Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Αποτελεσματικές συμβουλές από τον Δημήτρη Γρηγοράκη

Το σημερινό θέμα θα ξεκινήσει με την εξής απορία: Πως μπορούμε να χάσουμε αυτά τα κιλά που μας ταλαιπωρούν; Να, μια καλή ερώτηση που έχεις θέσει πολλές φορές στον εαυτό σου. Θα σου πω κάτι ευθύς αμέσως! Η λύση δεν βρίσκεται στις στερητικές δίαιτες και στις υπερπροσπάθειες που κατά καιρούς κάνουμε. Τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά και “βατά”. Το μυστικό, που λες, κρύβεται στο μεταβολισμό. Ναι, με ένα σωστό και γρήγορο μεταβολισμό μπορούμε πολύ πιο εύκολα να “πετύχουμε” τον αριθμό που επιθυμούμε να δούμε στη ζυγαριά μας. Πως θα το κάνουμε όμως αυτό; Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης μας προτείνει έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας και να φτάσουμε το στόχο μας. Εκτός από τις χρήσιμες συμβουλές, εξηγεί τους παράγοντες που τον επηρεάζουν και προτείνει δύο διατροφικά μενού για να επιλέξεις το ιδανικό για σένα. Ο λόγος στον ειδικό…

Ο μεταβολισμός είναι ιδιαίτερος και μοναδικός για κάθε οργανισμό, γι’ αυτό και κάθε άτομο εμφανίζει διαφορετικές ενεργειακές και συνεπώς διατροφικές απαιτήσεις. Το ανθρώπινο σώμα παράγει ενέργεια από τη χρήση των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων). Οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού καλύπτονται μέσα από τη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ
Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς. Στους γενετικούς παράγοντες περιλαμβάνονται το φύλο του ατόμου, η ορμονική δραστηριότητα, ο όγκος του σώματος, καθώς και η σύσταση αυτού. Αυτοί επηρεάζουν σημαντικά τον βασικό μεταβολισμό. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που επηρεάζουν με τη σειρά τους τον μεταβολισμό, σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τη θερμοκρασία, την υγρασία και το υψόμετρο.

Επιπλέον, οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στο επίπεδο λειτουργίας του βασικού μεταβολισμού. Σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Με την πάροδο των ετών ο μεταβολισμός παρουσιάζει διακυμάνσεις που σχετίζονται με τα στάδια ανάπτυξης και τις ενεργειακές απαιτήσεις αυτών. Τέλος, η φυσική δραστηριότητα, η κύηση, η έμμηνος ρήση στις γυναίκες, το στρες, οι ασθένειες και τα φάρμακα αποτελούν παράγοντες που επιδρούν σημαντικά στη μεταβολική λειτουργία.

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Βήμα 1 – Καλά λιπάρα
Καταναλώστε καλά λιπαρά (ω-3 και μονοακόρεστα) για βέλτιστη ρύθμιση του μεταβολισμού. Δημιουργήστε γευστικά πιάτα με καρύδια, ψάρι, αβοκάντο και ελιές.

Βήμα 2 – Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό. Απολαύστε γευστικά πιάτα με συκώτι, αυγό και ψαράκια με το κόκκαλο. Η βιταμίνη D λειτουργεί ως προστατευτική ομπρέλα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

Βήμα 3 – Προβιοτικά
Τα προβιοτικά ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και τη μέγιστη απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Καταναλώστε γιαούρτι ή κεφίρ, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε κανέλα για να πάρετε περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Βήμα 4 – Πρωτεΐνη
Η ιδιότητα των πρωτεϊνών είναι να χορταίνουν, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό. Δημιουργήστε γευστικά πιάτα με κοτόπουλο, αυγό και τυρί χαμηλών λιπαρών.

Βήμα 5 – Αντισταθείτε στους διατροφικούς “πειρασμούς”
Έξυπνα τρικ για να μη στερείστε τα αγαπημένα σας γλυκά και να χάνετε ταυτόχρονα βάρος είναι να προσθέτετε κανέλα και να τρώτε μαζί ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να φάτε σοκολάτα μαζί με αμύγδαλα, μαύρο ψωμί με ταχίνι, μέλι, αμύγδαλα, κανέλα κ.λπ. Επίσης, καταναλώστε ένα πρωτεϊνικό σνακ (αυγό, κοτόσουπα κ.ά.) 15 λεπτά πριν από το δείπνο. Τέλος, μπορείτε να έχετε ένα ελεύθερο δείπνο μία φορά την εβδομάδα.

Βήμα 6 – Εμπιστευτείτε τη δίαιτα ORAC
Εφαρμόστε μια διατροφή που θα σας εφοδιάσει με μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC και θα περιλαμβάνει τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στη βιολογική προστασία του οργανισμού, στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην πρόληψη της εμφάνισης διάφορων εκφυλιστικών ασθενειών.

Κάνε κλικ εδώ και δες τη δίαιτα του Δημήτρη Γρηγοράκη που ενεργοποιεί το μεταβολισμό!

Κάνε κλικ εδώ και δες τη χειμερινή δίαιτα ORAC από τον Δημήτρη Γρηγοράκη!

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More