Detox: 4 συνταγές για αποτοξίνωση μετά το Πάσχα

Το Πάσχα τελείωσε και το μόνο σίγουρο είναι ότι βρέθηκες σε αρκετά οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια τις τελευταίες ημέρες. Απόλαυσες τις συνταγές της μαμάς, της κολλητής ή του αγαπημένου σου σεφ. Ήταν όλα υπέροχα και το πιθανότερο είναι να πήρες 1-2 κιλά ή να νοιώθεις ακόμη εκείνο, το γνωστό φούσκωμα των γιορτών. 

Τι ακριβώς πρέπει να κάνεις; Αποτοξίνωση με σαλάτες, smoothies και τροφές γνωστές για την δράση τους όπως είναι το αβοκάντο, ο ανανάς, το καρότο και οι φράουλες. Σήμερα σου προτείνω 4 πανεύκολες συνταγές που θα φτιάξεις μέσα σε λίγα λεπτά. Χορταστικές και απολαυστικές που θα τις καθιερώσεις. 

Φακές με ανανά

Θα χρειαστείς: 

  • 300γρ φακές

  • 550ml ζωμός λαχανικών

  • 1 ανανά κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε καρέ 

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 

  • 4 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

Εκτέλεση: 

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις το ζωμό λαχανικών και τις φακές και τα αφήνεις να βράσουν για 1 περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά
  • Τις στραγγίζεις και τις αφήνεις στην άκρη να κρυώσουν
  • Τις βάζεις σε μια σαλατιέρα και προσθέτεις τα κομμένα λαχανικά
  • Σε ένα γυάλινο δοχείο αναμιγνεύεις το μπαλσάμικο με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
  • Το ρίχνεις πάνω από τη σαλάτα και απολαμβάνεις.

 

Smoothie με μαϊντανό και αγγούρι 

Θα χρειαστείς: 

  • 10 γρ. φρέσκος μαϊντανός
  • 140 γρ. αγγούρι
  • 1 μπανάνα (προαιρετικά)
  • 8 γρ. τζίντζερ
  • 250 ml νερό καρύδας
  • 1 κ. γλ. χυμό λάιμ

Εκτέλεση: 

  • Ρίχνεις στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το αγγούρι, το τζίντζερ, το νερό καρύδας και το χυμό λάιμ και τα χτυπάς καλά για 5 περίπου λεπτά
  • Αν το θέλεις λιγότερο ρευστό προσθέτεις μία μπανάνα
  • Μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο για μισή περίπου ώρα ή να το απολαύσεις αμέσως. 

Σαλάτα με αβοκάντο, φράουλες και κοτόπουλο 

Θα χρειαστείς: 

  • 2 στήθη κοτόπουλο κομμένο σε φέτες
  • σπανάκι baby ή ρόκα
  • 1/4 φλ.  ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 8 φράουλες
  • 1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλυτζάνι τυρί φέτα

Εκτέλεση: 

  • Ρίχνεις σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις καλά με το σύρμα
  • Σε μια σαλατιέρα βάζεις το σπανάκι, το αβοκάντο, τις φράουλες, το κρεμμύδι και ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα
  • Προσθέτεις το κοτόπουλο, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι
  • Ρίχνεις το dressing και είναι έτοιμη η σαλάτα σου.

Σούπα με καρότο και τζίντζερ

Θα χρειαστείς: 

  • 4-5 κούπες καρότα, σε κομματάκια
  • 4 κούπες ζωμός λαχανικών
  • 1 μήλο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • φρέσκο τζίντζερ

Εκτέλεση: 

  • Ρίχνεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ
  • Προσθέτεις το μήλο και τα καρότα και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά
  • Προσθέστε το ζωμό λαχανικών και τα αφήνεις να βράσουν για μισή περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά 
  • Σουρώνεις τα υλικά και τα βάζεις στο μπλέντερ
  • Τα χτυπάς καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και σερβίρεις. 

Photos: iStock

 

Read More

And More