Αποξηραμένα φρούτα: Πόσο θρεπτικά είναι και πώς μπορούν να σε βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και οι σταφίδες προάγουν την απώλεια βάρους, περιορίζοντας το συνεχόμενο αίσθημα της πείνας.

Τι είναι οι ξηροί καρποί & τα αποξηραμένα φρούτα; Είναι καρποί που ουσιαστικά με τη διαδικασία της ξήρανσης είτε στον ήλιο (φυσικά), είτε με ξήρανση στο φούρνο (τεχνητά), έχουν απομακρύνει όλη την περιεκτικότητά τους σε νερό. Η διαδικασία της ξήρανσης συρρικνώνει τα φρούτα αλλά αυξάνει την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά των αφυδατωμένων καρπών. Στην πραγματικότητα, περιέχουν έως και 3,5 φορές περισσότερες ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από τα φρέσκα φρούτα. Επιπλέον, το πλεονέκτημα των αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών είναι η εύκολη κατανάλωσή τους, καθώς μεταφέρονται εύκολα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διαδικασία για να τους καταναλώσεις.

Πώς μπορούν τα αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

 

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι εξαιρετικά “συμπληρώματα” απώλειας βάρους. Θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς περιέχουν καλά λίπη – ω3. Είναι, επίσης, πλούσια σε ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο που απαιτούνται για καλή μεταβολική λειτουργία.

Σταφίδες

 

Περιέχουν φυσικά σάκχαρα που τους επιτρέπουν να έχουν αυτή τη γλυκιά γεύση, οι σταφίδες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι σταφίδες δε περιέχουν λιπαρά και αποτελούν μια ιδανική επιλογή σνακ μεταξύ των γευμάτων και ένα καλό υποκατάστατο σοκολάτας και γλυκών. Όταν καταναλώνονται σε ελεγχόμενες αναλογίες, οι σταφίδες βελτιώνουν την πέψη και τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα.

Χουρμάδες

 

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε γεύση και πολύ καλοί για απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πράγμα που θα μειώσει το συνεχόμενο αίσθημα της πείνας σας μέσα στη μέρα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι. Ως αποτέλεσμα, θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε τσιμπολογήματα μεταξύ των γευμάτων σας. Οι χουρμάδες προσφέρουν στον οργανισμό σας τη βιταμίνη B5, που είναι γνωστή για την τόνωση της αντοχής σας, που σημαίνει ότι μπορείτε να ασκήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σας βοηθάει στην προσπάθεια σας για απώλεια βάρους.

Βερίκοκα

 

Τα βερίκοκα μπορούν να σας σταματήσουν να αισθανθείτε πεινασμένοι έως και τουλάχιστον 5 ώρες αφού τα φάτε. Επιπροσθέτως, παρέχουν στο σώμα σας μαγνήσιο, το οποίο ρυθμίζει το μεταβολισμό των λιπών. Τα βερίκοκα έχουν ελαφρώς γλυκιά γεύση και μπορείτε να τα προσθέσετε σε ορισμένα επιδόρπια ενώ μαγειρεύετε.

Δαμάσκηνα

 

Τα δαμάσκηνα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τοξίνες να απελευθερώνονται από το σώμα σας αρκετά γρήγορα και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Διαφορετικοί τρόποι κατανάλωσης ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων:

  • Το γάλα σε συνδυασμό με τα αμύγδαλα μπορεί να σας δώσει τις θρεπτικές ουσίες του αμυγδάλου αλλά και του γάλακτος.
  • Επιπλέον, το γάλα αμυγδάλου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες έτσι ώστε να μπορεί να χωρέσει στο πρόγραμμα διατροφής σας αρκετά καλά.
  • Με την κατανάλωση μπάρας δημητριακών με ξηρούς καρπούς μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την επιθυμία σας για γλυκό και επίσης να επωφεληθείτε από την κατανάλωση διαφορετικών τύπων καρυδιών ταυτόχρονα.
  • Να πίνετε ένα smoothie το πρωί με αμύγδαλα, σταφίδες, φουντούκια ή κάσιους.

Χρήσιμο Tip: Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα στη σαλάτα ή στο γιαούρτι.

Read More

And More