιπώρησες το παιδί σου στο θέμα του ύπνου με τις late night εξόδους σου. Πώς περιμένεις το παιδάκι να κοιμηθεί τώρα νωρίς – νωρίς, όταν, μέχρι από λίγο καιρό, τα ματάκια του δεν τα έκλεινε πριν από τα μεσάνυχτα;

Τα παιδιά, όπως σε κάθε άλλο τομέα της καθημερινότητάς τους, έτσι και στον ύπνο έχουν ανάγκη από οργάνωση, πρόγραμμα και όριο. Άρα, χρειάζεται να το διδαχθούν και, στη συνέχεια, να υιοθετήσουν την ιδανική ώρα του ύπνου. Όμως, όπως σου ανέφερα και πριν, πολλές φορές η πηγή του λάθους βρίσκεται πιο κοντά στη μεριά του γονιού, παρά στου παιδιού. Διάβασε και πες μου, αν και εσύ, έχεις κάνει κάποια από τα παρακάτω λάθη.

– Δεν ακολουθείς σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Το πρόγραμμα είναι το α και το ω για τον επιτυχημένο ύπνο του παιδιού σου. Η ρουτίνα του προσφέρει ασφάλεια και γνώση. Γνώση ότι πρέπει να κοιμάται πριν πάνε οι γονείς του στο προσωπικό τους ησυχαστήριο. Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι εξαιρετικά εξεζητημένο. Μόνο να καθορίσεις την ώρα του φαγητού, την ώρα του διαβάσματος και φυσικά την ώρα του ύπνου. Στο τελευταίο δώσε ιδιαίτερη έμφαση, αφού πέρα από την ώρα, ιδανικό θα ήταν να του δημιουργήσεις την ιδανική ατμόσφαιρα που θα το κάνει να κοιμηθεί σαν πουλάκι.

– Τρώτε βραδινό πολύ αργά. Ναι, μπορεί το φαγητό να προκαλεί υπνηλία, όμως, αν το καταναλώσεις λίγο πριν το βραδινό ύπνο, τότε τα αποτελέσματα μόνο θετικά δε θα είναι. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με έρευνες, το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να σερβίρεται τρεις ώρες περίπου πριν το μεγάλο ύπνο της ημέρας. Έτσι, η τροφή μεταβολίζεται σωστά. Και εσύ δε βλέπεις εφιάλτες και ούτε έχεις ασταθή (και ενοχλητικό) ύπνο.

– Το αφήνεις πολύ ήσυχο μέσα στην ημέρα. Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει ένα μικρό παιδάκι είναι η ατελείωτη ενέργεια και κινητικότητα που διαθέτει. Μία μέρα γεμάτη από νωχελικότητα μπορεί να κάνει το παιδί σου να τρελαθεί. Και την υπερδιέγερση του να χτυπήσει… κόκκινο. Και ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο; Ότι η συσσωρευμένη του ενέργεια εκδηλώνεται τις βραδινές ώρες. Άφησε το ελεύθερο να παίξει με τους φίλους και τις φίλες του με τις ώρες. Εξάλλου, ο πιο απολαυστικός ύπνος είναι εκείνος που έρχεται μετά από μία πολύ κουραστική ημέρα.

– Του δίνεις γλυκό, όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Είναι απολύτως λογικό να αγαπάς το μικρό σου και να θες να του κάνεις δώρα. Όμως, χρειάζεται πάντα να υπάρχει το μέτρο. Για παράδειγμα, αν το παιδάκι σου ξυπνά, αρκετές φορές, το βράδυ, η λύση δεν είναι να του προσφέρεις το αγαπημένο του γλυκό ή σνακ, για να είναι ευτυχισμένο και να κοιμηθεί. Μήπως να προσπαθήσεις να το κοιμήσεις χωρίς κάτι υλικό;

– Δεν είναι πιστό στο πρόγραμμα του. Γιατί πέρα από σταθερό πρόγραμμα, ένα παιδί χρειάζεται και σταθερούς γονείς. Άλλη ώρα να κοιμάται τις Δευτέρες, άλλη τις Τρίτες, άλλη τα Σαββατοκύριακο και έχει ο Θεός αλλαγές. Πώς, λοιπόν, το μικρό σου θα συνηθίσει, όταν έχει να αντιμετωπίσει τόσες αλλαγές; Μην αναβάλλεις την ώρα του ύπνου, γιατί ακόμα και το αθώο τεταρτάκι κάνει μακροπρόθεσμα τη ζημιά του.

Read More

And More