Junk Food: Τα σημάδια στο σώμα σου που δείχνουν ότι το έχεις παρακάνει με τις διατροφικές ατασθαλίες

Όπως σου αναφέρω συχνά – πυκνά μέσα από τη στήλη αυτή, το σώμα μας έχει το δικό του τρόπο να “μιλάει”. Να μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά. Συνήθως, από νωρίς. Το θέμα είναι να μάθουμε: (α) να ακούμε τα μηνύματα που μας στέλνει (β) να τα συνδέουμε με τη διατροφή μας και να τα αποκωδικοποιούμε. Γιατί, ακόμα και ένα απλό σύμπτωμα, αν το αγνοήσεις και το αφήσεις, μπορεί να μετατραπεί σε κίνδυνο. Αλήθεια, γνωρίζεις ποια είναι τα σημάδια ότι τελευταία το έχεις παρακάνει με το… junk – food και κάπως πρέπει να πατήσεις το “stop”;

Διψάς ακόμα πιο συχνά. Όχι, ίσως να μην οφείλεται τελικά στο γεγονός ότι δεν πίνεις και τόσο συχνά νερό – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενυδατώνεσαι τακτικά, ακόμα και τώρα, που η θερμοκρασία έχει πέσει. Στο αγαπημένο σου junk – food “κρύβεται” αρκετό αλάτι, το οποίο, μετά από λίγο σου δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα δίψας, που μπορεί να σε ταλαιπωρεί για αρκετές ώρες. 

Ταλαιπωρείσαι από πονοκεφάλους. Ένοχος; και πάλι το αλάτι. Οι τροφές, στις οποίες το συγκεκριμένο συστατικό πρωταγωνιστεί απομακρύνουν το νερό από τα κύτταρα σου. Έτσι, ο οργανισμός σου, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφυδατώνεται και ο πονοκέφαλος δεν αργεί να εμφανιστεί, αφού, όσο πιο αφυδατωμένο είναι το σώμα σου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αισθάνεσαι το κεφάλι σου… καζάνι.

Το στόμα σου δεν είναι και στα καλύτερα του. Τη μία ημέρα, σε ζορίζουν τα πίσω δόντια – που ούτε θυμώσουν ότι υπήρχαν -, την άλλη τα ούλα σου. Και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην… οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείς, αλλά στις τροφές που επιλέγεις. Πριν, λοιπόν, ταλαιπωρηθεί ακόμα περισσότερο η στοματική σου κοιλότητα, άφησε για λίγο την πίτσα στην άκρη. 

Τα μαλλιά σου ατονούν. Μήπως τελευταία σπάνε ευκολότερα; Είναι πολύ πιθανόν η αλλαγή αυτή να οφείλεται στη διατροφή σου, που το τελευταίο διάστημα αποτελείται από μερικές – όχι και τόσο υγιεινές – τροφές. Πάντως, πρόσθεσε στο μενού σου λίγη Βιταμίνη Β7 και Β9, που θα βρεις στο αβοκάντο, στο σπανάκι και στο αβγό, για να δεις πάλι τα μαλλιά σου υγιή. Α, – και φυσικά – περιόρισε στο ελάχιστο το junk – food.

Μην υποτιμάς και τις κράμπες, εκείνα τα πιασίματα που σε ταλαιπωρούν τόσο όταν κάνεις την προπόνηση σου, όσο και εκείνη τη στιγμή που θες να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς. Ίσως και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το υπερβολικό αλάτι απορροφά το μαγνήσιο και οι επεξεργασμένες τροφές την ελαστικότητα σου.

Αισθάνεσαι ξαφνικά κουρασμένη. Και εκεί που είσαι έτοιμη να αδράξεις την ημέρα, απολαμβάνεις ένα χορταστικό μπέργκερ για μεσημεριανό στο γραφείο και η ενέργεια σε αποχαιρετά. Ποιος ευθύνεται για αυτό; Το φαγητό σου. Τα σάκχαρα στις επεξεργασμένες τροφές απορυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ρίχνοντας τα απότομα χαμηλά. Όπως, και την διάθεση σου να είσαι παραγωγική.

Νιώθεις αρκετά πρησμένη. Όχι μόνο στην κοιλιά – που είναι το πρώτο σημείο που παρατηρείς το φούσκωμα και δικαιολογημένα – αλλά και στα άκρα σου. Ξέρεις εκείνη την περιοχή χαμηλά στο πόδι που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι δεν πήγε και τόσο καλά και ο αστράγαλος σου φαίνεται πρησμένος. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και τη συνέχεια την γνωρίζεις, αφού πιθανώς τη βιώνεις. 

Μήπως το δέρμα σου είναι ερεθισμένο; Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που “κρύβει” το τελευταίο κομμάτι πίτσας είναι λίγο επιβλαβής για το δέρμα σου, το οποίο μπορεί να εμφανίσει κοκκινίλες και ερεθισμούς που καθόλου δεν θες. Για αυτό, Cut It Down!

Read More

And More