7+1 τροφές που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία όταν είναι… κατεψυγμένες!

Όταν ακούμε τη λέξη “κατεψυγμένο”, συχνά μας έρχεται στο μυαλό κάτι λιγότερο φρέσκο. Κι όμως, πολλές τροφές όταν καταψύχονται σωστά, διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από τις φρέσκες.

Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά: τα φρούτα και τα λαχανικά καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, στη στιγμή που η θρεπτική τους αξία βρίσκεται στο peak της. Αντίθετα, τα “φρέσκα” περνούν ώρες ή και μέρες σε μεταφορές, αποθήκες και ράφια, χάνοντας βιταμίνες στην πορεία.

Αν θέλεις λοιπόν να έχεις στο πιάτο σου τροφές γεμάτες θρεπτικά συστατικά, αυτά τα 7 τρόφιμα είναι πραγματικά καλύτερα κατεψυγμένα!

Μπρόκολο 

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά αυτή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και χάνεται γρήγορα όταν το λαχανικό μείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, το κατεψυγμένο μπρόκολο, επειδή “κλειδώνεται” αμέσως μετά τη συγκομιδή, διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, είναι ήδη καθαρισμένο και έτοιμο για χρήση — ο τέλειος σύμμαχος για γρήγορα, υγιεινά γεύματα.

Σπανάκι 

Το φρέσκο σπανάκι μαραίνεται πολύ γρήγορα και χάνει μεγάλο μέρος των βιταμινών του αν μείνει στο ψυγείο πάνω από 2–3 μέρες. Το κατεψυγμένο, όμως, κρατάει υψηλότερα ποσοστά σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ. Είναι ιδανικό για σούπες, ομελέτες, πίτες και φυσικά για το κλασικό σπανακόρυζο πάντα νόστιμο και πιο θρεπτικό απ’ όσο νομίζεις.

Μούρα 

Τα μούρα είναι μικρά “θαύματα” γεμάτα αντιοξειδωτικά, αλλά χαλάνε πολύ εύκολα. Όταν παραμένουν στο ράφι, χάνουν άμεσα μέρος των θρεπτικών στοιχείων τους. Στην κατεψυγμένη εκδοχή τους όμως, διατηρούν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ανθοκυανίνες (ισχυρά αντιοξειδωτικά) και τη φυσική τους γλυκύτητα

Αρακάς 

Ο αρακάς αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική τροφή που είναι καλύτερη κατεψυγμένη. Τα ζουμερά μπιζέλια χάνουν τα σάκχαρά τους πολύ γρήγορα μετά τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο “θαμπά” στη γεύση. Όταν όμως καταψύχονται αμέσως, κρατούν τη φυσική γλύκα τους, τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες Β και Κ και φυσικά το φυτικό πρωτεϊνικό προφίλ τους

Καλαμπόκι 

Όπως και ο αρακάς, έτσι και το καλαμπόκι χάνει εξαιρετικά γρήγορα τη γεύση του και τα θρεπτικά συστατικά του σε θερμοκρασία δωματίου. Στην κατεψυγμένη του μορφή κρατάει καλύτερα βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και κάλιο. Επιπλέον, είναι πιο τραγανό και πιο “φρέσκο” στο πιάτο απ’ ότι το καλαμπόκι κονσέρβας.

Φασολάκια 

Τα φρέσκα φασολάκια συχνά κόβονται άγουρα, μεταφέρονται για μέρες και μέχρι να φτάσουν στην κουζίνα σου έχουν χάσει αρκετές από τις ευαίσθητες βιταμίνες τους. Τα κατεψυγμένα φασολάκια, αντίθετα, συλλέγονται στο peak ωρίμανσης και καταψύχονται άμεσα.
Έτσι διατηρούν καλύτερα βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλεις σταθερή ποιότητα χωρίς εκπλήξεις.

Μάνγκο και ανανάς 

Τα τροπικά φρούτα που έρχονται στην Ευρώπη συχνά συλλέγονται άγουρα και ωριμάζουν “τεχνητά” στη διαδρομή. Γι’ αυτό η γεύση τους δεν είναι πάντα η πιο έντονη και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειωθεί. Αντίθετα, τα κατεψυγμένα τροπικά φρούτα συλλέγονται ώριμα και ζουμερά, οπότε διατηρούν περισσότερη βιταμίνη C, έχουν καλύτερη γεύση και πιο πλούσια υφή.

Φωτογραφίες: istock.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164