Και όμως υπάρχουν! Οι καλοκαιρινές τροφές που καίνε περισσότερες θερμίδες από όσες σου δίνουν

Ναι, αν προσέχεις τη γραμμή σου, θα κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά τις θερμίδες που σου προσθέτει η κάθε τροφή. Τελικά, όμως, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει και σε αυτό να σκέφτεσαι έξυπνα και λίγο πονηρά. Γιατί, μπορεί η αγαπημένη σου τροφή να προσθέτει στη σιλουέτα σου, παραδείγματος χάρη 100 θερμίδες, όμως, η ταχύτητα που ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου να συμβάλλει στην καύση 150. Το έπιασες; Με αυτές θα ασχοληθούμε σήμερα. Με εκείνες που ο οργανισμός σου σπαταλάει περισσότερη ενέργεια – άρα καίει πιο πολλές θερμίδες – για να τις πέμψει. Εμείς και η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Βιολέτα Τζεμολάρι, η οποία μας ετοίμασε την κατάλληλη Shopping List!

Καρπούζι
Ένας λόγος που το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, είναι ότι χαρακτηρίζεται ως μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας. Επιπλέον, περιέχει γλουταθειόνη, η οποία βοηθά στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας, καθώς και στην αποτοξίνωση. Η γλουταθειόνη είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του οργανισμού, αλλά και ο βασικός παράγοντας αποτοξίνωσης. Βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις μας, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Οι διατροφολόγοι ερευνούν τα οφέλη της υγείας από την κατανάλωση καρπουζιού και εικάζουν ότι θα μπορούσε να έχει τη δύναμη να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό σε ένα υψηλότερο επίπεδο, από ότι άλλα φρούτα, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει πολλές φυτικές ίνες.

Γιαούρτι
Τα τελευταία χρόνια, τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του. Κεντρικό ρόλο στο όλο φαινόμενο φαίνεται να παρουσιάζει η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D, που ρυθμίζει τα ιόντα ασβεστίου εντός των λιποκυττάρων, διαδικασία σημαντική για την λιπογένεση και την λιπόλυση (διάσπαση λίπους).

Έχει βρεθεί ότι η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D προωθεί την είσοδο του ασβεστίου στο εσωτερικό των κυττάρων του λιπώδους ιστού. Η αύξηση αυτή έχει συνδεθεί με μείωση της λιπόλυσης και την αύξηση της αποθήκευσης λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Συνεπώς, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, η συγκέντρωσή του στο αίμα είναι επίσης υψηλή. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι αυξάνεται η λιπόλυση και με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η απώλεια βάρους και λιπώδους ιστού. Επίλεξε άπαχο γιαούρτι που δεν έχει προστεθεί ζάχαρη και ανακατέψτε με κάποια αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά για να δημιουργήσεις ένα γευστικό πρωινό. Το γιαούρτι είναι επίσης ένα εξαιρετικό υλικά για να φτιάξεις smoothies.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ο κύριος λόγος που τα μαρούλια και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά βοηθούν να κάψεις περισσότερες θερμίδες από ότι έχουν, είναι γιατί χαρακτηρίζονται από την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε νερό (50%) και φυτικές ίνες (50%). Επειδή λοιπόν είναι μια πηγή πλούσια στα παραπάνω στοιχεία, αυξάνουν τη διούρηση, βελτιώνουν την πέψη, τη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο μεταβολισμός και η απομάκρυνση άχρηστων ουσιών

Σπαράγγια
Μπορεί να γνωρίζεις ήδη ότι συνδέονται με την αποτοξίνωση του σώματος, λόγω του ότι περιέχουν διουρητικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση σπαραγγιών μπορεί επίσης να ενισχύσει το μεταβολισμό, το ενοχλητικό φούσκωμα ή πρήξιμο. Είναι σαφές ότι αυτό το λαχανικό είναι το ιδανικό συστατικό της δίαιτάς σου.

Γκρέιπφρουτ
Αυτό το φρούτο έχει γλυκόξινη γεύση και περιέχει περίπου 60% νερό. Είναι μια πηγή πλούσια σε φυτικές ίνες (πηκτίνες) που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, μειώνουν την απορρόφηση λίπους από άλλες τροφές και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό, και ενισχύσει την ενέργεια το πρωί ή κατά την διάρκεια της ημέρας. Το γκρέιπφρουτ είναι και μια καλή επιλογή σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αν θέλεις να απολαύσεις κάτι γλυκό που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υγιεινό.

Read More

And More