4 τρόφιμα που μπορεί να κάνουν κακό στη δίαιτά σου! Τι πρέπει να προσέξεις…

Μέχρι σήμερα θεωρούσες ότι κάποια τρόφιμα είναι απολύτως υγιεινά και ότι μπορείς να τα καταναλώνεις με ασφάλεια όποτε θέλεις. Και αυτό γιατί προβάλλονται ως τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υδατάνθρακες, λιπαρά και θερμίδες. Είναι όμως όλες οι υγιεινές τροφές τόσο αθώες και ”καλές” για τον οργανισμό όσο μας παρουσιάζονται;

Μάθε λοιπόν ότι υπάρχουν τελικά κάποιες τροφές τέτοιου τύπου που μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν τη διατροφή σου αλλά και να φέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην προσπάθειά σου. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς μας ”συστήνει” 4 τρόφιμα που πρέπει να προσέξεις από εδώ και εμπρός και να ελέγχεις καλά τα συστατικά τους πριν τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου!

1. Bran muffins
Παρασκευάζονται από λευκό σιτάρι, περιέχουν μεγάλη ποσότητα λαδιού ή βουτύρου και άφθονη ποσότητα ζάχαρης. Λόγω του μικρού μεγέθους του και σχήματος υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι δεν προσφέρει σημαντικά μεγάλο ποσό θερμίδων, αλλά αντιθέτως ότι παρέχει ένα ικανοποιητικό ποσό ενέργειας. Οφείλεις λοιπόν να γνωρίζεις πλέον ότι ένα μόλις τεμάχιο προσφέρει 500 θερμίδες!

2. Υδαταναθρακούχα ποτά
Ή αλλιώς ενεργειακά ποτά. Όλα αυτά τα ποτά τα οποία παρουσιάζονται ως τονωτικά για τον οργανισμό, ειδικά μετά από μια εξαντλητική προπόνηση. Τα ποτά αυτά συνηθίζεται να λέγεται πως εξασφαλίζουν ένα σημαντικό ποσό ενέργειας στον ”αδύναμο” οργανισμό και ότι τον τονώνουν με πλήθος βιταμινών του συμπλέγματος Β. Όμως, η κατανάλωση τέτοιων ποτών από άτομα τα οποία τρέφονται κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θεωρείται υπερβολή, μιας και προσλαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και την αναγκαία ποσότητα ενέργειας μέσω της διατροφής τους. Επίσης η υψηλή τους περιεκτικότητα σε καφεΐνη αρχικά θα σε γεμίσει με ενέργεια αλλά μετά μπορεί να σε εξαντλήσει.

3. Μπάρες δημητριακών
Οι μπάρες δημητριακών είναι η πιο εύκολη λύση για κάποιον που εργάζεται και θέλει να προσέχει τη γραμμή του. Σίγουρα κουβαλάς πάντα στην τσάντα σου μια μπάρα για τις δύσκολες στιγμές της πείνας αφού συνιστάται ως πρόχειρο και θρεπτικό snack. Πρέπει όμως να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν τις αγοράζεις και να ελέγχεις πρώτα την ετικέτα με τα συστατικά. Και αυτό γιατί; Γιατί ορισμένες μπάρες δημητριακών περιέχουν υψηλή ποσότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, υδρογονωμένα έλαια και συντηρητικά. Αναζήτησε λοιπόν στο εμπόριο μπάρες δημητριακών που φέρουν το μεγαλύτερο ποσό φυτικών ινών. Εάν έχεις βρει και κάποια συνταγή για να τις παρασκευάζεις μόνη σου, τότε ακόμα καλύτερα!


4. Εμπορικά smoothies

Τα smoothies που πωλούνται στην αγορά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που φτιάχνεις στο σπίτι. Και αυτό γιατί η παρασκευή τους γίνεται από ανάμειξη διαφόρων τροφίμων, συνήθως πλούσιων σε ζάχαρη. Μερικά μάλιστα περιέχουν γάλα σε μεγάλη ποσότητα και ίσως χυμό από διάφορες γεύσεις. Όταν φτιάχνεις smoothies στο σπίτι, μπορείς να προσέξεις τις αναλογίες καθώς και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Πρέπει να ξέρεις ότι το smoothie που θα φτιάξεις μόνη σου θα φτάνει περίπου τις 200 θερμίδες ενώ αυτό του εμπορίου ενδέχεται να περιέχει και 1000 θερμίδες!

Η συνταγή για να φτιάξεις μόνη σου smoothies είναι αυτή:

½ φλιτζάνι άπαχο γάλα.
½ έως ¾κούπας φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα.
½ φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι.
Συμπλήρωσε 4-5 παγάκια μέσα στο μπλέντερ.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ SMOOTHIES ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More