Καρυκεύματα! Πιο απαραίτητα από ότι φαντάζεσαι

Είναι το μυστικό στην κουζίνα κάθε καλής νοικοκυράς…Πώς θα ήταν ένα λαχταριστό κοτόπουλο με ρύζι χωρίς κάρυ; Ή ένα δροσερό ρυζόγαλο χωρίς κανέλα; Τα καρυκεύματα δίνουν άρωμα, χρώμα και γεύση στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι όμως μόνο η γαστρυμαργική τους ιδιότητα που τα επιβάλλει στην διατροφή.

Τα καρυκεύματα προσφέρουν μια σειρά από ευεργετικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό σου, ενισχύουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στην υγεία.

Κάρυ

Περιέχει μια χημική ουσία την κουρκουμίνη, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Είναι μοναδικός σύμμαχος κατά του κρυολογήματος, αλλά και των ιώσεων, που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους αυτό τον καιρό.

Σκόρδο

Είναι γνωστό πως το σκόρδο, εκτός από μοναδική γεύση, είναι εξαιρετική τροφή που θωρακίζει την καρδιά.
Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε για το καρδιακό σύστημα, εναντίον των μολύνσεων, του κρυολογήματος, του καρκίνου και εναντίον των τροφικών δηλητηριάσεων.

Κανέλα

Αν δεν αισθάνεσαι καλά και νιώθεις ατονία, τι θα έλεγες για ένα γλυκό με μπόλικη κανέλα; Η αρωματική κοκκινωπή σκόνη, είναι πηγή μαγνησίου και σιδήρου, αν και συνήθως η ποσότητα που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας δεν είναι επαρκής. Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας.

Μπορείς να ετοιμάσεις ένα αφέψημα από ξύλο κανέλας για να προστατεύσεις τον οργανισμό σου από το κρυολόγημα και τη γρίπη, ενώ η σκόνη είναι αντισηπτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληγές και τσιμπήματα. Τέλος, μην ξεχνάς πως ανήκει στις…αφροδισιακές τροφές αφου ανεβάζει τη θερμοκρασία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Γαρίφαλο

Ένα ακόμη αφροδισιακό καρύκευμα που τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.
Περιέχει ένα αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Επιπλέον, έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Ρίγανη

Εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Παράλληλα, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί μοναδικό συνδυασμό για τα ψητά.

Βασιλικός – Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτρες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς
Δάφνη

Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τα τεμπέλικα στομάχια. Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο θεωρείται τονωτικό και βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργίας. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Σαν προσθετικό σε διάφορα παρασκευάσματα ανακουφίζει τον πονόδοντο. Κατά της τριχόπτωση και της πιτυρίδας.

Δίκταμος

Αγαπημένο βότανο των Κρητικών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να καταπολεμήσουν το συνάχι, τη γρίπη, τους πονοκεφάλους, τις πεπτικές διαταραχές, τους ρευματισμούς κλπ. Σε εξωτερική χρήση βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και εξάλειψη των μελανιών.

Δυόσμος

Στον δυόσμο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξυγκα και υποβοήθηση στην πέψη. Επίσης προσφέρει πολλά κατά της νευρώσεων και τις διάφορες εκδηλώσεις της: αϋπνίες, σπασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυπαλμίες.

Θυμάρι

Εξαιρετικό φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου.
Δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Μέντα

Είναι εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Είναι επίσης χωνευτική, ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλες δόσεις.

Μαϊντανός

Ισχυρό διουρητικό, πολύτιμο σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, πρηξίματος ποδιών και χεριών. Χρήσιμος κατά της κυτταρίτιδας. Φυτό, εξαιρετικό ως τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα, σε πολτοποιημένη κατάσταση και σε τοπική χρήση καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων. Έχει τη φήμη ότι δίνει πιο φωτεινό δέρμα και εξαλείφει τους σκούρους λεκέδες του δέρματος.

Ταραξάκο

Διεγείρει της εκκρίσεις της χολής, τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα το ζαχαροδιαβήτη και τη χοληστερίνη. Διουρητικό, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Θεωρείται εξαιρετικό για την πρόληψη και ήπια αντιμετώπιση των ρευματισμών και της κόπωσης του οργανισμού.

Άνηθος

Βοηθάει στη χώνεψη κυρίως όταν τρώγεται ωμός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλα όπως φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο κια μαγνήσιο.

Κρεμμύδι

Φρέσκο ή ξερό, περιέχει βιταμίνες Α, Β και C καθώς και ιχνοστοιχεία και προάγει της μακροζωία. Βοηθάει στην καρδιά, προλαμβάνει το κρυολόγημα, συντελει στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, των νεύρων. Θεωρείται αντικαρκινικό φάρμακο, αντισηπτικό, αποτοξινωτικό και αφροδισιακό.

Read More

And More