5 αλμυρές συνταγές με βρώμη που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά

Αν πιστεύεις πως η βρώμη είναι μόνο υδατάνθρακες και δεν έχει θέση στη διατροφή σου, όσο προσπαθείς να χάσεις κιλά, θα πρέπει μάλλον να αναθεωρήσεις. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutritional Journal, έδειξε πως όσοι καταναλώνουν βρώμη, αισθάνονται πιο χορτάτοι και έχουν μειωμένη όρεξη για τις επόμενες τέσσερις περίπου ώρες, σε σύγκριση με όσους τρώνε τα κλασσικά δημητριακά της αγοράς. Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να έχεις φάει βρώμη για πρωινό, η οποία είναι συνήθως γλυκιά, θα σου δείξουμε και 5 συνταγές που θα σε κάνουν να δεις ότι είναι εξίσου νόστιμη και χορταστική και ως αλμυρό φαγητό. Μάλιστα, αυτές οι συνταγές είναι ιδανικές για όλες τις ώρες της μέρας, είτε ως σνακ, είτε ως κύριο γεύμα.

1. ΒΡΩΜΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Υλικά:
-1/2 κούπα βρώμη
-1 κούπα ζωμός λαχανικών
-1 πρέζα ρίγανη
-πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή σου
-1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
-1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
-1/4 κούπα ελιές Καλαμών, κομμένες
-1/4 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
-1/4 κούπας τριμμένη φέτα

Οδηγίες:

  • Ρίξε σε ένα κατσαρολάκι τη βρώμη, το ζωμό λαχανικών, τη ρίγανη και το πιπέρι και τα μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Ανά διαστήματα ανακατεύεις.
  • Ρίξε σε ένα τηγάνι την μισή κουταλιά τη σούπας ελαιόλαδο και ζέστανέ την σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το σκόρδο, τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες και τσιγάρισέ τα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ρίξε την βρώμη πάνω από το μείγμα με τα λαχανικά, πρόσθεσε τη φέτα και ρίξε από πάνω το υπόλοιπο λάδι.

2. ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΒΡΩΜΗ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά:

-1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
-3 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
-2 κουταλιές τις σούπας λευκό κρασί (ή ζωμό λαχανικών)
-3 κούπες μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες
-1 λάιμ
-1 κουταλιά της σούπας μείγμα αποξηραμένων βοτάνων (βασιλικός, ρίγανη, μαντζουράνα)
-1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
-1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
-1 φλιτζάνι βρώμη
-1 1/2 φλιτζάνι νερό (ή ζωμό λαχανικών)
-1 κουταλάκι του γλυκού θρεπτική μαγιά
-2 κούπες σπανάκι
-1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
-1 φρέσκος ανανάς κομμένος σε κυβάκια
-1 αβοκάντο, κομμένο σε λωρίδες

Οδηγίες:

  • Ρίξε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε μια κατσαρόλα και μαγείρεψέ τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα μανιτάρια, ξύσμα από το λάιμ και το χυμό του, τα βότανα, την πάπρικα και το αλάτι και άστα μα μαγειρευτούν για 10 ακόμα λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Πρόσθεσε την βρώμη, το νερό και την θρεπτική μαγιά και ανακάτεψε μέχρι να γίνουν όλα ένα. Χαμήλωσε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και άσησέ τα να μαγειρευτούν για πέντε ακόμα λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η βρώμη και να πιει όλο το νερό της.
  • Αφού το βγάλεις από την φωτιά, μπορείς να το σερβίρεις είτε πάνω σε σπανάκι, ρίχνοντας από πάνω την πιπεριά, τον ανανά και το αβοκάντο, είτε να ρίξεις και αυτά τα υλικά στην κατσαρόλα και να τα αφήσεις να μαγειρευτούν για λίγο μαζί με το υπόλοιπο μείγμα.

3. ΒΡΩΜΗ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά:

-1 κούπα νερό (ή ζωμός)
-1/2 κούπα βρώμη
-1/4 της κούπας ψιλοκομμένο σπανάκι
-1/4 της κούπας ψητή κολοκύθα ή ψητές γλυκοπατάτες, σε κυβάκια
-1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο (ή κάποιο άλλο μπαχαρικό της επιλογής σας)
-αλάτι και πιπέρι
-1 τηγανιτό αυγό (προαιρετικό)

Οδηγίες:

  • Ρίξε την βρώμη μαζί με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και μαγείρεψέ τα για 15-20 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να γίνει ένας πηχτός και κρεμώδης χυλός.
  • Ρίξε μέσα το σπανάκι και βγάλε το μείγμα από την φωτιά.
  • Πρόσθεσε την κολοκύθα, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, όσο προτιμάς. Βάλε από πάνω το τηγανητό αυγό και σέρβιρε όσο είναι ακόμα ζεστό.

4. “ΙΤΑΛΙΚΗ” ΒΡΩΜΗ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Υλικά:

-1/2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
-1/2 κούπα κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4 μανιτάρια κριμίνι, κομμένα σε λωρίδες
-1 κούπα βρώμη μαγειρεμένη
-1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
-αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με την προτίμησή σας

Οδηγίες:

  • Βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και ρίξε μέσα το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, πρόσθεσε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τσιγάρισέ τα για 3-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Ρίξε μέσα την μαγειρεμένη βρώμη και ανακάτεψε καλά. Μόλις η βρώμη ζεσταθεί αρκετά, ρίξε μέσα την παρμεζάνα, σβήσε την φωτιά και άσε το τυρί να λιώσει, ενώ παράλληλα ανακατεύεις. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή σου.

5. ΒΡΩΜΗ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ KALE (λαχανίδα)

Υλικά:

-1/2 κούπα βρώμη
-1 κούπα νερό
-1 φύλλο kale, ψιλοκομμένο
-2 φέτες αβοκάντο
-1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
-1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
-1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κακάο

Οδηγίες:

  • Πάρε ένα μπωλ που να μπορεί να μπει στα μικροκύματα και ρίξε μέσα την βρώμη, το νερό και μια πρέζα αλάτι. Στην συνέχεια βάλε το μπωλ αυτό στον φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτα στην πιο δυνατή ρύθμιση.
  • Μόλις ζεσταθεί βάλε από πάνω τις φέτες αβοκάντο, το kale, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή σου. Πάνω από την βρώμη με το αβοκάντο ρίξε τις νιφάδες τσίλι, το ελαιόλαδο και τις νιφάδες κακαό.

Read More

And More