Βρεφικός ύπνος: Εύκολα tips για να κοιμηθεί σαν… πουλάκι!

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κάθε νέα μαμά έχει να αντιμετωπίσει είναι το πώς θα βάλει το μωράκι της για ύπνο. Μπορεί, λοιπόν, να φαντάζει κάτι πολύ δύσκολο, όμως, όπως σου έχω πει αρκετές φορές, μέσα από αυτή τη στήλη, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Άλλωστε, στόχος μας είναι να δώσουμε λύση σε κάθε σου πρόβλημα. Όπως, ακριβώς, κάνουμε στις παρέες μας. Σήμερα, λοιπόν, σου έχω μερικά tips για να το μάθεις να κοιμάται σαν… πουλάκι. Ξεκινάμε!

Αρχικά, πρέπει να το εκπαιδεύσεις. Η προετοιμασία για ένα μωράκι είναι η αρχή για το ήμισυ του παντός. Φυσικά, και δε θα μάθει μόνο του πότε πρέπει να κλείνει τα ματάκια του και πόση ώρα να κοιμάται. Για αυτό, εσύ καλείσαι να αναλάβεις το ρόλο του δασκάλου.

– Δημιούργησε μία μικρή ιεροτελεστία. Έχεις το ρόλο της δασκάλας, δε θέλω να το ξεχνάς. Όπως μαρτυρούν μελέτες, τα βρέφη κάτω των έξι μηνών απολαμβάνουν την σταθερή σειρά συμβάντων, όπως είναι τα βήματα που οδηγούν στον ύπνο! Γι’ αυτό και μπορείς να καθιερώσεις ένα βασικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες κινήσεις σε συγκεκριμένη σειρά ακόμη και από τις τέσσερις εβδομάδες εν ζωή.

  • Πρώτο βήμα: Προσπάθησε να το βάζεις για ύπνο νωρίς. Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο νωρίς το μαθαίνεις να κοιμάται, τόσο καλύτερο και συνεχόμενο ύπνο θα απολαμβάνει. Οι ειδικοί συνιστούν ότι η ιδανική ώρα, στην οποία ένα μωρό πρέπει να χαλαρώνει στο μαξιλάρι του είναι περίπου στις 8:30.
  • Δεύτερο βήμα: Πριν το μπάνιο, καν’το ένα μικρό μπανάκι. Θα το χαλαρώσει και το ζεστό νερό που θα τρέχει στο δέρμα του θα τον ξεκουράσει και θα του δημιουργήσει το συναίσθημα της νύστας.
  • Τρίτο βήμα: Κάνε του ένα χαλαρωτικό μασαζάκι στις πατούσες. Μετά το ζεστό μπάνιο, ένα απαλό μασάζ με λίγη κρέμα και τρυφερές κινήσεις θα το ξεκουράσουν. Φόρεσε του τις αγαπημένες του πιτζάμες και… Όνειρα γλυκά!

– Άφησε το να εκτονωθεί μέσα στην ημέρα, ώστε το βράδυ να μπορεί να χαλαρώσει. Αν το παιδάκι σου είναι γεμάτο από ενέργεια, άφησε το ελεύθερο να τρέξει, να χοροπηδήξει, να περπατήσει με τις ώρες. Έτσι, πριν καν ο ήλιος δύσει, το παιδί θα αναζητά από μόνο του… το μαξιλάρι του.

– Μην παραλείψεις το νανούρισμα. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η χρησιμότητα και η λειτουργικότητα του νανουρίσματος στα βρέφη είναι ανεκτίμητη και τα μικρά παιδάκια το αγαπούν πολύ. Έτσι, λοιπόν, το νανούρισμα αποτελεί βασικό παράγοντα σε αυτή την “ιεροτελεστία”, που τα βοηθάει να αναγνωρίσουν πως μπαίνουν σε… λειτουργία ύπνου.

– Χαμήλωσε τα φώτα στο δωμάτιο. Μην τα σβήσεις αμέσως, γιατί το πιο πιθανόν είναι το παιδάκι σου να τρομάξει και να βρεθεί σε κατάσταση… υπερέντασης. Και αυτό δεν το θες. Για αυτό, φρόντισε τα φώτα να είναι χαμηλωμένα την τελευταία ώρα πριν τον ύπνο και η τηλεόραση ή άλλες πηγές φωτός (ναι, το κινητό που κρατάς αυτή τη στιγμή εννοώ) να είναι κλειστά, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα.

 

 

Και τώρα, ώρα για μερικά “Μη”

 

Μη χρησιμοποιείς τον ύπνο ως μέσο τιμωρίας. Δε θα τον ευχαριστηθεί ποτέ.

– Μην το αφήνεις μπροστά στον υπολογιστή ή το κινητό, μία ώρα πριν κοιμηθεί. Δε θα κλείνουν εύκολα τα μάτια…

– Μην τοποθετείς τα παιχνίδια πάνω στο κρεβάτι του, γιατί οι σκιές τους το φοβίζουν.

– Μην το πιέζεις να κοιμηθεί. Αν το βλέπεις ότι αντιδρά, το να του κουνήσεις το δάχτυλο, μόνο λύση δε θα δώσει.

Όνειρα γλυκά!

Read More

And More