Αυτός είναι ο λόγος που πεινάς συνεχώς

Συνήθως η πείνα έχει ξεκάθαρες αιτίες, όπως το γεγονός ότι μπορεί να μην τρως σωστά ή ότι επιλέγεις γεύματα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη και τα λίπη. Υπάρχουν όμως και φορές που ο λόγος της μόνιμης πείνας σου, είναι ένα μυστήριο. Η όρεξη σου δεν εξηγείται και ό, τι κι αν φας δεν φαίνεται να σε χορταίνει.

Διάβασε παρακάτω για να δεις ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που το προκαλούν αυτή σου την πείνα και πως να τους αντιμετωπίσεις.

Το αλάτι καταστέλλει την όρεξή σου
Μπορεί πρόσκαιρα να σε κάνει να διψάσεις, μακροπρόθεσμα όμως, η υψηλή κατανάλωσή του μπορεί να σε κάνει να πίνεις λιγότερο νερό. Συμμετέχοντες σε έρευνα αποκάλυψαν πως μετά από μερικές εβδομάδες διατροφής υψηλής σε πρόσληψη αλατιού, αισθάνονται να πεινούν περισσότερο. Το αλάτι οδηγεί το σώμα σε παρακράτηση υγρών, παράγοντας μια ένωση που ονομάζεται ουρία. Η διαδικασία αυτή απαιτεί την κατανάλωση πολλών θερμίδων, γεγονός που αυξάνει την όρεξή σου και σε κάνει να αισθάνεσαι συνέχεια πεινασμένη. Το επεξεργασμένο φαγητό, κρύβει συνήθως μεγάλες ποσότητες νατρίου, γι’ αυτό να επιλέγεις να τρως πιο φυσικά και φρέσκα φαγητά.

Ξεκίνα την μέρα σου με λαχανικά
Αν ξεκινάς την μέρα σου με αμυλούχα και γρήγορα στην χώνεψη φαγητά όπως τα δημητριακά, οι βάφλες ή το τόστ, αφυπνίζεις τις ορμόνες πείνας και τις κάνεις να είναι πιο ενεργές καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτού του είδους τα φαγητά κάνουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σου να ανεβαίνει οδηγώντας κατά συνέπεια σε αύξηση της ινσουλίνης και της κορτιζόλης, που κάνουν το επίπεδο του σακχάρου του αίματος να πέφτει απότομα, άρα καταλήγεις να ξαναπεινάς. Αυτός ο κύκλος ανοδικών και χαμηλών ρυθμών συμβαίνει κάθε φορά που τρώς αμυλούχα τρόφιμα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πτητικό όταν ξυπνάτε με άδειο στομάχι. Για να μπορέσεις να κρατήσεις τα επίπεδα του σακχάρου σου σταθερά όλη την ημέρα, ξεκίνα καλύτερα την μέρα σου με τροφές χαμηλές σε άμυλο, όπως τα αυγά και τα λαχανικά. Άσε το ψωμί και τα δημητριακά για αργότερα μέσα στη μέρα σου.

Είσαι συνεχώς στην “τσίτα”
Αν το άγχος και το στρες σε κρατούν ξύπνια τη νύχτα, αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί και η όρεξή σου. Το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης κάτι που μπορεί να προκαλέσει πείνα. Για να αποφορτιστείς δοκίμασε να κάνεις hot yoga. Έρευνες έδειξαν πως αν γυμνάζεσαι σε ζεστό περιβάλλον, αργείς να πεινάσεις και με την yoga θα χαλαρώσεις παράλληλα.

Τρως πολύ συχνά
Αν τσιμπολογάς όλη μέρα, μπορεί να απορυθμίζεις τις ορμόνες της πείνας σου. Αν τρως πολύ μικρές ποσότητες “στο όρθιο” αντί να κάτσεις και να φας κανονικά το γεύμα σου, δεν θα αισθανθείς ποτέ πραγματικά πεινασμένη ή χορτάτη. Αναπόφευκτα τα σημάδια πείνας θα σωπάσουν και θα είσαι εν δυνάμει πεινασμένη όλη την ημέρα. Μπορείς λοιπόν να τρως κάθε τέσσερις ώρες περίπου. Φτιάχνε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, ίνες και καλά λιπαρά και ανάμεσά τους μπορείς να καταναλώνεις διάφορα υγιεινά σνακ. Μια έξυπνη επιλογή θα ήταν τα καρύδια, καθώς έχει βρεθεί πως ενεργοποιούν ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα και τις λιγούρες.

Βαριέσαι
Όταν δεν έχεις τίποτα να κάνεις ψάχνεις να βρεις κάτι να σε ενεργοποιήσει και έρευνες έχουν δείξει πως συνήθως καταφεύγεις σε φαγητά όπως τα πατατάκια και η σοκολάτα. Προσπάθησε να δίνεις πιο πολύ σημασία στο σώμα σου και να καταλαβαίνεις τι σου λέει. Αληθινό σημάδι πείνας είναι μια κοιλιά που γουργουρίζει. Επίσης, όταν θα τρως να είσαι συγκεντρωμένη στο γεύμα σου και να το απολαμβάνεις. Όσο πιο πολύ το κάνεις αυτό, τόσο περισσότερο θα μπορείς να ξεχωρίσεις την κανονική πείνα από την αυτήν που δημιουργείται από τα συναισθήματά σου και θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν πεινάς όντως όλη την ώρα.

Read More

And More