Γαλακτοκομικά: Τι προκαλούν και τι προσφέρουν στον οργανισμό σύμφωνα με τους ειδικούς

Το πιθανότερο είναι να μην λείπει ποτέ το αγαπημένο σου τυρί από το τραπέζι. Να πίνεις πάντα ένα ποτήρι γάλα το πρωί ή πριν πέσεις για ύπνο το βράδυ ή το γιαούρτι να βρίσκεται στο διατροφικό σου πλάνο. Είναι δεδομένο, για τις περισσότερες από εμάς ότι τα γαλακτοκομικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής. Παρ’ όλα αυτά τα γαλακτοκομικά κρύβουν κάποιες μικρές παγίδες. Ίσως το γάλα σου δημιουργεί φούσκωμα ή δυσανεξία αλλά το γιαούρτι να “μαλακώνει” το στομάχι σου. 

Κι αν αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβεί αν βγάλεις από τη διατροφή και τη ζωή σου τα γαλακτοκομικά οι ειδικοί έχουν την απάντηση αποκαλύπτοντας τόσο τις αρνητικές συνέπειες όσο και τις θετικές αλλαγές.  

 

Οι αρνητικές συνέπειες…

Αστάθεια στην πίεση: Και πάνω που βρήκες την ηρεμία σου, αποφασίζεις να μην τρως το γιαουρτάκι σου και η πίεση σου παθαίνει διακυμάνσεις σαν κύμα, σε καιρό φουρτούνας. Και η αρτηριακή πίεση θα πάρει τα πάνω της.

Τα οστά σου θα γίνουν αδύναμα. Ξέρω ότι είναι το τελευταίο πράγμα που σου περνά από το μυαλό, όμως, είναι πολύ σημαντικό. Γιατί γερά οστά σημαίνει σωστή στάση σώματος με την τελευταία να προκαλεί λιγότερα προβλήματα στην καθημερινή σου ζωή.

Το σώμα σου δε ενυδατώνεται εσωτερικά και σωστά. Ήξερες ότι μετά τη γυμναστική, την καλύτερη ενυδάτωση δεν την εξασφαλίζει το νερό, αλλά το φρέσκο γάλα; Για αυτό, μην το παραλείπεις.

 

Οι θετικές αλλαγές

Θα απαλλαγείς από το φούσκωμα και τους στομαχικούς πόνους. Ή τουλάχιστον θα μειώσεις τη συχνότητα τους. Όταν το σώμα σου δεν μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη (βασικό συστατικό του γάλακτος), δημιουργεί αυτό το άκρως ενοχλητικό πρήξιμο, για το οποίο αναρωτιέσαι τι συνέβη και εμφανίστηκε ξανά στη ζωή σου.

Θα αδυνατίσεις πιο εύκολα. Η λακτόζη περιέχει ζάχαρη και η ζάχαρη σημαίνει ένα πράγμα: αύξηση των κιλών σου. Γιατί, λίγο από εδώ και άλλο λίγο από εκεί, δημιουργούν ένα πολύ, το οποίο, τελικά, ξεπερνά την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να λαμβάνεις.

Θα απαλύνει το έντερο σου και θα το επαναφέρει στη φυσιολογική του λειτουργία. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στο έντερο σου και να “μπλοκάρουν” την ομαλή του λειτουργία. Για αυτό, ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί τελικά να έχει τα θετικά του…

Γενικότερα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να διαπιστώσεις αν έχεις ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή, μη διστάσεις να επισκεφτείς το διαιτολόγο σου και να του ζητήσεις τις κατάλληλες συμβουλές. Οι παραπάνω αλλαγές αφορούν τις περιπτώσεις, στις οποίες γίνεται αυξημένη χρήση γαλακτομικών και ο οργανισμός ζητά κάτι άλλο.

Photos: iStock

 

Read More

And More