10 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Μπορεί να γνωρίζεις καλύτερα την κολλητή της φίλη, την D, όμως, και η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για το σώμα σου, για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σου (σε μία όχι και τόσο εύκολη περίοδο με την πανδημία, αλλά και παρά πολλές εποχικές ιώσεις να βρίσκονται γύρω μας), για το δέρμα σου, το οποίο χρειάζεται και αυτό φροντίδα. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου ούτε η ίδια, αλλά ούτε – φυσικά – και οι τροφές της! Αλήθεια, ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C;

Κόκκινες πιπεριές
Εκτός από χρώμα, προσθέτουν στο φαγητό σου και κάτι ακόμα: άφθονη Βιταμίνη C. Είναι πεντανόστιμες και μπορείς να τις απολαύσεις με πολλούς τρόπους: στη σαλάτα σου, ως συνοδευτικό στα κρεατικά σου όταν τα ετοιμάζεις στο φούρνο, ακόμα και στην πίτσα σου. Εσύ την κόβεις και τη ρίχνεις στο φαγητό σου και αυτό σου αποδίδει περίπου 80mg βιταμίνης ανά μισό φλιτζάνι.

Θυμάρι
Αγαπώ τα βότανα! Έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα να σε ηρεμούν και την ίδια στιγμή να δίνουν γεύση ακόμα και στο πιο απλό φαγητό. Εκτός από όλα αυτά, αν αγαπάς το θυμάρι, τότε ετοιμάσου να προσφέρεις στο σώμα σου 2 mg βιταμίνης C ανά κουταλάκι του γλυκού.

Μαϊντανός
Άλλο ένα υπέροχο μυστικό γεύσης στο φαγητό σου! Ο καταπράσινος μαϊντανός, πέρα από το χαρακτηριστικό του άρωμα, φροντίζει και τον οργανισμό του, παρέχοντας του την απαραίτητη βιταμίνη C. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 8 γραμμάρια) φρέσκου μαϊντανού περιέχουν 10mg της βιταμίνης αυτής.

Λάχανο
Ένα υπέροχο λαχανικό για την πιο χορταστική σαλάτα που έχεις ετοιμάσει ποτέ! Χρώμα, υφή, γεύση και… βιταμίνη προστίθενται στο μπολάκι σου. Εκτός από την θαυματουργή C, το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη A και Κ και φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αλλά φροντίζει και τη σιλουέτα σου, κρατώντας σε χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπρόκολο
Καταπράσινο, θαυματουργό και άκρως γευστικό – αρκεί να ξέρεις να το μαγειρεύεις με τρόπο. Ετοιμάσου να πεις αντίο στο οξειδωτικό στρες, χάρη στα αντιοξειδωτικά του, αλλά και στα περιττά κιλά των γιορτών, λόγω των χαμηλών θερμίδων που έχει.

Κουνουπίδι
Δεν προσφέρει μόνο τις χορταστικές του φυτικές ίνες, τη γεύση του (ναι, πολύ καλά διάβασες) και τα θρεπτικά του συστατικά, αλλά και μία γενναία ποσότητα βιταμίνης C, η οποία σου χαρίζει 46mg ανά φλιτζάνι.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Έχουν κάνει δυναμικό comeback τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της διατροφής, λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών τους. Aνάμεσα σε αυτά; Oι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C (85 mg ανά 100 γρ). Άσε που τώρα είναι στην καλύτερη του φάση.

Ακτινίδιο
Δροσιστικό, απολαυστικό και νόστιμο σε κάθε εποχή. Από τον χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι. Σε χορταίνει, ενώ τα 70mg Βιταμίνης C ανά φρούτο ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε ιώσεις.

Kale
Εκτός από βιταμίνη Α και Κ, ένα φλιτζάνι βρασμένο Kale σου δίνει 80,4 mg της αφιερωματικής βιταμίνης, αλλά και σημαντική ποσότητα μεταλλικών στοιχείων και λιπαρών οξέων.

Πορτοκάλι
Για το τέλος, σου αφήσαν τον βασιλιά της συγκεκριμένης κατηγορίας. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει καμία μας που να μην τρελαίνεται για το πιο λαμπερό φρούτο με έντονο χρώμα και ακόμα εντονότερη δράση. 

 

Read More

And More