Καλοκαιρινά φρούτα: Οι θερμίδες που “κρύβουν” ανά μερίδα

Καλοκαίρι σημαίνει φρούτα. Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, κεράσια, μάνγκο, σταφύλια, σύκα. Όλα καλοκαιρινά, άκρως θρεπτικά, για τον καύσωνα ιδανικά δροσιστικά και ζουμερά. Πόσες θερμίδες “κρύβουν” ανά μερίδα; Πόσο πρέπει να καταναλώνεις για να μην χαλάσεις τη δίαιτα σου; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, μας απαντά. Ο λόγος στην ειδικό…

Η θρεπτική σύνθεση των φρούτων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων ειδών, αλλά όλες οι ποικιλίες περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Τα φρούτα τείνουν να είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βιταμίνη C, το κάλιο και το φυλλικό οξύ. Τα φρούτα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η μείωση της χοληστερόλης, η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, ο έλεγχος της όρεξης και η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης.

Επειδή τα διάφορα φρούτα περιέχουν διαφορετικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών, είναι σημαντικό να τρώμε μια ποικιλία από αυτά για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την υγεία.

Τα καλοκαιρινά φρούτα και η ποσότητα τους
Τα καλοκαιρινά φρούτα παρέχουν μια άμεση ώθηση ενέργειας και βοηθούν στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, κάτι που πολλοί από εμάς βιώνουμε κατά τη θερινή περίοδο. Επιπλέον, η αυξημένη περιεκτικότητα των φρούτων σε νερό, βοηθά στην ενυδάτωση και στην προσαρμογή του σώματός μας στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η γενική σύσταση για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι τουλάχιστον 400 γραμμάρια την ημέρα ή πέντε μερίδες των 80 γραμμαρίων. Μια μερίδα 80 γραμμαρίων ισοδυναμεί με ένα μικρό κομμάτι, περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας τένις. Για φρούτα και λαχανικά που μπορούν να μετρηθούν, μια μερίδα είναι περίπου 1 φλιτζάνι.

Οι συστάσεις από διάφορες υγειονομικές αρχές διαφέρουν ελαφρώς, αλλά γενικά φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με την τρέχουσα έρευνα.

Για παράδειγμα, οι οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) προτείνουν ο μέσος ενήλικας να καταναλώνει δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, ενώ η American Heart Association (AHA) συνιστά στους ενήλικες να τρώνε τέσσερις έως πέντε μερίδες φρούτων την ημέρα.

  • Καρπούζι: 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Πεπόνι: 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Σύκα: 110 θερμίδες ανά 3 μεσαίου μεγέθους σύκα
  • Σταφύλι: 67 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Κεράσια: 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Μπανάνες: 105 θερμίδες ανά κάθε μεσαίου μεγέθους μπανάνα
  • Φράουλες: 33 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Ακτινίδια: 61 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Μάνγκο: 60 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
  • Ανανάς: 50 ανά 100 γραμμάρια
  • Βερίκοκα: 48 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια

Γιατί μας βοηθούν τα φρούτα να αδυνατίζουμε;
Τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με την πρόσληψη χαμηλότερων θερμίδων και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Read More

And More