Αδυνάτισμα: Οι διατροφικοί συνδυασμοί που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Για τους διατροφικούς συνδυασμούς έχεις ακούσει και διαβάσει αλλά κάθε φορά που προσπαθείς να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή ή κάνεις δίαιτα δεν είσαι σίγουρη ότι κάνεις τον σωστό. Η Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος είναι εδώ για να σου εξηγήσει τα πάντα κι εσύ απλά πρέπει να κρατήσεις σημειώσεις ώστε στο επόμενο γεύμα σου να γνωρίζεις με τι θα συνοδεύσεις το κρέας ή το ψάρι. 

Ένα ισορροπημένο γεύμα και κατ’ επέκταση διαιτολόγιο (αποτελούμενο από 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα) θα πρέπει να περιέχει τόσο υδατάνθρακες όσο και πρωτεΐνες. Επιπλέον, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Στη διαδικασία απώλειας βάρους, πολλοί νομίζουν ότι μια στερητική δίαιτα θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Αντιθέτως όλα τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που πρέπει να περιέχονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, παίζουν τον δικό τους, σημαντικό ρόλο, στην διαδικασία απώλειας βάρους.

Οι αμυλούχες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, cream crackers σίκαλης, πατάτες, φρούτα) αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα σταθερά σε επιθυμητά όρια σε περίοδο 1-3 ωρών. Οι πρωτεΐνες (όσπρια, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγό) πέπτονται σταδιακά και επιφέρουν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε περίοδο 3-5 ωρών. Συνδυάζοντας υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες με πρωτεΐνες σε κάθε κύριο γεύμα, η γλυκόζη στο αίμα ελέγχεται καλύτερα, και το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι στα επιθυμητά όρια. Επίσης, η τακτική κατανάλωση υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες διατηρεί ψηλά τα επίπεδα ενέργειας, αποφεύγεται η υπερκατανάλωση ενδιάμεσων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη και επιφέρει ένα αίσθημα ευεξίας στο άτομο.

Ένας ακόμη πολύ καλός συνδυασμός-σύμμαχος στο αδυνάτισμα είναι τα γαλακτοκομικά με δημητριακά και κανέλα. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση). Ταυτόχρονα με τη κατανάλωση δημητριακών που περιέχουν φυτικές ίνες, προκαλείται μεγαλύτερος και παρατεταμένος κορεσμός. Μία ακόμα ιδιότητα των φυτικών ινών είναι ότι καθυστερούν μετά το γεύμα την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και κυρίως της γλυκόζης.

Έτσι, ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνεται η επιθυμία μας για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλουν στην μείωση λίπους μέσω του μηχανισμού παρεμπόδισης λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ένζυμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κανέλα καθώς αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

Κρέας ή ψάρι με ψητά λαχανικά ή σαλάτα. Δε χρειάζεται να διστάζουμε να καταναλώσουμε ένα λιπαρό τρόφιμο, εάν το συνοδεύσουμε με σαλάτα ή ψητά λαχανικά. Με αυτόν το συνδυασμό έρχεται σε ισορροπία ένα λιπαρό τρόφιμο με φυτικές ίνες. Από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες, δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από την άλλη οι πρωτεΐνες, βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας.

Τέλος, στη διαδικασία απώλειας βάρους συμμετέχουν τα φρούτα με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, κανέλα. Ένας συνδυασμός πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που όπως προαναφέραμε συμβάλλουν στην απώλεια λίπους αλλά και χαμηλός σε γλυκαιμικό δείκτη. Μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οπότε ένας οργανισμός μένει για περισσότερη ώρα χορτασμένος. Αντιθέτως μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης και έτσι μειώνεται ο ρυθμός απώλειας λίπους.

  • Να μη ξεχνάτε βέβαια ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με την πρόσληψη υγρών θα έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Photos: iStock

Read More

And More