Fitness μυστικά για να καθυστερήσεις τα σημάδια του χρόνου

Καμία δεν συμπαθεί τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος πάνω της. Αν όμως φερθείς έξυπνα και με αγάπη στον εαυτό σου οι ρυτίδες θα καθυστερήσουν και ο χρόνος θα σου φερθεί με ευγένεια. Και όλα αυτά θα συμβούν φυσικά με τη βοήθεια και της διατροφής.

Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης σου δίνει πολύτιμες συμβουλές για να τα βάλεις με το χρόνο και να καθυστερήσεις όσο περισσότερο μπορείς τα σημάδια του.

“Τα χρόνια περνούν και όπως δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο, έτσι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη φυσική συνέπεια που έχει στον οργανισμό μας και το σώμα μας. Ωστόσο η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να καθυστερήσουμε αυτή τη συνέπεια” σημειώνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης.

Που οφείλεται η γήρανση;

“Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του γήρατος, αν πρώτα δεν κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στη ζωτικότητα μας. Η γήρανση είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα καθώς μεγαλώνουμε. Οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρα του να αντικαταστήσει δηλαδή τα φθαρμένα και κατεστραμμένα κύτταρα με καινούργια” σημειώνει ο διαιτολόγος.

Οι παράγοντες πολλοί: κληρονομικότητα, ορμονικές μεταβολές όπως τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων που έχουν ως αποτέλεσμα την αρχή της γήρανσης, αλλά και το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η φτωχή και κακή διατροφή, το στρες, το άγχος κ.α. Κάπως έτσι αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες, μόρια που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό στον οργανισμό μας για να μας προφυλάσσουν από βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες.

“Όταν αυξάνονται αισθητά, παύουν να είναι ωφέλιμες και αρχίζουν να καταστρέφουν τα κύτταρα μας, από διατροφικής απόψεως σημαντικές ενώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες.” εξηγεί ο Δημήτρης Γρηγοράκης. Τι μπορείς να κάνεις;

Τροφές που καθυστερούν το χρόνο

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής ο οποίος περιλαμβάνει σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με συχνή άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος φαίνεται ότι είναι ικανός να αντιμετωπίσει σοβαρές παθήσεις, την απώλεια οστικής μάζας και την γήρανση του δέρματος.

Άρα λοιπόν είναι απαραίτητη η ένταξη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά στο διαιτολόγιό μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Εκτός όμως από τα φρούτα και τα λαχανικά, πολύ σημαντικές είναι και οι παρακάτω fitness συμβουλές:

– Βάλε το ελαιόλαδο προς το τέλος του μαγειρέματος ώστε να εκμεταλλεύεσαι όλα τα θρεπτικά του συστατικά και τις βιταμίνες.

– Οι ξηροί καρποί επίσης αποτελούν την τέλεια διατροφική πρόταση της φύσης τόσο για το σώμα μας όσο και για το μυαλό μας. Προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας. Καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τα λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHA χρειάζεται καθημερινό ανεφοδιασμό.

– Υπάρχουν φυτικής προέλευσης τροφές όπως o λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο κολοκυθόσπορος, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), τα φύκια, το φυτοπλαγκτόν και ζωικές τροφές πλούσιες σε ΕΡΑ και DHA όπως τα λιπαρά ψάρια – ο σολωμός, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος, οι σαρδέλες, το χέλι, η πέστροφα, και η ρέγγα.

– Τέλος, η μαύρη σοκολάτα προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, αλλά η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες…

Read More

And More