Επιχείρηση αδυνάτισμα: Οι πιο γευστικές υπερτροφές του Φθινοπώρου με τις detox ιδιότητες

Τα superfoods (ή αλλιώς οι υπερτροφές), είναι παγκοσμίως διάσημα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και τα πολλά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό. Με αφορμή αυτό λοιπόν, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, μας συστήνει μια – μια τις υπερτροφές του Φθινοπώρου που μπορούμε εύκολα να βρούμε στο supermarket ή στο μανάβικο, και μας εξηγεί όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και μπορούν φυσικά να μας βοηθήσουν στο αδυνάτισμα, στην αποτοξίνωση, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και πολλά ακόμα! Είναι γνωστό εξάλλου, ότι αυτοί οι “θησαυροί” της φύσης, κάθε χρόνο αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς, λόγω των πολλά υποσχόμενων αποτελεσμάτων που έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που καταναλώνουν αυτές τις μαγικές, θα λέγαμε, τροφές!

Τέλος, σε κάθε υπερτροφή θα βρεις κι ένα tip που θα σε βοηθήσει να εντάξεις το κάθε ένα σε διάφορες συνταγές, δημιουργώντας γευστικά, διαιτητικά και με πολλά οφέλη γεύματα.

 

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

Πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και χαλκό. Είναι περισσότερο γνωστό χάρη στη βοηθητική του δράση για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και Ε, καθώς και ω-3 λιπαρών οξέων (που βρίσκονται στα σποράκια του). Περιέχει σημαντική ποσότητα λουτεΐνης που είναι πολύτιμη για την υγεία των ματιών.

TIP: Το εντυπωσιακό είναι ότι η φλούδα του περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών συγκριτικά με τον καρπό του, οπότε προσπάθησε να την καταναλώσεις λιώνοντάς τη μέσα σε smoothies.

 

ΛΩΤΟΣ

Περιέχει βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και αρκετά μέταλλα και χαρακτηρίζεται από την αντικαρκινική, αντιοξειδωτική και αντιυπερτασική του δράση. Η θερμιδική του αξία κυμαίνεται στις 120 θερμίδες περίπου (σαν 2 φρούτα δηλαδή) και μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ένα πρόγραμμα δίαιτας, καθώς είναι πολύ γλυκός με πολλές φυτικές ίνες, οπότε και πολύ χορταστικός.

TIP: Μπορείς να τον αποξηράνεις στο φούρνο ή να τον χρησιμοποιήσεις σε πιάτα με κρέας για γλυκόξινες συνταγές.

 

ΚΥΔΩΝΙ

Περιέχει βιταμίνη D, C, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Καταπολεμά το έλκος του στομάχου, την υπέρταση και την υπερχοληστερολαιμία. Συμμετέχει στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και του συκωτιού. Τέλος, σαν αφέψημα (βράζοντας τους σπόρους του σε ζεστό νερό) δρα ευεργετικά στο βήχα και τον πονόλαιμο.

TIP: Αντικατάστησε τις πατάτες φούρνου με κυδώνια, συνοδεύοντας ένα κρεατικό και δημιούργησε ένα ιδιαίτερο και διαιτητικό πιάτο.

 

ΡΟΔΙ

Γούρι όχι μόνο για την τύχη που φέρνει συμβολικά, αλλά και για την υγεία μας! Ο κατάλογος με τα θρεπτικά συστατικά του απεριόριστος, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Ε, C, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και κυρίως αντικαρκινικές ουσίες για τις οποίες είναι ξακουστό. Πρέπει να γνωρίζεις ότι έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και από το πράσινο τσάι. Εκτός από την αντικαρκινικές του ιδιότητες, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, μειώνει την κακή χοληστερόλη και την πίεση και αντιμετωπίζει τη διάρροια. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται πολύ σε καλλυντικά προϊόντα, λόγω της επουλωτικής του δράσης.

TIP: Εκτός από την κατανάλωσή του σαν φρούτο και σε μορφή χυμού, μπορείς να φτιάξεις αφέψημα από τη φλούδα του, βοηθώντας τη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος.

 

ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Πλούσια σε βιταμίνη Α, β-καροτένιο (που φαίνεται και από το χρώμα της), χαλκό, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι αντιοξειδωτική και αντικαρκινική και φαίνεται ότι βοηθάει σημαντικά στα στομαχικά προβλήματα. Η κολοκύθα προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θεωρείται αντιφλεγμονώδης.

TIP: Υπάρχουν πολλές γλυκές συνταγές με βασικό υλικό την κολοκύθα που αξίζει να δοκιμάσεις, λόγω της ευχάριστης γεύσης της και της χαμηλής θερμιδικής της αξίας.

 

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά μαζί με το μπρόκολο και το λάχανο. Έχει πολύ λίγες θερμίδες και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Έχει σημαντική αντικαρκινική δράση, βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της χοληστερόλης.

TIP: Μπορείς να το ψήσεις κόβοντάς το σε φέτες ή να το κάνεις πουρέ, δημιουργώντας ένα πολύ light συνοδευτικό.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More