10 τρόποι που η μουσική μπορεί να απογειώσει την γυμναστική σου

Αν ακούς την μουσική που σου αρέσει όσο γυμνάζεσαι υπάρχει μεγάλη περίπτωση να αρχίσεις να χορεύεις στους διαδρόμους του γυμναστηρίου ή στον δρόμο αν είσαι από τους τύπους που προτιμούν να γυμνάζονται στη φύση. Η μουσική όμως, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να σου φτιάξει τη διάθεση όσο γυμνάζεσαι, μπορεί επίσης να αυξήσει και την επίδοσή σου. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλούς μαραθώνιους ή άλλους αγώνες δρόμου, απαγορεύεται οι αθλητές να ακούνε μουσική, ειδικά αυτοί που στοχεύουν σε μετάλλιο. Η μουσική μπορεί να σου δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου κατά τη διάρκεια μιας εξαντλητικής προπόνησης.

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότερες από εμάς επιλέγουμε μια playlist που μας αρέσει για να γίνει το γυμναστήριο λίγο πιο διασκεδαστικό και να αποκτήσουμε μεγαλύτερο κίνητρο. Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτό έχεις με το μέρος σου και την επιστήμη, που λέει ότι η μουσική είναι όντως ένας πολύ καλός σύμμαχος για να μην χάσεις τον στόχο και το κίνητρό σου.

Αυτοί είναι οι 10 λόγοι που η μουσική θα γίνει ο καλύτερός σου φίλος, όσο γυμνάζεσαι…

1. Θα σε κάνει να βγεις από το σπίτι σου

Δεν έχεις καμία όρεξη να φορέσεις τα αθλητικά σου και πας να γυμναστείς; Ήρθε η ώρα να ανεβάσεις την ένταση στα ακουστικά σου. Η μουσική θα σου δώσει το κίνητρο που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κινείσαι. Έρευνα έδειξε πως η μουσική, όχι μόνο θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις να πας για τρέξιμο, αλλά θα σε κάνει και να μην τα παρατήσεις.

2. Θα κάνεις πιο έντονη άσκηση, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις

Αισθάνεσαι ότι έχεις μείνει στάσιμη; Προσπάθησε την άλλη φορά που θα πας γυμναστήριο να βάλεις δυνατά την μουσική. Έρευνα διαπίστωσε πως οι συμμετέχοντες σε αυτή έκαναν πιο γρήγορα πετάλι, ακούγοντας μουσική, αλλά δεν θεωρούσαν πως η έξτρα προσπάθεια ήταν πιο δυσάρεστη σε σχέση με το πιο αργό πετάλι.

Είναι πολλές εκείνες οι έρευνες που έχουν δείξει πως η μουσική επηρεάζει ιδιαίτερα όσους κάνουν επαναλαμβανόμενες ασκήσεις αντοχής. Αν επιλέξεις την μουσική που σου αρέσει, θα έχεις καλύτερη επίδοση, με άλλα λόγια αν ακούς μουσική την ώρα που γυμνάζεσαι, οι ασκήσεις θα σου φαίνονται πιο εύκολες και θα γυμνάζεσαι σκληρότερα χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν για ποιον ακριβώς λόγο συμβαίνει αυτό, αλλά το αποδίδουν στον ρυθμό. Το κατάλληλο τραγούδι, ίσως σε βοηθήσει να διατηρήσεις σταθερό βηματισμό, να σου αποσπάσει την προσοχή από την δυσκολία της άσκησης ή και τα δυο.

3. Τα χιτ μπορεί να σου δημιουργήσουν υπερδιέγερση

Η μουσική μπορεί να σου φτιάξει την διάθεση και να σε κάνει να νιώθεις έτοιμη για τα πάντα. Ενώ, ο ρυθμός και η ένταση, επηρεάζουν αμφότερα τον τρόπο με τον οποίο η μουσική σε κάνει να εκτελείς τις ασκήσεις, ο τρόπος που σε κάνει να αισθάνεσαι η μουσική είναι ακόμα πιο σημαντικός.

Δεν υπάρχει μια ιδανική μουσική για όλους. Οι αναμνήσεις που έχεις από συγκεκριμένα τραγούδια και τους στίχους τους, ενδεχομένως, είναι κάτι το πολύ δυνατό και προσωπικό ταυτόχρονα. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι το πως αισθάνεσαι με κάθε playlist ή τραγούδι.

4. …. ή και να σε χαλαρώσουν

Ναι, είναι πιθανό να έχεις υπερένταση. Η πιο αργή μουσική, με 80 έως 115 παλμούς ανά λεπτό, μπορεί να επιβραδύνει τους καρδιακούς σου παλμούς και να μειώσει το άγχος που τυχόν αισθάνεσαι πριν από έναν αγώνα ή μια ιδιαίτερα έντονη προπόνηση. Αν και η μουσική έχει ιδιαίτερη σημασία, οι στίχοι και το πως σε κάνουν να αισθάνεσαι, μπορούν να έχουν επίδραση στα συναισθήματα σου και να σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τον έλεγχο.

5. Θα βελτιωθεί ο συντονισμός των κινήσεών σου

Άσχετα με το πως κινείσαι, ή μουσική θα σε κάνει να έχεις πιο ρυθμική κίνηση. Μελέτη διαπίστωσε πως, αν ακούς μια μουσική την οποία απολαμβάνεις, αυξάνεται η ηλεκτρική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον συντονισμό των κινήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που αν έχει επιλεχθεί η κατάλληλη μουσική για ένα αερόβιο πρόγραμμα, αυτό γίνεται αυτομάτως πιο εύκολο. Το σώμα σου σου θέλει από την φύση του να αρχίσει να κινείται.

6. Θα ξεπεράσεις τα όριά σου

Η κούραση είναι αυτή που θα φρενάρει την γυμναστική, αλλά η μουσική θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα όρια του εαυτού σου, μπλοκάροντας ένα μέρος της κούρασης που αισθάνεσαι. Έρευνα σε 12 άνδρες έδειξε πως, όταν άκουγαν μουσική με διαφορετικούς ρυθμούς, όσο έκαναν ποδήλατο, ασκούνταν σκληρότερα όταν η μουσική ήταν πιο γρήγορη και απολάμβαναν την μουσική περισσότερο, απ’ ότι όταν άκουγαν αργά τραγούδια.

Η κατάλληλη μουσική θα σου αποσπάσει την προσοχή και δεν θα καταλάβεις ότι καταβάλλεις επιπλέον προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να ασκείσαι σκληρότερα, χωρίς όμως να το αισθάνεσαι.

Παρόλα αυτά όμως, δεν μπορείς να ξεπεράσεις εντελώς τα σωματικά σου όρια. Η μουσική παύει να έχει επίδραση όταν ασκείσαι ήδη στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων σου.

Μελέτες έδειξαν ότι μόλις η καρδιακή σου ταχύτητα ανέβει στην αναερόβια ζώνη, η μουσική σταματά να είναι αποτελεσματική. Το σώμα σου, και η επιθυμία των μυών για οξυγόνο, γίνονται πιο ισχυρά απ’ ότι η μουσική. Η μουσική δεν ταιριάζει με τις προπονήσεις υψηλής έντασης.

7. Θα κάνει μια σκληρή προπόνηση πιο διασκεδαστική

Αν έχεις πάει έστω και σε ένα μάθημα spinning όπου η μουσική είναι πολύ δυνατή, θα ξέρεις πόσο πιο εύκολη γίνεται μια σκληρή προπόνηση, αν ακούς μουσική. Τα τραγούδια μπορεί να σου αποσπάσουν την προσοχή από την ένταση της άσκησης.

Έρευνα με 34 συμμετέχοντες έδειξε πως η μουσική επιδρούσε πιο πολύ και έκανε πιο ευχάριστη την προπόνηση σε σχέση με το όταν απλά έβλεπαν ένα βίντεο χωρίς ήχο. Γιατί; Γιατί όσο πιο πολύ χάνεσαι στην μουσική, τόσο αποστασιοποιείσαι από την δυσάρεστη αίσθηση που μπορεί να έχει η γυμναστική.

8. … μπορεί όμως και να σου αποσπάσει την προσοχή

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο κάνω έντονα πετάλι στο spinning και στο αρχίζω να πετάω τα βάρη από δω κι από κει, επειδή δεν έχεις την προσοχή σου στραμμένη εκεί που πρέπει. Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις την γυμναστική και το σώμα σου, όταν παίζει το αγαπημένο σου τραγούδι.

Γενικότερα να είσαι προσεκτική και να ακούς το σώμα σου. Να είσαι έτοιμη να χαμηλώσεις την μουσική, όταν πρέπει να επικεντρωθείς σε μια δύσκολη άσκηση.

9. Βελτιώνεται ο ρυθμός σου και αποφεύγεις τους τραυματισμούς

Η μουσική στο κατάλληλο tempo, μπορεί να βοηθήσει να έχεις καλύτερο ρυθμό και παράλληλα να αποφύγεις όποιον τυχόν τραυματισμό. Ο σωστός ρυθμός έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμών στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Αυτά τα επιπλέον μικρά βήματα συμβάλλουν στη μείωση της δύναμης κάθε βήματος και διατηρούν το σώμα σου καλύτερα ευθυγραμμισμένο στην κρούση.

10 .Θα αναρρώσεις ταχύτερα

Ένα αργό τραγούδι, θα μειώσει τους καρδιακούς παλμούς σου και θα τους επαναφέρει στο κανονικό. Μια μελέτη με 60 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η αργή μουσική μειώνει την αρτηριακή πίεση, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και επιταχύνει το χρόνο αποκατάστασης. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ανάκαμψη με την αργή μουσική ήταν ταχύτερη από τη σιωπή ή τη γρήγορη μουσική.

Μια άλλη μελέτη με 12 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι ενώ η γρήγορη μουσική μπορεί να βελτιώσει την ένταση σου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, η αργή μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να επαναφέρεις τους καρδιακούς παλμούς σου στο κανονικό γρηγορότερα.

Read More

And More