Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι κι εσύ θέλεις πριν βγεις στην παραλία να χάσεις βάρος. Ευτυχώς τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι άφθονα και θα τα ενσωματώσεις στο διατροφικό σου πλάνο από σήμερα κιόλας.
Η αγαπημένης μας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη δημιούργησε το απόλυτο διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει πολύ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, ενώ όντας πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Η άνοιξη σημαίνει όχι μόνο την έναρξη της καλοκαιρίας αλλά και την αρχή της καρποφορίας της φύσης, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, εκ των οποίων τα πιο αντιπροσωπευτικά είναι:
1) Κεράσια: η θετική τους δράση στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, το πλούσιο περιεχόμενο των κερασιών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνει την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Επιπλέον, τα κεράσια έχουν δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή και τους αδένες. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, καθώς είναι διουρητικά και χωνευτικά. Το πλούσιο περιεχόμενο σε σίδηρο και βιταμίνη C κάνει τα κεράσια ιδανική τροφή για άτομα με σιδηροπενική αναιμία, καθώς επίσης τα κεράσια καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Επιπρόσθετα, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό και έτσι δρουν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ρευματοειδούς και της ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα των κερασιών σε ανθοκυανίνες συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και του σακχαρώδη διαβήτη.
2) Αγκινάρες:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, μιας και έχουν αποτοξινωτική δράση χάρη στη διουρητική δράσης της.
Η αγκινάρα είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία σιλυμαρίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, C, και Κ, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πήξη του αίματος και στην καλή όραση. Επιπλέον, η αγκινάρα περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Επίσης, η αγκινάρα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι υπεύθυνες για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την σωστή ανάπτυξη των εμβρύων. Επίσης η υψηλή συγκέντρωση φυλλικού οξέος μειώνει την παραγωγή ομοκυστεΐνης, ουσία υπεύθυνη για την αθηρoσκλήρυνση.
3) Σπαράγγι: Το σπαράγγι είναι ένα άγριο χόρτο και άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από το 1960. Το βρίσκουμε την άνοιξη (Μάρτιο – Μάιο). Περιέχει 90-95% νερό. Ανάλογα με το χρώμα τους διακρίνονται σε άσπρα, ιώδη και πράσινα.
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
- Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην μειωμένη απορρόφηση του λίπους.
- Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ που περιέχει έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
- Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αποτροπή των βλαβών του DNA, έτσι φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών.
- Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ που περιέχει το σπαράγγι, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθάει στην πήξη του αίματος.
4) Αρακάς
Μπορεί να τον βρίσκουμε όλο τον χρόνο κατεψυγμένο όμως κατά την διάρκεια της άνοιξης μπορούμε να βρούμε φρέσκο αρακά. Όπως και τα περισσότερα λαχανικά είναι χαμηλός σε λιπαρά και πλούσιος σε φυτικές ίνες, τα οποία όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Επιπρόσθετα περιέχουν και βιταμίνη Α και Κ οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για υγιή όραση και τα οστά. Ακόμα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Περιέχει και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τέλος αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
Διατροφικό tip: Εφόσον αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης αποτελεί πολύ καλή επιλογή κατά την διάρκεια της νηστείας.
5) Φράουλες: Είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πρόληψη της αναιμίας μιας και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και κάλιο για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Συνοπτικά, οι φράουλες:
- Δρουν αιμοστατικά (σε αιματουρία ,εντερικές αιμορραγίες και μητρορραγίες):
- Ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης.
- Συνίσταται σε όσους υποφέρουν από συκώτι, νεύρα, ρευματισμούς, αρθριτικά.
- η αυξημένη περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.
Ωστόσο, η κατανάλωση φραουλών δεν ενδείκνυται για άτομα με έλκος, φλεγμονές εντέρου και σπαστική κολίτιδα, λόγω του ότι είναι όξινες και προκαλούν τυμπανισμό. Επίσης, η φράουλα είναι αρκετά επιβαρυμένη με λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιατί ο φλοιός της είναι πολύ λεπτός και δεν την προστατεύει. Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βιολογικές φράουλες.
Η ΔΙΑΙΤΑ
1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρόμη, 1 κ.γ. σπόροι τσία, Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μπανάνα & 3 καρύδια
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Φιλέτο κοτόπουλο, καστανό ρύζι & σαλάτα σπαράγγια βραστά
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 4 φράουλες
ΒΡΑΔΥ: 1 τοστ με ψωμί πολύσπορο τυρί, ντοματίνια, αβοκάντο & 1φλ. Πράσινο τσάι
ΤΡΙΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 2 ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ολικής αλέσεως & μέλι & κανέλα, Καφές στιγμιαίος
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μήλο & 10 ανάλατα αμύγδαλα
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Σολομό ψητό, Σαλάτα με ρόκα, κινόα, ντοματίνια, Πουρές γλυκοπατάτα
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με κεφίρ ή γάλα βρόμης & 4 φράουλες & 1κ.γ. φυστικοβούτυρο
ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με σπαράγγια & 2 παξιμάδια χαρουπιού & ½ αβοκάντο
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: Τοστ με τυρί, αβοκάντο, ντοματίνια & χυμός γκρέιπφρουτ, Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μπάρα δημητριακών ολικής & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Κόκκινα φασόλια & τριμμένο καρότο & αβοκάντο & τόνος
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 10 κεράσια
ΒΡΑΔΥ: Μανιτάρια ψητά & σαλάτα ρόκα – παρμεζάνα & 2 παξιμάδια κρίθινα ολικής αλέσεως
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρόμη με 1κ.γ. σπόροι τσία, Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 ρυζογκοφρέτες & τυρί & 1φλ. Ρόφημα πράσινο τσάι
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Μπιφτέκια κοτόπουλο, σπαράγγια βραστά, πουρές γλυκοπατάτας
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με κεφίρ ή γάλα βρόμης & 4 φράουλες & 1κ.γ. φυστικοβούτυρο
ΒΡΑΔΥ: Σαλάτα με πλιγούρι-ντοματίνια-ρόκα-αβοκάντο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με φυστικοβούτυρο & 1 ποτήρι γάλα 1,5 %, Καφές στιγμιαίος
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μπανάνα & 3 καρύδια
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Αρακάς γιαχνί με πατάτες, άνηθο, καρότο, ανθότυρο, 5-6 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 10 κεράσια
ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με σπαράγγια & μανιτάρια & τυρί & 1 φέτα ψωμί Ζέα
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό & 1 τοστ με τυρί-γαλοπούλα-αβοκάντο, Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6-8 ανάλατα αμύγδαλα & 1 μπανάνα
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Κοτόπουλο ψητό με πατάτες φούρνου & βραστά χόρτα, 4-6 ελιές,
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 50 γρ. σοκολάτα μαύρη με ξηρούς καρπούς & 1φλ. Ρόφημα πράσινο τσάι
ΒΡΑΔΥ: 1 γιαούρτι με κανέλα, 2 κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως, 5 φράουλες
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 2 ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ολικής αλέσεως & μέλι & κανέλα, Καφές στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6-8 ανάλατα αμύγδαλα & 1 μπανάνα
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Μοσχάρι λεμονάτο & κινόα & σαλάτα ρόκα-ντοματίνια –καρότο
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι & κανέλα & 1 κ.γ. λιναρόσπορο
ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με σπαράγγια & 2 παξιμάδια χαρουπιού & ½ αβοκάντο
Photos: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ