Διατροφικά tips για να απολαύσεις το τραπέζι των Χριστουγέννων άφοβα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι ετοιμάζεσαι για τα οικογενειακά, παραδοσιακά τραπέζια. Αλλά και  συναντήσεις με τους φίλους σου στο αγαπημένο σας restaurant. Κι αν παλιότερα δεν είχε άγχος για το βάρος σου και τις μικρές υπερβολές των γιορτών, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Κάθε χρόνο στο πίσω μέρος του μυαλού σου υπάρχει ένα μικρό άγχος όσο αφορά στη διατροφή που ακολουθείς προκειμένου να κρατήσεις τη φόρμα σου.  

Κι αν αναρωτιέσαι τι ακριβώς πρέπει να κάνεις ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεων τη νέα χρονιά, η αγαπημένη Κλινική Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Γεωργία Καπώλη είναι και πάλι εδώ με συμβουλές και οδηγίες που θα σε βοηθήσουν πολύ.  

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΤΙΡS ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους σας, δεν σημαίνει ότι απαρνείστε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που εφαρμόζετε όλο το υπόλοιπο έτος. Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών. 

Το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα και στη συχνότητα κατανάλωσης. Οπότε «παν μέτρον άριστον & καλά & απολαyστικά/γευστικά Χριστούγεννα»!

  • Κρατείστε μια ισορροπία τις γιορτινές ημέρες και μην μπείτε στην λογική “Δεν τρώω όλη μέρα γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο”. Ακολουθείστε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα , ώστε να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνετε συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και ελέγχοντας καλύτερα την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε.
    • Απολαύστε την παρέα και αποφύγετε τον μπουφέ με τα ορεκτικά ή τους ξηρούς καρπούς όταν φτάσετε σε ένα πάρτι. Χαιρετήστε τους φίλους σας, πιείτε ένα ποτό, χαλαρώστε και μην σκέφτεστε τί έχουν μαγειρέψει .
    • Δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνετε κατάχρηση. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα και αποφύγετε τα βαριά αλκοολούχα ποτά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Για κάθε ποτήρι αλκοόλ πιείτε ένα ποτήρι νερό για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποβάλλει γρηγορότερα το αλκοόλ.
    • Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει τον σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες. Η αποκατάσταση της περιόδου νηστείας που αντιμετώπισε ο οργανισμός κατά την διάρκεια του ύπνου είναι το σημείο κλειδί στην τόνωση του μεταβολικού ρυθμού.
    • Καταναλώστε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.
    • Όποτε έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πολύ ελκυστικό φαγητό να καταναλώνετε ένα μικρό μέρος από αυτό Ελαττώστε το αίσθημα της πείνας, τρώγοντας ένα μικρό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες μικρογεύμα, όπως φρούτο ή σαλάτα. Το αίσθημα της πείνας μπορεί να σας κάνει περισσότερο λαίμαργου
    • Μην τσιμπολογάτε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας. Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα και επιλέξτε μικρή ποσότητα από τα υπόλοιπα εορταστικά εδέσματα.
    • Πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος και την υπόλοιπη μέρα, προκειμένου να αντισταθμίσετε, την κατακράτηση και το πρήξιμο που δημιουργούν τα λιπαρά και γλυκά τρόφιμα.

Photos: iStock

 

Read More

And More