Αλάτι! Ποια είδη υπάρχουν και ποιο να προτιμήσεις…

Ξέρεις καλά πως το αλάτι στη χώρα μας προέρχεται από τη θάλασσα… θα βρεις όμως και είδη αλατιού που προέρχονται από κάποιο ορυκτό υλικό. Το ήξερες πως υπάρχει ροζ, γαλάζιο, μαύρο ή και κόκκινο αλάτι;

Με τη βοήθεια της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου κάνουμε ένα ταξίδι στα είδη αλατιού και μαθαίνουμε ποιο είναι καλύτερο για τη σιλουέτα σου και αν πρέπει να επιλέξεις θαλασσινό ή ορυκτό.

Το αλάτι είναι απαραίτητο!
Έχει κατηγορηθεί για κατακράτηση, φούσκωμα, παραπάνω κιλά και βέβαια για προβλήματα υγεία. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάς πως το αλάτι -και για να ακριβολογούμε το νάτριο, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της ουσίας που φέρει κυρίως το αλάτι- χρειάζεται. “Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, καθώς και για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων” εξηγεί η διαιτολόγος.

Πόσο αλάτι;
“Οι ανάγκες ενός ανθρώπου σε αλάτι είναι περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού (περίπου 2,3 γρ νατρίου) την ημέρα.”

Προσοχή: Καθημερινά καταναλώνουμε πολύ περισσότερο, είτε προσθέτοντας επιτραπέζιο αλάτι στο φαγητό είτε τρώγοντας τρόφιμα, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αγορά τροφίμων, να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες και να βλέπουμε την ποσότητα νατρίου που περιέχουν.
Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί αύξηση την αρτηριακής πίεσης καθώς και κατακράτηση υγρών, αύξηση του όγκου του αίματος και υπεραιμία των ιστών.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Αλάτι σημαίνει κυτταρίτιδα, αφυδάτωση, φούσκωμα, θαμπό δέρμα… Μείωσέ το! ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ
Υπάρχουν πολλά και διάφορα είδη αλατιού. Οι διαφορές τους οφείλονται στο μέγεθος των κόκκων τους, στον τόπο προέλευσή τους και στην περιεκτικότητά τους σε προσμίξεις. Σε ό, τι αφορά στη μαγειρική, κάθε είδος αλατιού είναι κατάλληλο για διαφορετικό φαγητό.

1. Λευκό θαλασσινό αλάτι

Είναι αυτό που γνωρίζεις καλά κι αυτό επειδή ζούμε στην Ελλάδα. “Το επιτραπέζιο αλάτι έχει υποστεί επεξεργασία για τον καθαρισμό του. Συνήθως προστίθεται σε αυτό ιώδιο.”

Τι συστήνει η διαιτολόγος: Προτιμήστε το χοντρό αλάτι το οποίο είναι θαλασσινό αλάτι ακατέργαστο και περιέχει μεταλλικά άλατα στο μαγείρεμα παρά ως επιτραπέζιο.

2. Ανθός αλατιού

Ο άνθος αλατιού είναι σπάνιο και το ακριβότερο των άλλων αλατιών. Συλλέγεται από την επιφάνεια της αλυκής με τα χέρια και μοιάζει με λεπτές, φίνες νιφάδες. Το αλάτι αυτό δεν έχει υποστεί καμιά κατεργασία, είναι ένα φυσικό προϊόν πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, κάλιο, ασβέστιο και φθόριο.

3. Μαύρο αλάτι Χαβάης


Το μαύρο αλάτι Χαβάης είναι ένα παραδοσιακό θαλασσινό αλάτι από τη Χαβάη. Το μαύρο του χρώμα το οφείλει στον άνθρακα που προστίθεται. Συλλέγεται με το χέρι πάνω από τις λίμνες που σχηματίζονται στο έδαφος από ροές λάβας. Το μαύρο αλάτι έχει και καλλυντική χρήση σε πολλά κέντρα σπα.

Detox Salt: Ο άνθρακας πιστεύεται ότι έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αποβολή τοξινών από το σώμα.

4. Κόκκινο αλάτι Χαβάης

Το κόκκινο αλάτι Χαβάης είναι φυσικό προϊόν που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της παλίρροιας και έχει αναμειχθεί με κόκκινο ηφαιστειακό πηλό.

Diet pros
: Το αλάτι αυτό είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία αλλά και σίδηρο.

5. Γαλάζιο αλάτι Περσίας

Το αλάτι Περσίας έχει χαρακτηριστεί το ζαφείρι των Ιμαλάϊων. Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια αλάτια. Το χρώμα του το οφείλει από τα πετρώματα της περιοχής που συλλέγεται. Δεν υπόκειται σε επεξεργασία και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

6. Καπνιστό αλάτι

Το καπνιστό αλάτι είναι θαλασσινό αλάτι στο οποίο έχει γίνει κάπνισμα. Η γεύση του εξαρτάται από το είδος του ξύλου όπου θα γίνει το κάπνισμα. Συνήθως γίνεται σε ξύλο σημύδας, κέδρου ή οξιάς. Είναι ιδανικό για ψητά κρέατα

7. Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το αλάτι Ιμαλαΐων ανήκει στην κατηγορία του ορυκτού αλατιού και θεωρείται καλύτερο από το επιτραπέζιο, διότι δεν περιέχει χημικές ουσίες. Το συστήνουν πολλές φορές ως πιο υγιεινό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτό περιέχει νάτριο επομένως η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

ΟΡΥΚΤΟ Ή ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ;
Παρατηρώντας τα είδη του αλατιού παραπάνω, θα είδες πως προέρχεται είτε από τη θάλασσα, είτε είναι ορυκτό.

– Θαλασσινό αλάτι: είναι φυσικοί κρύσταλλοι αλατιού, που προέρχονται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, είτε λόγω του ηλίου, είτε λόγω του αέρα, είτε μέσω τεχνιτών χειρισμών. Είναι το πιο συνηθισμένο στη χώρα μας.

– Ορυκτό αλάτι: είναι η κοινή ονομασία του ορυκτού αλίτη – halite. Το συλλέγουμε από διάφορες περιοχές σε όλον τον κόσμο με τη μέθοδο της εξόρυξης αν τα κοιτάσματα είναι καθαρά ή της διάλυσης αν υπάρχουν διάφορες προσμείξεις.

Τελικά ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;
Δεν μπορούμε να πούμε ποιο αλάτι (ορυκτό ή θαλασσινό) είναι καλύτερο. Στην αγορά αλατιού να προτιμάτε αυτά που έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία. Να μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχει άφθονο θαλασσινό νερό, επομένως η χρήση του φυσικού θαλασσινού αλατιού πρέπει να προτιμάτε χωρίς όμως να απαγορεύουμε και την χρήση ορυκτών αλάτων.
Να θυμάσαι λοιπόν ότι καλό είναι να επιλέγεις εκείνο με τη λιγότερη επεξεργασία και φυσικά να προσέχεις την ποσότητα που καταναλώνεις.

Read More

And More