Ακόμα να προσθέσεις το πορτοκάλι στη διατροφή σου; 10 Facts που θα σε πείσουν!

Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι και θα γεμίσεις με ενέργεια. Μία φράση που σίγουρα έχεις ακούσει από τη μαμά ή τη γιαγιά σου. Και μάλιστα, όχι μόνο μία φορά. Αν κρίνουμε, όμως, από τις θρεπτικές ιδιότητες του πιο αγαπημένου φρούτου, δεν είχε και τόσο άδικο. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πορτοκαλιών και έτσι μπορούμε (και εσύ και εγώ) να απολαμβάνουμε αρκετά συχνά τις θρεπτικές ουσίες του λαχταριστού φρούτου. Πέρα από τη βιταμίνη D, ένας χυμός πορτοκαλιού έχει πολλά να σου προσφέρει. Και, για να μη νομίζεις ότι το επαινώ λίγο περισσότερο από ό,τι πρέπει, έψαξα, βρήκα και έφτιαξα μία λίστα με όλα τα καλά που κρύβονται κάτω από την πορτοκαλί του φλούδα.

– Σε προστατεύει από τις ιώσεις. Πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ζουμερό πορτοκάλι θωρακίζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σου. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναλαμβάνουν να εξαλείψουν τους ιούς που μπορεί να κολλήσεις από τη φίλη που, αν και άρρωστη, δε θέλει να κάτσει μακριά σου.

– Ρυθμίζει την πίεση σου. Αν έχεις νευράκια, στύψε ένα πορτοκάλι ή (ακόμα καλύτερα) φα’το και με τη φλούδα του. Πλούσια σε κάλιο, φτωχά σε νάτριο και η πίεση σου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

– Μειώνει τη χοληστερίνη σου. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε ότι τα πορτοκάλια, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη σου. Και όλα αυτά χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες.

– Δε θα πάθεις άνοια. Ή τουλάχιστον θα πάθεις δυσκολότερα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ένα πορτοκάλι μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο να ξεχάσεις και αυτά που ξέρεις.

– To χρειάζεσαι αν καπνίζεις. Η νικοτίνη καταστρέφει την πολύτιμη βιταμίνη C. Και ποιο φρούτο σου προσφέρει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C; Μα, φυσικά το πορτοκάλι.

– Θα σώσεις την καρδιά σου. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δύο πορτοκάλια την ημέρα θωρακίζουν το ζωτικό αυτό όργανο και μειώνουν τις πιθανότητες να πάθεις πάθηση της καρδιάς κατά 20%.

– Κρατάει τα μάτια σου ανοιχτά. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, αν καταναλώνεις συστηματικά πορτοκάλια, τότε η ωχρά κηλίδα των ματιών προστατεύεται. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα πορτοκάλι την ημέρα, μείωσαν κατά 70% τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας των ματιών σου.

– Δε θα σχηματίσεις πέτρα στα νεφρά. Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, σε μελέτη του, αποκάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού από πορτοκάλια και λεμόνια αποτρέπει να σχηματιστεί πέτρα στα νεφρά σου, κρατώντας τα καθαρά και αποτοξινωμένα.

– Μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο του στομάχου, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Να ναι καλά τα αντιοξειδωτικά του.

– Καταπολεμά τις πανάδες. Αν είσαι beauty girl, τότε μία κρέμα με βάση το πορτοκάλι θα εξαφανίσει τις ενοχλητικές σου πανάδες.

 

 

Read More

And More