Αποτοξίνωση: Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα detox πρόγραμμα και τι πρέπει να αποφύγεις

Σύμφωνα με όσα δείχνουν οι έρευνες, η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές (δηλαδή αυτή που διανύουμε τώρα) είναι και η πιο καταθλιπτική. Αυτό συμβαίνει γιατί στις γιορτές οι περισσότεροι βγήκαν αρκετά, χάλασαν λεφτά, έλαβαν και έδωσαν δώρα, δηλαδή ένα σκηνικό που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζούμε τώρα.

Ένας έξτρα λόγος για να μειωθεί η δική μας διάθεση είναι να πάρουμε κιλά… και κακά τα ψέματα, στις γιορτές κάτι τέτοιο έγινε. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε την αρχή και να απαλλαχτούμε από τα περιττά κιλά είναι να κάνουμε αποτοξίνωση. Η Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αλεξάνδρα Γκατζίεβα μας λέει τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα detox πρόγραμμα και τι πρέπει να αποφύγουμε. Ο λόγος στην ειδικό…

Καθημερινά ο οργανισμός μας εκτίθεται σε χιλιάδες χημικές ουσίες, είτε από το περιβάλλον (υπεριώδης ακτινοβολία, μόλυνση, παθητικό κάπνισμα και απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας), είτε μέσω της διατροφής μας (αλκοόλ, συντηρητικά, ζάχαρη, υδρογονωμένα λίπη, αντιβιοτικά του κρέατος και φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά).

Επιπλέον, το κάπνισμα, το στρες και η έλλειψη ύπνου ευνοούν τη σύνθεση ακόμη περισσότερων τοξινών. Έτσι, αφότου διανύσουμε την περίοδο των εορτών που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε τοξίνες όπως το κρέας, τα γλυκά και το αλκοόλ, καλό θα είναι να επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να «αποφορτιστεί», ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

1.Άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, αφεψήματα), για αύξηση της διούρησης και της εφίδρωσης. Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα για την «αποτοξίνωση» του οργανισμού.

2.Αφεψήματα βοτάνων, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδα, ενισχύουν τη διούρηση. Επιπλέον, τα ροφήματα χαμομηλιού και μέντας, χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας έτσι από τον τυμπανισμό και τις καούρες!

3.Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη και πλούσιο σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ενισχύοντας τη λειτουργία του οργανισμού. Oι τροφές αυτές σε συνδυασμό με τα υγρά καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα στη διαδικασία της απομάκρυνσης των αποβλήτων του σώματος και πρέπει να λειτουργεί τέλεια.

4.Τρεις ώρες αερόβιας γυμναστικής την εβδομάδα (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ).

5.Τέλος, σε περιπτώσεις δυσπεψίας καλό θα ήταν να τηρούνται μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μη μένετε νηστικοί πολλές ώρες, καθώς η έκκριση γαστρικών υγρών σε άδειο στομάχι εντείνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και σας φουσκώνει! Για το πρήξιμο του στομαχιού δοκιμάστε μαστίχα Χίου η οποία λειτουργεί καταπραϋντικά.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ

1.Τα «κακά» λιπαρά: Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ βούτυρο), μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να φράξουν τους πόρους του δέρματος. Τα τρανς λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς, τα ντόνατς, οι σφολιάτες και τα κρουασάν είναι υδρογονωμένα φυτικά λίπη που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνουν επικίνδυνα τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων. Ωστόσο, υπάρχουν και «καλά» λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο στις ελιές, στη μαλακή μαργαρίνη και στα ψάρια, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του οργανισμού και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας!

2.Τη ζάχαρη: Όταν τροφοδοτούμε το σώμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προκαλούμε μια χημική διεργασία που επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη. Είναι προτιμότερο να την αντικαταστήσετε με μέλι ή φυτικά γλυκαντικά (στέβια).

3.Το αλκοόλ: αφυδατώνει το σώμα. Καλό είναι να προτιμάμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα αντί για ένα «σκληρό» ποτό, καθώς έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

4.Τυποποιημένα τρόφιμα: Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα των τροφών και οι τεχνητές χρωστικές ουσίες αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό (η υπερβολική επεξεργασία μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφών και μηδενίζει τη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες).

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

 

Read More

And More