Δίαιτα για να διατηρήσεις τα κιλά σου στις γιορτές χωρίς να στερηθείς τίποτα

Η αντίστροφη μέτρηση για την περίοδο των γιορτών ξεκίνησε και το συνηθισμένο δίλημμα είναι “Πως θα ευχαριστηθώ τα εορταστικά εδέσματα, χωρίς να παχύνω;”. Γίνεται άραγε; Σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Γεωργία Καπώλη, γίνεται! Αρκεί να φερθούμε έξυπνα και να μην μας πιάσει πανικός.

Σήμερα η ειδικός μας δίνει πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για να “προστατεύσουμε” τα κιλά μας τις ημέρες που έρχονται, tips για να “καταπολεμήσουμε” το hangover και το ιδανικό μενού που θα ας επιτρέψει να απολαύσουμε τα γιορτινά πιάτα, χωρίς να έρθουμε αντιμέτωπες με τα παραπανίσια κιλά μετά τις γιορτές. Το μενού ξεκινάει από την παραμονή των Χριστουγέννων και ολοκληρώνεται την Πρωτοχρονιά. Τις γιορτινές μέρες μπορείς να απολαύσεις τα πιάτα που πρωταγωνιστούν σε κάθε τραπέζι, αλλά και κουραμπιέ ή μελομακάρονο. Τις ημέρες που μεσολαβούν θα καταναλώνεις detox πιάτα που σου προτείνει η ειδικός, για να σώσεις τις ατασθαλίες. Ο λόγος σε εκείνη…

Κατ’ αρχήν …
Να είμαστε ρεαλιστές. Η περίοδος των γιορτών δεν είναι η καταλληλότερη για να χάσουμε βάρος. Στόχος μας πρέπει να είναι η αποφυγή απόκτησης παραπανίσιων κιλών και η διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Tip: Μετά το μεσημεριανό κατανάλωσε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να απολαύσουμε τα γλυκά και τα αγαπημένα μας φαγητά, αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους βασικούς κανόνες της διατροφής. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται: το γεγονός ότι φάγαμε πολύ το βράδυ δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα παραλείψουμε το πρωινό, το οποίο βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, μιας και συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Επιπλέον, η εφαρμογή πρωινού γεύματος βοηθάει στη μείωση της όρεξης για λιπαρά, γλυκά και θερμιδογόνα τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα.
  • Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά: όταν τρώμε ανά τρίωρο, δίνουμε στον οργανισμό μας τέτοια ποσότητα φαγητού, ώστε να μπορεί να την επεξεργαστεί, μειώνοντας την πιθανότητα αποθήκευσης λίπους και ελέγχουμε καλύτερα το αίσθημα πείνας και κορεσμού.
  • “Παν μέτρον άριστον”: κανένα τρόφιμο δεν είναι ικανό να μας παχύνει, όταν το καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προκειμένου να αποφύγουμε τη δυσπεψία, το φούσκωμα και την πιθανότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που εμφανίζεται συχνά μετά από την απότομη λήψη μεγάλου όγκου φαγητού.
  • Ξεκινάμε με σαλάτα: μπορούμε να επιλέξουμε λίγο από όλα από τον μπουφέ του ρεβεγιόν, αρκεί να καλύψουμε το μισό του πιάτου μας με λαχανικά. Έτσι, θα χορτάσουμε γρηγορότερα και οι φυτικές ίνες της σαλάτας θα λειτουργήσουν σαν σφουγγάρια, μειώνοντας την απορρόφηση-αποθήκευση του διατροφικού λίπους.
  • Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό, χυμοί χωρίς ζάχαρη, γάλα, καφές, πράσινο τσάι): μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.
  • Τρώμε καθημερινά 2-3 φρούτα και το ελαφρύ γεύμα τη μέρα του ρεβεγιόν και την επόμενη θα μπορούσε να είναι αυγά βραστά ή ψάρι με χορτόσουπα ή σαλάτα επιλογής: όλα αυτά τα τρόφιμα παρέχουν στον οργανισμό κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, τα οποία καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο που προκαλούν τα γλυκά και τα λιπαρά εδέσματα και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, με αποτέλεσμα ο δείκτης της ζυγαριάς να επανέρχεται γρηγορότερα στο βάρος που είχαμε πριν τις γιορτές.
  • Μπορούμε να φάμε καθημερινά μία μικρή ποσότητα γλυκού (30 γραμμάρια/ 1 μικρό κουραμπιέ ή μελομακάρονο), αρκεί να έχουμε ακολουθήσει τις παραπάνω οδηγίες που θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να μεταβολίσει τις επιπλέον θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα που έλαβε.
  • Τρώμε αργά – Μασάμε καλά !!! Η σωστή διαδικασία μάσησης και η ποιοτικότερη διατροφή βοηθούν στο να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τα αναγκαία ποσά ενέργειας. Η καλή μάσηση κρίνεται απαραίτητη για την ολοκληρωμένη πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών, εμποδίζει την εμφάνιση βουλιμικών επεισοδίων και κατά επέκταση της παχυσαρκίας. Άλλωστε, είναι εύλογο ότι όταν τρώμε αργά, ελέγχουμε καλύτερα την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουμε.
  • Στο αλκοόλ λέμε…ΝΑΙ : Προτιμάμε μπίρα και κρασί, αφενός μεν γιατί αποδίδουν λίγες θερμίδες (100ml κρασί αποδίδουν 75 kcal, 100ml μπίρας αποδίδουν 30 kcal ) αφετέρου δε γιατί αποτελούν αξιόλογες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πώς θα αποφύγετε το hangover:

  • Για να αποφύγουν τη μέθη, οι Ρωμαίοι έπιναν ένα μικρό ποτήρι ελαιόλαδο πριν το ποτό. Εσείς αρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα. Πιείτε μια κ.σ. λάδι, μία ώρα προτού καταναλώσετε αλκοόλ. Παρόμοια δράση έχουν, επίσης, ένα ποτήρι γάλα.
  • Πίνετε αρκετό νερό μαζί με το ποτό σας.
  • Μην αναμιγνύετε αναψυκτικά με αλκοόλ.
  • Μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι.
  • Αντιμετωπίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πίνοντας αφέψημα από γαρίφαλο.

*Σημαντικό Tip:
Μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα: μπορείτε να συνδυάσετε τις πρωινές βόλτες με περπάτημα και τα εορταστικά τραπέζια με χορό, προκειμένου να κάψετε την περίσσεια θερμίδων που λάβατε στις γιορτές.

 

*Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More