Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε το λεμόνι: Το κίτρινο magic food!

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, κάνε λεμονάδα” δε σου λένε εδώ και τόσα χρόνια οι γονείς σου, οι συγγενείς σου, η θεία από το χωριό; Ε, λοιπόν, ίσως και να έχουν δίκιο. Βέβαια, η χρήση της έκφρασης είναι μεταφορική, όμως, μήπως ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσεις την κυριολεκτική σημασία του προαναφερθέντος γνωμικού;

Μα καλά, θα μου πεις, πόσο λεμόνι να αντέξει ο οργανισμός μου; Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη τροφή διχάζει τα πλήθη (και, καμία φορά, ακόμα και εσένα την ίδια). Τη μία σου φαίνεται ξινό, την άλλη θες να πιεις τη λεμονάδα σου. Οι περισσότεροι, πάντως, χρησιμοποιούν το λεμόνι είτε ως συνοδευτικό στο πρώτο ρόφημα της ημέρας (κρατάει χρόνια η κολόνια ως το ιδανικότερο ρόφημα για να ξεκινήσεις την ημέρα σου) είτε ως συστατικό, για να γαρνίρουν το πιάτο τους.

Μία φίλη της γιαγιάς μου, λοιπόν, μου είπε ότι το λεμόνι είναι η βάση για κάθε γιατρικό και για κάθε ρόφημα που βελτιώνει την υγεία του οργανισμού σου.

Και, ψάχνοντας και διαβάζοντας, βρήκα ότι έχει απόλυτο δίκιο, αφού το λεμόνι είναι η επιτομή του magic food. Δες και μόνη σου.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Ιστορικές πηγές αναφέρουν, ότι το 19ο αιώνα, το λεμόνι αποτελούσε το πιο ακριβό τρόφιμο που κυκλοφορούσε στην αγορά, ακριβώς επειδή γνώριζαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μπορεί, λοιπόν, σήμερα οι περισσότεροι να έχουν έλλειψη βιταμίνης C, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πούμε “όχι” στα 50mg που προσφέρει ένα φρέσκο λεμόνι. Σκέψου απλά ότι αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 80% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Θα απομακρύνει τη γρίπη. Και το κρυολόγημα και την ίωση και κάθε μορφή ασθένειας που με την πρώτη αλλαγή του καιρού σου χτυπά την πόρτα και το ανοσοποιητικό σου. Αν ψάχνεις μία εύκολη λύση, τότε θα τη βρεις στο κίτρινο αυτό φρούτο, που ενισχύει με θρεπτικές ουσίες το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Προστατεύει από την πέτρα στη χολή. Αλήθεια, γνώριζες ότι στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, περίπου ένας στους τέσσερις, εμφανίζει πέτρα στη χολή; Όσοι έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση, γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα, αφού ακόμα και μία σαλάτα σου προκαλεί φούσκωμα και πόνο στην προσπάθεια του οργανισμού σου να τη μεταβολίσει. Επί της ουσίας, η πέτρα μπλοκάρει τη λειτουργία της χολής, εμπόδιο, που οδηγεί το στομάχι σου στην αναζήτηση άλλης διεξόδου για το σωστό μεταβολισμό των τροφών. Ένα λεμόνι την ημέρα, λοιπόν, την πέτρα στη χολή κάνει πέρα, μειώνοντας το ποσοστό εμφάνισης κατά 50%.

Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα. Αν έχει αισθανθεί αυτό το ενοχλητικό μπούκωμα, έστω και μία φορά (ουάου, είσαι πολύ τυχερή), μπορείς να αντιληφθείς πόσο δυσκολεύει τη μέρα σου. Ο χυμός, λοιπόν, ενός στυμμένου λεμονιού μπορεί να δώσει λύση και σε αυτό σου το πρόβλημα. Και, δεν περιγράφω άλλο.

Σε αδυνατίζει. Όχι το βασικό του όπλο δεν είναι ότι διαθέτει λίγες θερμίδες, αλλά ότι κυρίως μειώνει τις λιγούρες. Το λεμόνι αποτελεί τον πιο ελαφρύ χυμό, βοηθάει στην πέψη και ταυτόχρονα καθαρίζει το έντερο σου από περιττά στοιχεία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας του.

Είναι το απόλυτο αντιοξειδωτικό. Λίγο το ποτό, λίγο το junk food, λίγο τα τσιγάρα, δε θέλει και πολύ ο οργανισμός να γεμίσει με βλαβερές τοξίνες. Οι τελευταίες μπορούν να επηρεάσουν την ενέργεια μας και να αλλάξουν τη διάθεση μας.

Σε βάζει για ύπνο. Εντάξει, δε θα σου πει και παραμύθι, όμως τα συστατικά του λεμονιού προσφέρουν χαλάρωση και το αξιοζήλευτο chilling καταλήγει σε έναν απολαυστικό ύπνο.

Κάνει το δέρμα σου να λάμπει. Πλούσιο σε αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, το λεμόνι έχει το μαγικό ραβδάκι για να καθαρίσει το πρόσωπο και το δέρμα σου. Είτε το καταναλώσεις σε πόσιμη μορφή είτε το χρησιμοποιήσεις ως το βασικό συστατικό για μία δροσερή μάσκα ομορφιάς, τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Α, και αν έχεις προβλήματα με την άτιμη ακμή, ρίξε λίγο λεμόνι και ξέχασε την.

Είναι το καλύτερο ηρεμιστικό. Last, but (καθόλου) Least, το λεμόνι είναι πιο δραστικό και από το γνωστό χάπι που επαναφέρει την τάξη και την ηρεμία στο κεφάλι σου. Μία λεμονάδα σου δίνει οξυγόνο ηρεμίας και σε καλμάρει μετά από μία κουραστική ημέρα. Μην το σκέφτεσαι καν!

Read More

And More