Η δίαιτα της νύχτας! Χάσε 4 κιλά τρώγοντας το βασικό σου γεύμα το βράδυ

Η δίαιτα της νύχτας! Χάσε 4 κιλά τρώγοντας το βασικό σου γεύμα το βράδυ | tlife.gr

Η καθημερινότητά σου είναι πολύ “busy”. Δουλειά, γυμναστήριο, βόλτα. Το μόνο που θέλεις είναι να γυρίσεις το βράδυ στο σπίτι και να απολαύσεις ένα σπιτικό φαγητό. Κανονικό φαγητό και όχι σαλάτα. Σύμφωνα με όσα ακούς και διαβάζεις όμως, τρώγοντας το κυρίως γεύμα το βράδυ δεν θα καταφέρεις να αδυνατίσεις. Ποιος το λέει αυτό καλέ; Ακολουθώντας τη σωστή δίαιτα και μπορείς να χάσεις 4 κιλά σε ένα μήνα και μπορείς να απολαμβάνεις το βασικό σου γεύμα το βράδυ. Αμέ αμέ! Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, μας δίνει το διατροφικό μενού και τις πολύτιμες συμβουλές της. Ο λόγος στην ειδικό…

Τελικά το βραδινό παχαίνει;
Πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι κόβοντας το βραδινό γεύμα χάνουν βάρος. Αυτό μπορεί πραγματικά να ισχύει αφού πολλοί άνθρωποι έχουν σαν κύριο (συχνά και μοναδικό) γεύμα το βραδινό. Ωστόσο, τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά: ο πεπτικός σωλήνας που διασπά και απορροφά τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές, είναι το ίδιο αποτελεσματικός τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα. Δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διάσπαση και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών εξαρτώνται από συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Αν οι θερμίδες που καταναλώνονται στο βραδινό γεύμα είναι ίδιες με αυτές των υπόλοιπων γευμάτων, τότε δεν υπάρχει διαφορά στο βάρος. Αυτή η θεωρία αποδεικνύεται από μελέτες που δείχνουν ότι αν κάποιος καταναλώσει εάν μεγάλο γεύμα λίγο πριν πάει για ύπνο, αυξάνονται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα για μια χρονική περίοδο. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν συσχετιστεί με το μεταβολικό σύνδρομο και την αντίσταση στην ινσουλίνη, που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους.

Δώσε προσοχή στην ώρα!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι το ίδιο το βραδινό που παχαίνει, αλλά αυτό που τρώμε. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι το σωματικό βάρος εξαρτάται από το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνονται και το σύνολο αυτών που χρησιμοποιούνται ως ενέργεια, ανεξάρτητα από την ώρα των γευμάτων. Ωστόσο, η κακή συνήθεια να τρώμε πού αργά το βράδυ και να κοιμόμαστε αμέσως ευθύνεται για την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή η επιστροφή του στομαχικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Επίσης προκαλούνται καούρες και δυσπεψίες, που ευθύνονται για διαταραχές του ύπνου. Για το λόγο αυτό συνιστάται να έχουν μεσολαβήσει 2-3 ώρες από τα φαγητό για να κοιμηθείτε χωρίς πρόβλημα, και αυτό γιατί η στάση του σώματος όταν είμαστε ξαπλωμένοι δεν διευκολύνει την πέψη.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

 

  • Extra συμβουλές:
    Φροντίστε να μην αφήνετε πολλές ώρες το στομάχι σας άδειο. Αν πεινάτε πολύ θα καταναλώσετε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φάτε κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα. Ένα φρέσκο φρούτο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα, 1 μπάρα δημητριακών, 1 φρυγανιά με λίγο τυρί, ή 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, είναι καλές επιλογές για να σας δώσουν ενέργεια, να κρατήσετε ενεργό το μεταβολισμό και να σας αποτρέψουν από την βραδινή υπερφαγία.
  • Τρώτε αργά, απολαύστε την ώρα του φαγητού, αλλά σταματήστε να τρώτε όταν πεινάτε ακόμη. Δώστε χρόνο στο στομάχι σας να αναγνωρίσει το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί περνάει κάποιο διάστημα, περίπου 15-20λεπτά από την ώρα που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα στον εγκέφαλο και να αισθάνεστε ότι χορτάσατε.
  • Αποφύγετε το γλυκό μετά το βραδινό φαγητό. Θα επιβαρύνεται τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.
  • Η κατανομή της διαιτητικής πρόσληψης μέσα στην ημέρα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Εξάλλου ένα ελαφρύ βραδινό 2-3 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στον έλεγχο του σωματικού βάρους όσο και στην ποιότητα του ύπνου.

 

* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

READ more