Μακεδονικό Ταχίνι: Το superfood της Σαρακοστής

Η Σαρακοστή είναι συνώνυμο της νηστείας και, ταυτόχρονα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Κι αν την έχεις συνδέσει με τη στέρηση, αφού δύο σημαντικές ομάδες τροφών (κρέας και γαλακτοκομικά) μένουν για λίγο στην άκρη, σου έχω απίθανα νέα. Υπάρχει ένα superfood με τέλεια γεύση και μοναδική θρεπτική αξία, το οποίο μπορείς να συμπεριλάβεις στην καθημερινή σου διατροφή και να το απολαύσεις με πολλούς τρόπους. Πρόκειται για το Μακεδονικό Ταχίνι, που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας με τέλεια γεύση. Είμαι σίγουρη ότι, με την πρώτη κιόλας δοκιμή-κουταλιά, θα πάρει την πρώτη θέση στη διατροφή σου.  

Ίσως να θυμάσαι από την παιδική σου ηλικία το εμβληματικό βάζο με ταχίνι που υπήρχε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα,  με το οποίο άλειφες το ψωμί για πρωινό. Στην Αρχαιότητα, μεγάλοι δάσκαλοι της Ιατρικής, όπως ο Ιπποκράτης, το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο, αφού γνώριζαν ήδη τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης του αίματος. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά και η αντιβακτηριακή του δράση προστατεύουν από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν αλλεργίες. 

 

Πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, το Μακεδονικό Ταχίνι λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής. Και θα σταθώ για λίγο στις πρωτεΐνες που περιέχει: Αν και είναι φυτικής προέλευσης, έχουν υψηλή βιολογική αξία που υπερτερεί σε σχέση με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, οι οποίες δεν απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Πρόκειται για το superfood που σε βοηθά να λαμβάνεις την ενέργεια που χρειάζεσαι καθημερινά ώστε να μην εξασθενεί ο οργανισμός σου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τις 40 ημέρες της Σαρακοστής.

Το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και όλες τις ώρες της ημέρας, προσφέροντας δύναμη και την απαραίτητη ενέργεια. Θεωρείται, άλλωστε, ένας “θησαυρός” που οι ειδικοί προτείνουν να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή. Θα πρέπει να γνωρίζεις άλλωστε ότι πρόκειται για 100% αλεσμένο, διαλεχτό, ομοιόμορφο, καθαρό σουσάμι, που αλέθεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σε πέτρινους μύλους, χωρίς χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. 

Η άριστη ποιότητα οφείλεται στον συστηματικό έλεγχο που πραγματοποιείται στις υπερσύγχρονες υποδομές, τα πολλαπλά στάδια απομάκρυνσης των ξένων σωμάτων και το σχολαστικό πλύσιμο με πεντακάθαρο, πόσιμο νερό. Ταυτόχρονα ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι ο λόγος που πραγματοποιείται πλήρης αξιοποίηση των υπολειμμάτων σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. 

Κι αν πιστεύεις ότι μπορείς να φας μια κουταλιά ή να το απλώσεις σε μια φέτα ψωμί μόνο, κάνεις λάθος. Μια ταχινόσουπα είναι το ιδανικό, ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό, ενώ η ταχινόπιτα, το κέικ και τα κουλουράκια με ταχίνι είναι απολαυστικά.  Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις αντί για βούτυρο στη μαγειρική, αντί για ζάχαρη στον καφέ, το τσάι και τον χυμό, αλλά και ως dressing στις σαλάτες σου. Και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό: Το ταχίνι με κακάο έχει απολαυστική γεύση και θα το λατρέψουν τα παιδιά. Κι εσύ, όμως, μπορείς να το συνδυάσεις με τα αγαπημένα σου φρούτα, όπως μπανάνα ή φράουλα, ως σνακ στο γραφείο.  Θα γίνει το μικρό σου μυστικό για έξτρα ενέργεια και θωράκιση του οργανισμού με τον πιο λαχταριστό τρόπο.