10 τρόφιμα διαίτης που κρύβουν αρκετές θερμίδες…

Όποιον τύπο δίαιτας επιλέξεις, υπάρχουν μερικές τροφές που θα συναντήσεις σε κάθε διατροφικό πρόγραμμα. Είναι τα λεγόμενα τρόφιμα διαίτης. Οι πρωταγωνιστές, δηλαδή, κάθε δίαιτας. Όμως, χρειάζονται και αυτά την προσοχή τους. Το μέτρο τους. Γιατί, όταν το υπερβαίνουν, μπορούν να σε φορτώσουν με αρκετές θερμίδες, που καθόλου δεν τις θες. Ποια είναι αυτά; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, είναι εδώ, για να μας απαντήσει. Ο λόγος στην ειδικό…

Ξηροί καρποί

Μπορεί να τη συναντάτε σε κάθε δεκατιανό που σας προτείνει η διαιτολόγος, αλλά οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (50%) που σημαίνει ότι σε μεγάλες ποσότητες θα αποδώσουν και πολλές θερμίδες. Ακόμα και αν οι περισσότεροι περιέχουν καλά λιπαρά και χρήσιμα αντιοξειδωτικά, αν καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες μπορείτε να αποκτήσετε τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό, χωρίς να επιβαρυνθείτε με περιττές θερμίδες.

Αβοκάντο

Είναι το πιο νόστιμο στοιχείο που μπορείτε να προσθέσετε στη σαλάτα σας. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι έχει και λίγες θερμίδες. Για αυτό, είναι προτιμότερο να το καταναλώσετε σε μικρές ποσότητες.

Ελιές

Αποτελεί βασικό συστατικό της σαλάτας σας και θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής. Η υπερκατανάλωση τους, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, καθώς η σιλουέτα σας θα επιβαρυνθεί με παραπάνω θερμίδες.

Καφές / Cappuccino

Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αλλά για πολλές, αυτό συνήθως έρχεται με τη μορφή θερμιδικής βόμβας. Οι περισσότερες από εμάς προσθέτουμε γάλα, κρέμα ή σαντιγί στον καφέ. Μια κουταλιά της σούπας αφρόγαλα περιέχει 35 θερμίδες, κάτι που δεν ακούγεται πολύ άσχημο, αλλά συνήθως μια κουταλιά δεν είναι ποτέ αρκετή. Όσοι προτιμούν ένα γλυκό καφέ μπορεί να καταναλώνουν 3-4 μερίδες αφρόγαλα κάθε φορά, δηλαδή περισσότερες από 300 θερμίδες, μόνο από την κρέμα του καφέ.

Επιδόρπιο γιαουρτιού 

Αν, όταν αγοράζεις έτοιμο γιαούρτι με φρούτα, θεωρείτε ότι είναι αντίστοιχο με το κλασσικό γιαούρτι, μάλλον γελιέστε, μιας και τα περισσότερα περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού και γλυκόζης, που υποδηλώνουν την παρουσία ζάχαρης. Αντί να αγοράσετε κάτι προσυσκευασμένο, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σου αγοράζοντας το κλασσικό παραδοσιακό γιαούρτι και να το αναμίξετε με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, κανέλα, ξηρούς καρπούς.

Συσκευασμένοι χυμοί

Τις περισσότερες φορές οι χυμοί (του εμπορίου) μπορεί να να περιέχουν ζάχαρη. Αποφύγετε εκείνους που στη συσκευασία αναγράφουν την ένδειξη «φρουτοποτό ή νέκταρ». Προτιμήστε φυσικό χυμό ή ακόμα καλύτερα καταναλώστε το φρούτο ολόκληρο, το οποίο όχι μόνο δεν έχει πολλές θερμίδες, αλλά σας χορταίνει καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αποξηραμένα φρούτα

Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι μικρότερα και πιο γλυκά από τα φρέσκα φρούτα, μπορούν εύκολα να υπερκαταναλωθούν. Επιπλέον, μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων περιέχει περισσότερα φυσικά σάκχαρα και θερμίδες από μια αντίστοιχη ποσότητα φρέσκων φρούτων. Προτιμήστε δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, που δεν χρησιμοποιείται πρόσθετη ζάχαρη στην αποξήρανσή τους. Σε όλα τα υπόλοιπα χρειάζεται να διαβάζετε την ετικέτα για να σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή άλλες επιβαρυντικές ουσίες.

Μπάρες πρωτεΐνης

Αρκετοί προτιμούν τις μπάρες πρωτεΐνης ως ένα εύκολο και γρήγορο σνακ που δίνει γρήγορη ενέργεια και τους κρατάει χορτάτους για μεγάλο διάστημα. Αν και ορισμένες μπάρες πρωτεΐνης είναι υγιεινές και θρεπτικές, άλλες έχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη, πρόσθετα και συντηρητικά. Για αυτό, χρειάζεται να διαβάζετε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες της συσκευασίας.

Γκρανόλα 

Πρόκειται για μία χορταστική επιλογή πρωινού που προτιμάται από πολλούς ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους.  Ωστόσο, ενώ η γκρανόλα περιέχει θρεπτικά τρόφιμα όπως βρώμη, ξηρούς καρπούς και καρύδα, πολλά είναι κορεσμένα με πρόσθετα σάκχαρα. Για να ελέγξετε την πρόσληψη ζάχαρης, επιλέξτε γκρανόλα με όχι περισσότερο από 6 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να φτιάξετε σπιτική γκρανόλα ψήνοντας σε χαμηλή θερμοκρασία βρώμη, κανέλα, ξηρούς καρπούς, καρύδα και αποξηραμένα φρούτα.

Αλείμματα / Τυρί κρέμα

Σάντουιτς με μαύρο ψωμί, χωρίς τυρί κρέμα; E, όχι, μπορεί να κάνετε δίαιτα, αυτό όμως είναι πολύ βαρύ. Το πρόβλημα, όπως πιθανώς έχετε ήδη καταλάβει, είναι ότι τείνουμε να βάζουμε πάρα πολλά στο ψωμί μας. Σκεφτείτε το: Όταν βρίσκεστε σε κατάστημα αρτοσκευασμάτων και παραγγέλνετε ένα με τυρί κρέμας, παίρνετε σίγουρα περισσότερες από μία μερίδες του αλείμματος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τουλάχιστον 150 θερμίδες μόνο από το τυρί κρέμα. Μια καλή συνήθεια είναι να ξεκινήσετε να τοποθετείτε το ελάχιστο ποσό του αλείμματος που θα μπορούσατε να ανεχτείτε και από ένα σημείο και μετά δεν θα σας λείπει η μεγαλύτερη ποσότητα.

 

Read More

And More