ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: Τροφές και tips για να διώξεις εύκολα αυτόν τον εχθρό από το σώμα σου!

Κυτταρίτιδα! Το ενοχλητικό πρόβλημα που πάντα θα μας επηρεάζει σωματικά και ψυχολογικά και πάντα θα βρίσκει χώρο να “τρυπώνει” στα πιο εμφανή σημεία. Ξέρεις, γλουτούς, κοιλιά, μπρατσάκια. Ναι αγαπητή μου αναγνώστρια, το καλοκαίρι μπορεί να πέρασε, αλλά η κυτταρίτιδα είναι τόσο επίμονος εχθρός που πολλές φορές τείνει να αγχώνεσαι ακόμα και μέσα από το αγαπημένο μας jeans.

Αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν θα θυμηθείς ότι έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό το πονεμένο θέμα, αλλά όπως μας έλεγαν και οι καθηγητές μας στο σχολείο “Η επανάληψις είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως”. Οπότε, πριν μας βρει ο χειμώνας με αυτά τα ενοχλητικά “λακουβάκια”, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τα παρακάτω tips και να εντάξουμε τις τροφές που μας προτείνει ο ειδικός στη διατροφή μας, ώστε να βάλουμε μια τελεία σε αυτό το θέμα και να μην ασχοληθούμε ξανά μαζί του (τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες).

Ο ειδικός λοιπόν που απευθύνθηκα είναι ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου, ο οποίος είναι έτοιμος να μας δώσει τις συμβουλές του. Πάμε να δούμε…


ΒΗΜΑ Νο1: Γυμναστική

Αρχικά, το μυστικό για να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα είναι να ακολουθήσεις ένα ολοκληρωμένο αερόβιο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να περιέχει jogging στο διάδρομο ή στο πάρκο, ποδήλατο, ελλειπτικό, κολύμπι ή αερόβια ομαδικά προγράμματα (group).

Φρόντισε να γυμνάζεσαι τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα (το λιγότερο) και δώσε έμφαση στα σημεία που σε απασχολούν. Το σημαντικό όμως, είναι να συνοδεύσεις αυτού του είδους τη γυμναστική με την κατάλληλη διατροφή.


ΒΗΜΑ Νο2: Διατροφή

Συνεχίζουμε με το κομμάτι της διατροφής, που όμως είπαμε παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου. Παρακάτω θα βρεις 7 εύκολα tips που θα σε βοηθήσουν να αποχαιρετήσεις την όψη φλοιού πορτοκαλιού από το σώμα σου, χωρίς να αλλάξεις καν την καθημερινότητά σου!

Απόφυγε να μειώνεις τα γεύματά σου
Mε αυτόν τον τρόπο το μόνο που θα πετύχεις είναι να μειώσεις το μεταβολικό σου ρυθμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται το λίπος και οι θερμίδες, που δεν θα μεταβολίζονται, στο σώμα σου.

Ξεκίνησε τη μέρα με ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό
Προτίμηστη βρώμη που προσφέρει ενέργεια και τους ξηρούς καρπούς που σύμφωνα με μελέτες διασπούν το λίπος (και κατ’ επέκταση την κυτταρίτιδα). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν ένα πλήρες πρωινό, τείνουν να είναι πιο αδύνατα από όσους δεν το προτιμούν.

-Κατανάλωσε καλά λιπαρά
Τα καλά λιπαρά, ή αλλιώς ακόρεστα με τον επιστημονικό όρο, έχουν την ιδιότητα να διασπούν το σωματικό λίπος και την κυτταρίτιδα. Πλούσιες πηγές ακόρεστων λιπαρών είναι οι κρόκοι του αυγού, οι ξηροίι καρποί, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Ένταξε στο πρόγραμμα τα σνακ
Είναι σημαντικά για να κρατάς το μεταβολισμό σου σε “εγρήγορση” και ο λόγος για να μείνεις μακριά από τα τσιμπολογήματα. Επίσης, αν κάνεις τις σωστές επιλογές, όπως τοστ με αβοκάντο ή ανάλατους ξηρούς καρπούς, μπορείς να μειώσεις την όρεξή σου, να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα και να προσφέρεις στον οργανισμό σου τις απαραίτητες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες κι υγιεινά λίπη.


-Προτίμησε τα φρούτα

Προσπάθησε να αποφύγεις την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα επεξεργασμένα σιτηρά με βάση το άμυλο και τα επεξεργασμένα σάκχαρα. Επίσης, καλό θα ήταν να μην επιλέγεις τους έτοιμους χυμούς φρούτων, οι οποίοι έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κάνουν το πρόβλημα πιο εμφανές.

Η λύση λοιπόν είναι να καταναλώνεις τα φυσικά σάκχαρα που θα βρεις στα φρούτα, τα οποία περιέχουν επίσης φυτικές ίνες που εμποδίζουν τη δημιουργία υπερβολικού σακχάρου στο αίμα. Τέλος, τα φρούτα είναι ένας έξυπνος τρόπος να ενυδατώσεις το σώμα σου και να απαλλαχθείς από την κυτταρίτιδα.

-Πιες νερό… πολύ νερό!
Το μυστικό για αδύνατη σιλουέτα, χωρίς κυτταρίτιδα. Το νερό διατηρεί ενυδατωμένο το σώμα, βοηθάει στο μεταβολισμό και μπορεί εύκολα να μειώσει την όρεξή σου.

Κατανάλωσε πρωτεΐνες
Σε κάθε γεύμα κατανάλωσε μία πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες προέρχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα, καθώς και από τα καρύδια και τα φασόλια. Αν είσαι εφοδιασμένη σε πρωτεΐνες, θα βοηθήσεις στην ανάπτυξη των μυών σου, ειδικά αν κάνεις βάρη. Παράλληλα, θα ενισχύσεις το μεταβολισμό σου κι έτσι θα κάψεις επιπλέον θερμίδες ταχύτερα και θα χάσεις την κυτταρίτιδα από την πάσχουσα περιοχή.

ΒΗΜΑ Νο3: “Μαγικές τροφές”
Αφού λοιπόν έχει θέσει τους στόχους σου και είσαι έτοιμη να πεις αντίο στην κυτταρίτιδα, προτίμησε τις παρακάτω τροφές για να ενισχύσεις την προσπάθειά σου ή να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου μακριά από αυτό το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα επέλεξε:

  • Άπαχα γαλακτοκομικά
  • Πουλερικά
  • Ψάρια
  • Ελαιόλαδο
  • Όσπρια
  • Κρεμμύδι
  • Καρότα
  • Μαρούλι
  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Σέλινο
  • Σπανάκι
  • Μήλα
  • Δαμάσκηνα


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More