5 light συνταγές με θαλασσινά για να απολαμβάνεις τη γεύση τους χωρίς τύψεις

Ο καιρός ανοίγει, μαζί του και η όρεξη μας για θαλασσινά. Για πιάτα που σε ταξιδεύουν και ξυπνούν τις θερινές αναμνήσεις. Για συνταγές που έχουν γεύση Ελλάδας και άρωμα Μεσογείου. Για φαγητά που προσέχουν τη σιλουέτα σου. Ναι, καλά διάβασες! Ό,τι είναι νόστιμο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και πολλές θερμίδες. Οι παρακάτω συνταγές με θαλασσινά δεν ξεπερνούν τις 300 μερίδες. Ιδού!

Τάκος με γαρίδες και αβοκάντο
(268 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένα στα δύο
  • 2 τομάτες, κομμένες
  • 1/4 φλιτζάνι πράσινο κρεμμύδι, κομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο
  • 220 γρ. γαρίδες, βρασμένες
  • 5 τορτίγιες καλαμποκιού

Εκτέλεση: 

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το αβοκάντο, τις ντομάτες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Καλύπτεις με μία μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι, απλώνεις το βούτυρο, για να λιώσει. Προσθέτεις τις καθαρισμένες γαρίδες και τις αφήνεις να βράσουν για περίπου 5 λεπτά σε σύνολο και από τις δύο πλευρές.
  • Σε μία ζεστή τορτίγια, απλώνεις τις γαρίδες και από πάνω περιχύνεις τα υπόλοιπα υλικά του μπολ.

Μπιφτέκια σολομού
(290 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 450 γρ. σολομός, καθαρισμένος χωρίς κόκαλα και πέτσα
  • 1 κουτ. του γλυκού φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κουτ. της σούπας soy sauce
  • 1 κουτ. του σούπας πέστο βασιλικού
  • 1 κουτ. του γλυκού ηλιέλαιο
  • 1/3 του φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μίξερ ή πολυμήχανημα, προσθέτεις σταδιακά τον σολομό και χτυπάς σε μέτρια ένταση, μέχρι να λιώσει.
  • Σταδιακά, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ηλιέλαιο) ένα – ένα και χτυπάς, μέχρι το μείγμα σου να ενοποιηθεί.
  • Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπολ, φοράς τα γαντάκια σου και το ανακατεύεις, προκειμένου να ελέγξεις ότι είναι ενιαίο.
  • Πλάθεις 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα μεταφέρεις σε ένα πιάτο.
  • Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο, τηγανίζεις τα μπιφτέκια που ετοίμασες, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Τα αφήνεις σε ένα πιάτο με αντικολλητικό χαρτί, τα μεταφέρεις σε ένα καθαρό και απολαμβάνεις.

Ντοματόσουπα με γαρίδες
(288 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 750 γρ. γαρίδες
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/4 κουτ. του γλυκού μπούκοβο
  • 1/4 του φλιτζανιού ντοματοπελτές
  • 8 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
  • 2 φλιτζάνια κοφτό μακαρονάκι
  • 1/5 του φλιτζανιού βασιλικός

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, σε μία κατσαρόλα ζεσταίνεις το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτεις το κρεμμύδι με αλατοπίπερο και σοτάρεις για πέντε λεπτά.
  • Προσθέτεις και το σκόρδο και το μπούκοβο και τσιγαρίζεις για άλλο ένα λεπτό.
  • Ρίχνεις στην κατσαρόλα τον πελτέ και τον σοτάρεις με τα υπόλοιπα υλικά για δύο λεπτά.
  • Ανακατεύεις στην κατσαρόλα και το ζωμό λαχανικών και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις το φαγητό για περίπου 10 λεπτά.
  • Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και βράσε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
  • Πρόσθεσε αλατοπίπερο στη σούπα αν χρειάζεται και ρίξε τις γαρίδες να ψηθούν για τέσσερα λεπτά.
    Αφαίρεσε από τη φωτιά, πασπάλισε με τον βασιλικό και σέρβιρε αμέσως.

Fish – Sticks στο φούρνο
(277 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • (Για τα sticks): Σπρέι μαγειρέματος
  • 450 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου, χωρίς πέτσα και κόκαλα
  • 3 μεγάλα ασπράδια αυγών
  • 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
  • Χυμός μισού λεμονιού
  • 1/8 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1/8 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • (Για το πανάρισμα): 1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 1/2 κουτ. του γλυκού καρυκεύματα της επιλογής σου
  • 2 κουτ. του γλυκού μαϊντανό
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
  • Με ένα μαχαίρι, κόβεις το ψάρι σε ορθογώνια κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ, συνδυάζεις τα ασπράδια αυγών, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, αναμειγνύεις τη φρυγανιά, τα καρυκεύματα, το μαϊντανό και την υπόλοιπη πάπρικα.
  • Βουτάς τα ψάρια στο πρώτο μπολ και μετά στο δεύτερο.
  • Τοποθετείς τα ψαράκια στη λαδόκολλα και ψήνεις τα μέχρι να είναι τραγανά και καλά μαγειρεμένα.

Τονοσαλάτα με ζυμαρικά
(297 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 κονσέρβα τόνου
  • 3 φλιτζάνια πέννες ολικής άλεσης
  • 1 μεγάλη ντομάτα σε κυβάκια
  • 1 μέτριο σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/3 του φλιτζανιού ξύδι μπαλσάμικο
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4-5 ελιές Καλαμών
  • 1 πρέζα πάπρικα

Εκτέλεση:

  • Βράζεις τα ζυμαρικά σου σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνεις και περνάς κάτω από κρύο νερό. Αφήνεις τα ζυμαρικά να στραγγίξουν καλά.
  • Βάζεις την τομάτα, το σέλερι, το κρεμμύδι, τις ελιές, το σκόρδο σε ένα μπολ. Αναμειγνύεις με το ξύδι, το λάδι και αλατίζεις.
  • Πασπαλίζεις με την πάπρικα.
  • Τέλος, πρόσθεσε τα ζυμαρικά σου και ανάμειξε καλά τα υλικά να πάνε παντού.

Read More

And More