Δυσανεξία στη λακτόζη: Πως να συνδυάσεις απόλαυση και ελαφριά αίσθηση – Ο Τάσος Παπαλαζάρου απαντά

Τα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα χωρίς λακτόζη έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, με την αγορά να πλημμυρίζει από επιλογές που υπόσχονται καλύτερη πέψη και υγεία. Ανάμεσα σε αυτές, η φυτική διατροφή προσφέρει φυσικά απαλλαγμένες από λακτόζη εναλλακτικές.

Η λακτόζη είναι ένας φυσικός δισακχαρίτης που διασπάται σε γλυκόζη και γαλακτόζη και συναντάται στο γάλα και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυσιολογικά, όπως και τα περισσότερα θηλαστικά, ο άνθρωπος παράγει λακτάση κατά τη βρεφική ηλικία — για να πέπτει το μητρικό γάλα. Μετά τον απογαλακτισμό, παρατηρείται η πτώση αυτής της ικανότητας. Έτσι, για πολλούς ανθρώπους η πέψη της λακτόζης είναι απολύτως φυσιολογική, όμως σε κάποιους άλλους δεν παράγεται επαρκής ποσότητα του ενζύμου λακτάσης, εμφανίζοντας τελικά ευαισθησία στη κατανάλωσή της και ενοχλητικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.

Παγκοσμίως, λοιπόν, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ατόμων που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη και η Ελλάδα φαίνεται να έχει επίσης υψηλά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική, καθώς περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, κοιλιακό άλγος, και η έντασή τους διαφέρει ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε ατόμου. Επομένως, τέτοια συμπτώματα είναι λογικό να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ατόμων, ενώ περιορίζουν και τις διατροφικές επιλογές τους. Επιπλέον, τα άτομα αυτά συχνά καταλήγουν να αποφεύγουν κοινωνικές περιστάσεις ή φαγητά που τους αρέσουν, λόγω του φόβου τους για την εμφάνιση ενοχλήσεων. Έτσι, η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι απλώς μια μικρή ενόχληση, αλλά ένα ζήτημα που χρήζει προσοχής, ώστε να παρέχονται λύσεις που προσφέρουν άνεση στα άτομα αυτά και ισορροπημένη διατροφή χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα.

Η αποφυγή της λακτόζης είναι φυσικό επακόλουθο για όσους ακολουθούν plant-based διατροφή, καθώς η λακτόζη απαντάται κυρίως στα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι καταναλωτές επιλέγουν φυτικά ροφήματα και επιδόρπια, τα οποία όχι μόνο δεν στερούν σε γεύση και υφή, αλλά συχνά προσφέρουν και διατροφικά οφέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φυτικά προϊόντα επιλέγονται ολοένα και περισσότερο και από άτομα που δεν παρουσιάζουν δυσανεξίες, καθώς τα προτιμούν για την ποικιλία και τη γεύση τους, αλλά και για τη δυνατότητα εμπλουτισμού της διατροφής τους. Για παράδειγμα, τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, στοιχεία που σχετίζονται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Πολλά από τα φυτικά προϊόντα, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, βιταμίνες D και Β12, και έτσι συμβάλλουν στην ημερήσια κάλυψη των διατροφικών αναγκών, χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών ή λακτόζης. Επομένως, είτε πρόκειται για λόγους υγείας, δυσανεξίας, προσωπικής επιλογής ή περιβαλλοντικής ευαισθησίας, η ένταξη φυτικών και χωρίς λακτόζη προϊόντων στη διατροφή είναι μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη.

Τα φυτικά ροφήματα βρώμης, σόγιας, αμυγδάλου κ.ά., καθώς και τα φυτικά επιδόρπια, αποτελούν θρεπτικές και υγιεινές εναλλακτικές, τόσο για όσους ακολουθούν plant based διατροφή ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, όσο και για όσους τα επιλέγουν από προσωπική προτίμηση. Η απουσία λακτόζης δεν συνεπάγεται απώλεια θρεπτικών συστατικών, εφόσον επιλέγονται εμπλουτισμένα προϊόντα και υπάρχει ισορροπία στη διατροφή.

Tip για προσαρμογή στη διατροφή σου

Εάν αποφεύγεις ή περιορίζεις τη λακτόζη, αλλά δε θέλεις να θυσιάσεις τη γεύση, τα φυτικά ροφήματα ή φυτικά επιδόρπια Alpro δεν περιέχουν λακτόζη, ενώ έχουν ελαφριά αίσθηση και 100% γεύση! Διατίθενται σε ποικιλία βάσεων, όπως σόγια, αμύγδαλο, βρώμη και καρύδα, ενώ μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε απλές εκδοχές ή εκδοχές με γεύσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Επιπλέον, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες (όπως B12 & D) και αποτελούν πηγή ασβεστίου, συμβάλλοντας σε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, είτε ακολουθείς plant-based διατροφή είτε απλώς αναζητάς πιο ελαφριές και φυτικές εναλλακτικές.

Μια θρεπτική επιλογή για ένα νόστιμο πρωινό χωρίς λακτόζη θα μπορούσε να είναι ένα porridge με ρόφημα αμυγδάλου Alpro, που είναι και πηγή ασβεστίου! Συνόδευσε με λίγους ξηρούς καρπούς, φρούτο και μέλι.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164