Αγαπάς τη μαγειρική; Πώς θα κάνεις τις συνταγές πιο light ώστε να μην παίρνεις βάρος

Μαγειρεύεις όσο πιο συχνά γίνεται. Σε χαλαρώνει ενώ παράλληλα θεωρείς ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να περιποιηθείς τους αγαπημένους σου ειδικά το weekend που τους συγκεντρώνεις όλους γύρω από το τραπέζι.

Αν και όλα δείχνουν υπέροχα υπάρχει και ένα μικρό μειονέκτημα. Είναι όλα τόσο νόστιμα που συχνά παίρνεις βάρος. 

Και σε αυτό το σημείο έρχονται οι ειδικοί με τις πολύτιμες συμβουλές. Πώς θα κάνεις τις συνταγές σου πιο light μεν αλλά εξίσου νόστιμες. 

 

Ολικής Άλεσης
Ένα μεγάλο “ναι” στα ζυμαρικά αρκεί να είναι ολικής. Άλλωστε, όπως πολλές φορές έχεις διαβάσει στη στήλη αυτή οι υδατάνθρακες όχι μόνο δεν αυξάνουν τον αριθμό στη ζυγαριά, αλλά αντίθετα σε βοηθούν να αδυνατίσεις. Αν δεν τρελαίνεσαι για τη γεύση τους, οι διατροφολόγοι μας επιτρέπουν να ενδώσουμε στα τρικολόρε, αλλά και στα μακαρόνια που φτιάχνονται από φρέσκα λαχανικά. Γιατί, εκτός από γεύση, είναι πλούσια και σε θρεπτικά στοιχεία.

Περιόρισε το τυρί
Τόσο ως βασικό υλικό στη συνταγή σου, όσο και ως topping! Μπορεί η ποσότητα να σου φαίνεται μικρή, όμως, οι θερμίδες που “κρύβουν” αρκετά αγαπημένα σου τυροκομικά προϊόντα μόνο λίγες δεν είναι. Για αυτό, προσπάθησε αρχικά να μειώσεις την ποσότητα και στη συνέχεια κινήσου σε light μονοπάτια.

Ναι μεν ελαιόλαδο αλλά με μέτρο
Ναι, είναι ένα δώρο της φύσης. Θέλει, όμως, το μέτρο του. Αν ρίξεις μία πιο προσεκτική ματιά στη διατροφική του ετικέτα, θα διαπιστώσεις ότι οι θερμίδες του μόνο λίγες δεν είναι. Ήξερες ότι μόλις μία κουταλιά της σούπας προσθέτει στο γεύμα σου περίπου 130 θερμίδες; Δοκίμασε να το μεταφέρεις σε ένα σπρέι, κάτι που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα την ποσότητα που χρησιμοποιείς στις συνταγές σου.

Μπαχαρικά
Διεγείρουν τον μεταβολισμό σου, επιταχύνουν τη διαδικασία καύσης λίπους και δίνουν γεύση ακόμα και στο πιο απλό φαγητό. Τρίψε τον μύλο, λοιπόν!

Στον ατμό
Ίσως, πιστεύεις ότι αφαιρεί τη γεύση από το φαγητό σου. Μπορεί οι απόψεις για αυτό να διίστανται, όμως, ένα είναι σίγουρο: λες “αντίο” σε αρκετές περιττές θερμίδες που δεν έχουν θέση ούτε στο πιάτο, αλλά ούτε και στο στομάχι σου. Γιατί, λοιπόν, να τηγανίσεις την πατάτα ή να σοτάρεις τα λαχανικά σου, όταν μπορείς να τα απολαύσεις στη βραστή εκδοχή τους;

Ζωμοί λαχανικών
Δίνουν γεύση στο φαγητό και το σημαντικότερο: είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και φτωχοί σε θερμίδες. Αντί, λοιπόν, να προσθέτεις μερικές σάλτσες που υγιεινές δεν τις λες, αξιοποίησε αυτό το μικρό γαστρονομικό θαύμα που κρύβεται σε μικρά κυβάκια. 

Φυτικά και νόστιμα
Άφησε στην άκρη το βούτυρο και προτίμησε μαργαρίνη, το γάλα και εστίασε την προσοχή σου στο αμυγδάλου. Θα αλλάξεις λίγο τη γεύση που προσφέρεις στον ουρανίσκο σου, ενώ την ίδια στιγμή θα μειώσεις σημαντικά τις θερμίδες που μαζεύονται στα πιάτα σου. 

 

Read More

And More