Εποχής: Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις ή να κρατήσεις τη φόρμα σου

Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου είναι εδώ και τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά εποχής είναι όλα τους υπέροχα, θρεπτικά και κατάλληλα αν ξεκινάς διατροφή ή δίαιτα. Το πιθανότερο είναι κάθε φορά που βρίσκεσαι στο συγκεκριμένο σημείο του super market ή της αγοράς να μπερδεύεσαι λιγάκι μιας και δεν γνωρίζεις ποια ακριβώς είναι ή τα οφέλη τους. Η αγαπημένη Γεωργία Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου είναι εδώ για να σου λύσει όλες τις απορίες.

Η κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα και λαχανικά, τα οποία διακρίνονται για το πλούσιο περιεχόμενο τους σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην προάσπιση της υγείας και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Έτσι, αυτήν την εποχή βάλε στη διατροφή σου τα ακόλουθα τρόφιμα:

Μήλα: Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους αποτελείται από περίπου 86% νερό. Τα τρόφιμα πλούσια σε νερό είναι αρκετά χορταστικά, γεγονός που συχνά οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. α τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, όπως τα μήλα, τείνουν να είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο έχει μόνο 95 θερμίδες και 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με χαμηλή πυκνότητα θερμίδων προάγουν την πληρότητα, τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και την απώλεια βάρους.



Κράνμπερι: Χαρακτηρίζονται για το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, μιας και 1 φλιτζάνι περιέχει μόνο 40 θερμίδες. Τα κράνμπερι είναι μια τροφή με εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης και στη μειωμένη αποθήκευση κοιλιακού λίπους. Επιπλέον, τα κράνμπερι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, βελτιώνουν τη διούρηση, που αποτελεί έναν από τους φυσικούς μηχανισμούς αποβολής τοξινών.

Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε νερό και γεμάτα με φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά μια τροφή ιδανική για την απώλεια βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες και το νερό μπορούν να βοηθήσουν στο να μείνουμε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων, 40 ενήλικες που έτρωγαν 2 αχλάδια την ημέρα έχασαν έως και 2,5cm από την περίμετρο της μέσης.

Εσπεριδοειδή: Είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια έξυπνη επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. 1 μικρή κλημεντίνη: 35 1 μέτριο πορτοκάλι: 62 1/2 ροζ γκρέιπφρουτ: 52 1/2 λευκό γκρέιπφρουτ: 39. Χυμός από 1 λεμόνι: 12 Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή είναι καλές πηγές διαλυτών ινών (π.χ. ένα φλιτζάνι πορτοκαλιού περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών), οι οποίες βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης του διατροφικού λίπους και βοηθούν στην πέψη. 

Ρόδι: Είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6 και κάλιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, καθώς βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολικού ρυθμού, που θα βοηθούσε το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες, που είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.

Κίτρινη κολοκύθα: Είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και έχει κάτω από 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, που μπορεί να καταστείλει την όρεξή σας.

Λάχανο: Είναι χαμηλό σε θερμίδες. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο έχει μόνο 34 θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, η αύξηση της πρόσληψης είτε διαλυτών είτε αδιάλυτων φυτικών ινών αυξάνει τον κορεσμό μετά το γεύμα και μειώνει την πείνα. Το λάχανο περιέχει μια σειρά από βιταμίνες, όπως Κ, Β6, C, πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Γλυκοπατάτα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες σχηματίζουν μια παχύρρευστη γέλη (τζελ) στο πεπτικό σύστημα για να επιβραδύνει την πέψη με αποτέλεσμα, οι γλυκοπατάτες να μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να βοηθούν στον έλεγχο της ποσότητα φαγητού που τρώμε.

Κουνουπίδι: Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), μια μερίδα 100 γραμμαρίων κουνουπιδιού περιέχει μόλις 25 θερμίδες και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Είναι η τέλεια εναλλακτική λύση για σαλάτα, που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε ανά ημέρα και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την πείνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read More

And More