Έφαγες πολύ; Αυτό το μενού θα σε επαναφέρει στα κιλά σου μέχρι το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Είμαστε στην καρδιά των γιορτών και όλα γύρω είναι λαμπερά και εύθυμα! Όλα; Πώς είπες; Δεν μπόρεσες να συγκρατηθείς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Έφαγες λίγο παραπάνω από τα απίθανα γλυκά της μαμάς; Κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! Σου έχουμε το πρόγραμμα διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις μέχρι την Πρωτοχρονιά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όταν τελειώσουν οι γιορτές.

Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαμπίκα Κοντογιάννου έφτιαξε ένα αναλυτικό μενού που θα σε διευκολύνει να μην “ξεφύγεος” και να μην πάρεις κιλά μέσα στις γιορτές.

Κάνε “κλικ” στην κάρτα για να δεις τι περιλμβάνει το μενού αναλυτικά…

Αν θέλεις να κατεβάσεις το μενού στον υπολογιστή σου κάνε “κλικ” εδώ

Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαμπίκα Κοντογιάννου σου δίνει μερικές έξτρα συμβουλές σαν… πρώιμο δωράκι πριν την Πρωτοχρονιά:

1. Βάλε πρόγραμμα στα γεύματά σου! Πόσοι άνθρωποι τρώνε μόνο 2 γεύματα την μέρα; Ακόμη και ένα; Ό, τι χειρότερο σε ένα υγιεινό διατροφολόγιο! Μικρά και συχνά γεύματα είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό και να γίνονται πιο σωστά οι καύσεις!

– Να θυμάσαι: τρώγοντας θα χάσεις βάρος!! Η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες, δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας ανάλογα το σωματικό βάρος. Μια ποσότητα θερμίδων εάν καταναλωθεί σε ένα γεύμα μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στο σωματικό βάρος, ενώ εάν μοιραστεί σε περισσότερα γεύματα, μπορεί να έχει θετική μεταβολική επίπτωση.

– Το ήξερες ότι τα πολλά και μικρά γεύματα είναι αυτά που καίνε το λίπος; Τρώγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το στομάχι δεν προλαβαίνει να κενωθεί, συνεπώς οι τροφές καθυστερούν να μεταβούν στο λεπτό έντερο και αυτό έχει ως συνέπεια τον μειωμένο ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης. Έτσι, μειώνεται η έκκριση ινσουλίνης, η οποία είναι αναβολική ορμόνη, και ο οργανισμός καταφεύγει στην χρήση του λίπους για να εκτελέσει τις λειτουργίες του.

2. Νερό ήπιες σήμερα; Ένα άλλο σοβαρό θέμα που διευκολύνει την απώλεια βάρους είναι το νερό. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι νερό παίρνουμε καθημερινά και από τις τροφές που καταναλώνουμε, κυρίως από φρούτα και λαχανικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μας καλύπτει εξολοκλήρου.

Χρειαζόμαστε λοιπόν 1,5- 2 λίτρα νερό την μέρα για να έχουμε μία καλή ενυδάτωση. Η διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου στην ποσότητα νερού του σώματος συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς τα άλατα που περιέχονται στο νερό που καταναλώνουμε εξισορροπούν το φορτίο των ηλεκτρολυτών στο κυκλοφοριακό σύστημα. Τα άλατα καθορίζουν την ποσότητα του θετικού και του αρνητικού φορτίου στα υγρά του σώματος, και μόνο όταν βρίσκονται στην κατάλληλη ποσότητα αλληλοεξουδετερώνονται ώστε να υπάρχει ουδέτερο φορτίο.

Η κατανάλωση νερού συμβάλλει στην βελτίωση της πέψης και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα. Επίσης, έχει τις θετικές του συνέπειες και στην επιδερμίδα μας, ενυδατώνοντάς την και κρατώντας την υγιή και νεανική, ενώ απομακρύνει και τις ουσίες που προκαλούν την ακμή.

Νερό υπάρχει και αλλού… Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται μόνο με την κατανάλωση νερού; Η απάντηση βρίσκεται όχι μόνο στην κατανάλωση νερού, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. φρούτα, λαχανικά, σούπες, γιαούρτι, γάλα, χυμοί). Ωστόσο, το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη (ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, αναψυκτικά Light) συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα.

3. Πόσα φρούτα και λαχανικά κατανάλωσες σήμερα; Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή τοξινών από το έντερο. Τα λαχανικά είναι μια τέλεια επιλογή για τον έλεγχο του βάρους, αφού περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες και βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού, συνδυάζοντας τα με τα γεύματα.

Read More

And More