Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες… Πόσες θερμίδες έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά;

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονο και κουραμπιέ δεν γίνεται και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με καμία δίαιτα και διατροφή. Αλλά για να μην παγώσει το χαμογελάκι μας όταν περάσουν οι γιορτές και ανέβουμε στη ζυγαριά (για να δούμε πόσα κιλά πήραμε), καλό είναι να κρατήσουμε ένα μέτρο με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Και για να κρατήσουμε ένα μέτρο, πρέπει να γνωρίζουμε τις θερμίδες που αποδίδει το κάθε γλυκό. Αυτό αρκεί για να μας συγκρατήσει λίγο.
Ο personal trainer και σύμβουλος διατροφής Θαλής Παναγιώτου, μας δίνει τις “αγχωτικές” πληροφορίες για τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και φυσικά τα απαραίτητα tips για να μην παχύνεις.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ
Το αγαπημένο μελομακάρονο αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές επιλογές των γιορτών! Ειδικά όταν παρασκευάζεται από καλό, ποιοτικό μέλι και με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Μάλιστα τα μελομακάρονα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που κατά μία έννοια είναι κι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Πόσες θερμίδες έχει; Μία μερίδα 35 γραμμαρίων (1 μελομακάρονο κανονικού μεγέθους), μας χαρίζει απλόχερα γύρω στις 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά.


ΔΙΠΛΕΣ

Οι δίπλες σε αυτήν την ανάλυση έρχονται να μας εντυπωσιάσουν, αφού έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά από τα υπόλοιπα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Προτίμησε εκείνα που έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο κι ενίσχυσε έτσι τον οργανισμό σου με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Προσοχή, απόφυγε το σπορέλαιο!
Πόσες θερμίδες έχει; Μία δίπλα των 45 γραμμαρίων, έχει περίπου 170 θερμίδες και 4,5γρ. λιπαρά.


ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ

Έχει τις θερμίδες του, αλλά κι αρκετά λιπαρά -ιδίως κορεσμένα- που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Το tip εδώ είναι το βούτυρο -όσο λιγότερο τόσο καλύτερα σαφώς. Δυστυχώς στη ζάχαρη άχνη δεν μπορούμε να σου προτείνουμε εκπτώσεις. Αυτό που μπορείς όμως να κάνεις είναι να τον τινάζεις λίγο πριν τον απολαύσεις ώστε να απομακρυνθεί η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Όπως και να ‘χει, δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές. Απολαμβάνουμε τα πάντα με μέτρο κι έχουμε στο νου μας μετά τις γιορτές να επανέλθουμε στο διατροφικό πλάνο μας.
Πόσες θερμίδες έχει; Με κάθε μερίδα περίπου 40 γραμμαρίων (ένας κουραμπιές κανονικού μεγέθους), λαμβάνουμε 240 θερμίδες και 9, 2 γρ. λιπαρά!


ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Ξέρουμε ότι σου αρέσει ο κορμός σοκολάτας, όπως κι αυτός με το κάστανο, αλλά δεν μπορούμε να σου κρύψουμε ότι πρόκειται για θερμιδική βόμβα! Εκείνος με το κάστανο είναι κάπως πιο υγιεινός, αφού περιέχει ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες από τα κάστανα.
Πόσες θερμίδες έχει; Στις θερμίδες όμως δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά… Μία μερίδα 100 γραμμαρίων κορμού σοκολάτας έχει 430 θερμίδες και 32 γραμμάρια λιπαρά, ενώ μία μερίδα κορμού με κάστανο έχει 370 θερμίδες και 19 γραμμάρια λιπαρά.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Όταν το φτιάχνει σπιτικά η μαμά είναι κάπως πιο υγιεινή, αφού μπορούμε να αποφύγουμε πολλά περιττά σε θερμίδες και λιπαρά. Προσπαθούμε να περιορίσουμε το βούτυρο που χρησιμοποιούμε και τα πολλά αυγά! Γνώριζες πως η βασιλόπιτα τσουρέκι αποτελεί μία καλύτερη επιλογή, αφού έχει λιγότερο βούτυρο και περισσότερα μυρωδικά με αντιοξειδωτική δράση (π.χ. μαχλέπι, γλυκάνισο, μαστίχα);
Θερμίδες: Ένα κομμάτι 100 γραμμαρίων κλασικής βασιλόπιτας θα σου κοστίσει 350 θερμίδες και 20 γρ. λιπαρά ενώ ένα κομμάτι βασιλόπιτας-τσουρέκι 250 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά.

ΠΑΝΕΤΟΝΕ
Μία ιταλική γιορτινή συνταγή που ή τη λατρεύεις ή αδιαφορείς παντελώς για την ύπαρξή της μπροστά στην όψη των υπόλοιπων χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για τσουρέκι με σταφίδες, φρούτα, με αρκετές θερμίδες και πλούσιο σε λιπαρά.
Θερμίδες: Μιλάμε για 400 περίπου θερμίδες και 18 γραμμάρια λιπαρά ανά ένα κομμάτι των 100 γραμμαρίων.


ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΥΝΕΙΣ…
Θα είμαστε καλοί μαζί σου. Γιορτές είναι και δεν μπορούμε να σε περιορίσουμε, οπότε αφήνουμε την ποσότητα κατανάλωσης στη δική σου κρίση. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να καταναλώνεις 1-2 γλυκά ημερησίως και να επιλέξεις τα μίνι γλυκίσματα, αυτά σε μικρό μέγεθος, ώστε να δοκιμάσεις διάφορες γεύσεις, αλλά τουλάχιστον η ποσότητα να είναι μικρή. Ωστόσο το σημαντικό είναι να έχουμε μέτρο, τουλάχιστον να μην τρώμε κάθε μέρα γλυκό και να μην ξεχνάμε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψουμε στις διατροφικές μας συνήθειες. Στις γιορτές δεν μπορούμε να τηρήσουμε τον κανόνα «ένα ελεύθερο γεύμα κι όχι μία ελεύθερη μέρα την εβδομάδα». Μπορούμε όμως να έχουμε στο νου μας τον κανόνα «μικρά και συχνά γεύματα» όπως και «ζάχαρη με μέτρο». Και θυμήσου πως αν παρασυρθείς παραπάνω, μπορείς να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα για να αντισταθμίσεις τις ατασθαλίες σου!


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More