Νηστίσιμη δίαιτα: Το διατροφικό μενού της Μεγάλης Εβδομάδας για να διώξεις 2 κιλά!

Πλησιάζει Πάσχα. Ξεκινάει Μεγάλη Εβδομάδα. Και κατά πάσα πιθανότητα νηστεία. Για αυτό ο διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης φτιάχνει ένα νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής για να να χάσεις μέχρι και 2 κιλά πριν το Πάσχα. Γιατί και η νηστεία έχεις τις παγίδες της και πρέπει να τις αποφύγεις. Γιατί θέλεις ένα πρόγραμμα. Γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να απαλλαγείς από αυτά τα κιλάκια που σε ενοχλούν. Γιατί πλησιάζει και καλοκαίρι…

“Κάθε φορά που παίρνεις την απόφαση να νηστεύσεις φοβάσαι ότι θα παχύνεις, αφού νιώθεις ότι θα πέσεις με τα μούτρα στο χαλβά και στο ψωμί. Ωστόσο, με μικρό προγραμματισμό μπορείς να αδυνατίσεις, μιας και η νηστεία περιέχει τρόφιμα που όταν συνδυάζονται σωστά βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους” επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης που σου δίνει τη δίαιτα.

Κάνε κλικ επάνω στην κάρτα για να δεις το μενού αναλυτικά…

/
Κατέβασε το μενού στον υπολογιστή σου με ένα “κλικ” εδώ


Τα μυστικά για να αδυνατίσεις στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εξηγεί πως κάποια από τα βασικά τρόφιμα της Μεγάλης βδομάδας και της νηστείας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο αδυνάτισμα:

Φρούτα & λαχανικά: Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης. Συνεπώς, συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.

Ελαιόλαδο/ξηροί καρποί/ελιές/θαλασσινά: Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στην ομάδα του λίπους, το ελαιόλαδο αλλά και τα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά, αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ελιές) και ω-λιπαρά (θαλασσινά, ξηροί καρποί), τα οποία αφενός μεν διεγείρουν τη διάσπαση του λίπους στα λιποκύτταρα, αφετέρου δε μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να αναστέλλει τη λιπόλυση. Έτσι, καθημερινά συστήνεται η κατανάλωση 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 10 ανάλατοι ξηροί καρποί.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά/καστανό ρύζι/ψωμί πολύσπορο) και όσπρια: το υψηλό περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, η θετική δράση των τροφίμων ολικής αλέσεως στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Σόγια: περιέχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας (5 φορές περισσότερες από το γάλα). Η πρωτεΐνη αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού, καθώς όλα τα όργανα του σώματος αποτελούνται από πρωτεΐνες οι οποίες είναι εξειδικευμένες για να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Οι πρωτεΐνες όμως είναι σημαντικές και για τη σύνθεση των μυϊκών ινών. Είναι επίσης πηγή μαγνησίου και ασβεστίου, που βοηθούν στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Τέλος, η σόγια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς χοληστερόλη εκ φύσεως, που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Read More

And More