ΔΙΑΙΤΑ DETOX: Διατροφικό πρόγραμμα 5 ημερών για αποτοξίνωση και γρήγορο αδυνάτισμα!

Είμαι σίγουρη ότι τις καλοκαιρινές μέρες αναζητάς ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά, αλλά ταυτόχρονα θα σε αφήνει ελεύθερη για δύο μέρες, ώστε να απολαύσεις τα γευστικά cocktails και τα πεντανόστιμα παγωτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης, κάτι άλλο που ψάχνεις μανιωδώς αυτή την περίοδο, είναι μια δίαιτα που θα καταφέρει μέσα σε πέντε μέρες να σε απαλλάξει από αυτό το 1,5 κιλό, που με ευκολία κατάφερες να φορτώσεις στο σώμα σου το περασμένο ΣΚ. Όλα αυτά λοιπόν με οδήγησαν στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Γεωργία Καπώλη που μας προτείνει σημαντικά tips και μια δίαιτα 5 ημερών, ώστε να χάσεις τα κιλά που πήρες το Σαββατοκύριακο ή να σε προετοιμάσει σωματικά για το ξέφρενο διήμερο που πρόκειται να περάσεις!

Το info που πρέπει να σου δώσω στο συγκεκριμένο άρθρο είναι το εξής. Αν έχεις παρατηρήσει, τη δίαιτα των πέντε ημερών την ακολουθούν πολλές σταρς, “ζορίζοντας” τον εαυτό τους αυτές τις μέρες και απολαμβάνοντας με ευχαρίστηση ό,τι επιθυμούν τις υπόλοιπες δύο. Κάπως έτσι, αποφάσισα να αντιγράψουμε αυτό το πλάνο, χάνοντας κιλά και κάνοντας detox για να προετοιμάσουμε το σώμα μας για το χαλαρό διήμερο που έρχεται ή να επανέλθουμε στα κιλά μας μετά από το περασμένο ΣΚ, που κακά τα ψέματα ήταν γεμάτο ατασθαλίες!

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


*Πριν και μετά το μεσημεριανό, κατανάλωνε 1 ποτήρι πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.


ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS!

1. Μικρά και συχνά γεύματα
Για μια ακόμη φορά ανατρέπεται ο μύθος ότι για να χάσεις κιλά πρέπει να πεινάσεις. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή και οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
  • Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
  • Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης.
  • Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

2. Μάσησε αργά κάθε μπουκιά
Το καλό μάσημα της τροφής βοηθάει την καλύτερη αξιοποίησή της από τον οργανισμό, καθώς επιτρέπει στα ένζυμα του σάλιου να διασπάσουν κάθε τροφή στα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται. Παράλληλα, όταν τρως αργά προλαβαίνει να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύεις να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση πραγματικά χρειάζεσαι, από καθαρή λαιμαργία. Γι’ αυτό άλλωστε τα άτομα που τρώνε υπερβολικά αργά είναι κατά κανόνα αδύνατα και παραμένουν έτσι μια ολόκληρη ζωή, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δίαιτα.

3. Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το πλιγούρι, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το καστανό ρύζι μειώνουν την απορρόφηση λίπους και σε χορταίνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού. Για να εξασφαλίσεις τη μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών, καλό είναι να επιλέγεις τρόφιμα ολικής αλέσεως και να τρως τα φρούτα με τη φλούδα.


4. Ενίσχυσε τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά

Η σύνδεση των αντιοξειδωτικών με τη ρύθμιση του βάρους, πραγματοποιήθηκε μέσα από την παρατήρηση ότι τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, σελήνιο, ψευδάργυρος, β καροτένιο, φλαβονοειδή) τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λόγω της μειωμένης συσσώρευσης λίπους στα κύτταρα.

Συγχρόνως, η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα ήπιο βιολογικό περιβάλλον, κάτι που ευνοεί ιδιαίτερα την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών μέσω των φυσικών μεθόδων που διαθέτει ο οργανισμός (ούρα, κόπρανα, ιδρώτας κ.λ.π.). Η αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξικών ουσιών διευκολύνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους, με αποτέλεσμα το σώμα να επανακτά τη βιολογική του ισορροπία και το πλεονάζον βάρος να μειώνεται σταδιακά. Το γεγονός αυτό αποτελεί σίγουρα την πλέον ενδεδειγμένη και υγιεινή διαδικασία απώλειας βάρους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που υπάρχει αφθονία φρούτων και λαχανικών (ιδανική πηγή αντιοξειδωτικών).

Για αυτό το λόγο εμπλούτισε τη διατροφή σου με τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Αβοκάντο
  • Ροδάκινα
  • Βατόμουρα
  • Βερίκοκα
  • Κεράσια
  • Σύκα
  • Δαμάσκηνα
  • Φασολάκια πράσινα
  • Ντομάτα
  • Κολοκύθια
  • Μελιτζάνες
  • Καρπούζι
  • Πεπόνι
  • Πιπεριές

5. Πες ναι στα ψάρια και τα θαλασσινά
Η ιδανική εποχή για να αυξήσεις την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων. Έτσι όχι μόνο θα απολαμβάνεις την έξοδό σου στα ουζερί χωρίς τύψεις, αλλά επιπλέον θα ενισχύσεις το μεταβολισμό σου και την καύση λίπους με τα ευεργετικά Ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην αύξηση της λεπτίνης, μίας ορμόνης που ευθύνεται για την μείωση της όρεξης. Επιπρόσθετα, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που αντικαθιστούν 6 γραμμάρια λιπαρά (περίπου 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο) με 6 γραμμάρια ιχθυέλαιο, έχασαν 1 κιλό σε 12 εβδομάδες χωρίς να αλλάξουν κάτι άλλο στη διατροφή τους.

6. Μην ξεχνάς τα γαλακτοκομικά
Πίνοντας γάλα και καταναλώνοντας γενικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο μπορείς να ξεγελάσεις το μεταβολισμό σου και να τον κάνεις να δουλεύει… υπερωρίες καίγοντας περισσότερες θερμίδες.

Όταν ο οργανισμός στερείται το ασβέστιο των τροφών, τότε συμβαίνει το αντίθετο. Ενεργοποιείται ένας μηχανισμός διατήρησης των ήδη υπαρχόντων αποθεμάτων και παράγεται μια ορμόνη, η καλισιτριόλη, που αυξάνει με την σειρά της την παραγωγή λιποκυττάρων. Αν θέλεις λοιπόν να χάσεις βάρος και να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου, δεν πρέπει να αφαιρέσεις το γάλα και τα παράγωγά του από την καθημερινή σου διατροφή.

Τέλος, το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν 90-95% νερό, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν επιπλέον στην ενυδάτωση του οργανισμού, που είναι απαραίτητη το καλοκαίρι και στην καύση λίπους.

7. Μην ξεχνάς τους ανάλατους ξηρούς καρπούς
Σίγουρα δεν θεωρείς τους ξηρούς καρπούς τροφή για δίαιτα, αλλά όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες έρευνες, μπορεί να σε αδυνατίσουν. Λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και της πρωτεΐνης που περιέχουν, μπορούν να μειώσουν την όρεξη, να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν το κοιλιακό λίπος.

8. Κατανάλωνε πολύ νερό
Πίνε καθημερινά δύο λίτρα νερό για να βοηθήσεις στην αποβολή τοξινών από τα νεφρά. Άλλες πηγές που βοηθούν στην επίτευξη των παραπάνω είναι:

  • Χυμοί
  • Ημίπαχα γαλακτοκομικά
  • Ελληνικός ή στιγμιαίος καφές
  • Τσάι
  • Ρόφημα κρόκου Κοζάνης

* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More