Light συνταγές γλυκών: Για να απολαμβάνεις χωρίς να πάρεις ούτε γραμμάριο

Έχεις ξεκινήσεις δίαιτα ή προσέχεις τη διατροφή σου ώστε να μην πάρεις βάρος. Κι αν υπάρχει ένα μόνο που σου λείπει είναι τα γλυκά. Ένα cupcake για παράδειγμα το πρωί στο γραφείο ή μια πανακότα με λαχταριστό σιρόπι. Κι αν πιστεύεις ότι θα κάνεις καιρό να τα απολαύσεις, κάνεις λάθος και θα σου εξηγήσω αμέσως το λόγο. Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου, αμέσως τώρα ένα τέλειο light γλύκισμα που θα σε αφήσει άφωνη. Κι όμως υπάρχουν συνταγές για γλυκά με λίγες θερμίδες που μπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις. 

Έχω επιλέξει τα πέντε ωραιότερα κι εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις σημειώσεις και να επισκεφτείς το πιο κοντινό super market για να πάρεις τα υλικά. Θα χρειαστείς ελάχιστο χρόνο, θα χαλαρώσεις στον καναπέ, θα βάλεις ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς και θα γευτείς ένα απίθανο γλυκό ανέμελα. 

Cupcakes με σοκολάτα και παντζάρι

Θα χρειαστείς:

  • 3 αυγά
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. παντζάρια καθαρισμένα και τριμμένα
  • 1 βανίλια
  • 180γρ. αλεύρι
  • 180γρ. αμύγδαλα σε σκόνη
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.γ. κακάο σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 284ml ανθόγαλα
  • 100γρ. μαύρη κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 κ.γ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κ.γ. γάλα 2%

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180oC
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά για 3-4 λεπτά
  • Προσθέτεις το παντζάρι, τη βανίλια, το αλεύρι, το αμύγδαλο, το baking powder, το κακάο και αλάτι και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα
  • Ρίχνεις το ανθόγαλα και χτυπάς 1-2 λεπτά ακόμη
  • Μοιράζεις το μείγμα σε μικρά ειδικά για ψήσιμο μπολ και τα βάζεις στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά 
  • Βάζεις την κουβερτούρα μπεν μαρί 
  • Όταν λιώσει την αφήνεις να κρυώσει και προσθέτεις το τυρί κρέμα και το γάλα 
  • Την απλώνεις πάνω από τα cupcakes

Panacota με λεμόνι

Θα χρειαστείς:

  • 800ml γάλα καρύδας
  • 200ml νερό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι limoncello
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 5 κ. σ. στέβια
  • 6 κ. σ. κορνφλάουρ

Για το σιρόπι 

  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι στέβια 
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο

Εκτέλεση: 

  • Αραιώνεις το γάλα με το νερό 
  • Αδειάζεις ένα φλιτζάνι από το μείγμα σε μία μικρή κατσαρόλα, προσθέτεις το κορν φλάουρ και ανακατεύεις καλά
  • Σε μία δεύτερη κατσαρόλα ρίχνεις το υπόλοιπο αραιωμένο γάλα, το ζεσταίνεις και προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και το limoncello
  • Ρίχνεις σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού με τη στέβια, ανακατεύεις καλά και τα προσθέτεις στο γάλα
  • Μόλις ζεσταθεί το γάλα προσθέτεις το μίγμα του κορνφλάουρ και ανακατεύεις καλά μέχρι να πήξει
  • Συνεχίζεις το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά ακόμη και το αδειάζεις στα μπολάκια
  • Περιμένεις να κρυώσει και τα τοποθετείς στο στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον 
  • Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το χυμό από τα πορτοκάλια, το χυμό από το λεμόνι, τον γλυκάνισο και τη στέβια
  • Ανακατεύεις  καλά και τα αφήνεις να πάρουν μια βράση 
  • Αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγάλεις την πανακότα από το ψυγείο το απλώνεις από πάνω

 

Κομπόστα Αχλάδι χωρίς Ζάχαρη

Θα χρειαστείς:

  • 6 αχλάδια 
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι στέβια κρυσταλλική 
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 56 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού 

Εκτέλεση

  • Καθαρίζεις και κόβουμε στα δύο τα αχλάδια
  • Τα περιχύνεις με τον χυμό λεμονιού 
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζεις τα αχλάδια με τη στέβια, την κανέλα, τα καρφάκια γαρίφαλο και τη φλούδα
  • Προσθέτεις νερό, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις να βράσουν για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
  • Τα αφαιρείς και τα τοποθετείς σε ένα γυάλινο βάζο

Μουσταλευριά

Θα χρειαστείς: 

  • 5 φλ. κομμένο μούστο
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 φλ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • σουσάμι 
  • κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση:

  • Ρίχνεις τον μούστο σε μία μεσαία κατσαρόλα και τον ζεσταίνεις 

  • Μόλις πάρει βράση προσθέτεις το αλεύρι και το σιμιγδάλι

  • Ανακατεύεις καλά με το σύρμα και ρίχνεις το μέλι και τα αμύγδαλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η μουσταλευριά 

  • Μόλις πήξει την αφαιρείς από τη φωτιά και τη μοιράζεις σε μικρά μπολ
  • Ρίχνεις την κανέλα από πάνω και την απολαμβάνεις ζεστή ή κρύα 

Μηλόπιτα

Θα χρειαστείς:

  • 4 μεγάλα πράσινα μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες 
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του
  • 70γρ. φρουκτόζη
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ. σούπας λικέρ πορτοκάλι
  • 2 κ. γλ. υγρή βανίλια
  • 120γρ. βούτυρο με χαμηλά λιπαρά 
  • 2 αβγά
  • ½ κ. σ. κανέλα
  • ½ κ. σ. γαρύφαλο

Εκτέλεση:

  • Ρίχνεις στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τα μήλα 
  • Βουτυρώνεις το πυρίμαχο σκεύος και ρίχνεις το μίγμα από το μίξερ ομοιόμορφα
  • Τοποθετείς τα μήλα το ένα κοντά στο άλλο και το βάζεις να ψηθεί στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα 
  • Μόλις φουσκώσει και πάρει χρώμα βγάζεις τη μηλόπιτα από το φούρνο και την πασπαλίζεις με κανέλα όσο είναι ακόμη ζεστή

Read More

And More