Μετά τη γυμναστική: Ποιες τροφές μπορείς να φας και ποιες είναι καλό να αποφύγεις

Ξεκίνησες να γυμνάζεσαι, έτρεξες, ίδρωσες, ξεφορτώθηκες αρκετές θερμίδες και είσαι έτοιμη να επιστρέψεις στις υπόλοιπες υποχρεώσεις με ενέργεια. Τι θα φας, για να ενεργοποιήσεις ακόμα περισσότερο το μεταβολισμό σου; Τίποτα; Ποιος σου το είπε; Σίγουρα, κάποιος που δεν ήξερε ότι υπάρχουν μερικές τροφές, που αν καταναλώσεις μέχρι δύο ώρες μετά την άσκηση, μπορούν να ενεργοποιήσουν ακόμα περισσότερο το μεταβολισμό σου. Και κάποιες που καλό είναι να αποφύγεις. Ποιες είναι;

First Of All, ποιες είναι καλό να προτιμήσεις…

Κινόα. Πλούσια σε πρωτείνη, το superfood που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό στη σαλάτα σου, σού παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων και βιταμίνες, τις οποίες χρειάζεσαι λίγο περισσότερο τώρα. Άσε που η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου και θα σε χορτάσει, γλιτώνοντας σε από λιγούρες, που συχνά εμφανίζονται μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων.

Χούμους. Μικρό στο μπολάκι, μεγάλο στην ποσότητα ενέργειας που αναπληρώνει. Φτιαγμένο από ρεβίθια, το ντιπ που μπορείς να συνοδεύσεις με τη φρυγανιά σου θα ικανοποιήσει το λαίμαργο στομάχι σου μετά την προπόνηση.

Χυμός πορτοκάλι /φυσικοί χυμοί. Εκτός από την χρήσιμη Βιταμίνη C και το κάλιο του, οι φυσικοί χυμοί – και ειδικά αυτός του πορτοκαλιού – προσφέρουν μερικούς ηλεκτρολύτες, ικανούς να αντικαταστήσουν τα υγρά του σώματος που αποχώρισαν όσο εσύ έκανες ποδήλατο ή έτρεχες στο διάδρομο. Μυστικό Tip: Προτίμησε να στύψεις εσύ η ίδια τους χυμούς σου, προκειμένου να αποφύγεις τη ζάχαρη που “κρύβεται” στους συσκευασμένους. Drink It!

Μπανάνα. Οι υδατάνθρακες που “κρύβονται” στο συγκεκριμένο φρούτο επαναφέρουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα του γλυκογόνου που χρειάζονται οι μύες σου μετά την γυμναστική, με το κάλιο της να είναι εξίσου ευεργετικό. Θα την παραλείψεις;

Γλυκοπατάτες. Είναι στην εποχή τους και μπορείς να τις ετοιμάσεις πανεύκολα στο φούρνο. Και να είναι γευστικότατες. Μαγνήσιο, κάλιο και άφθονες βιταμίνες για μυική αποκατάσταση “κρύβονται” στη σάρκα και στη φλούδα τους, που μπορείς να απολαύσεις ως σνακ μετά την εξαντλητική σου προπόνηση.

Και τώρα, ποιες να αποφύγεις (να υπάρχουν)…

Ψητά λαχανικά. Αν και αποτελούν μία εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, προτίμησε να τα καταναλώσεις μία άλλη φορά. Και αυτό, γιατί μετά από μία σκληρή προπόνηση χρειάζεται μέταλλα, κάλλιο και μερικές βιταμίνες, για να αναπληρώσεις όσα θρεπτικά έχασες. 

Καυτερές πιπεριές. Μπορεί στα πλαίσια μίας καθημερινής διατροφής να ενεργοποιούν τον μεταβολισμό σου, όμως, μετά την προπόνηση, ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από περισσότερο εύπεπτες τροφές. Το ίδιο ισχύει και για τα πικάντικα φαγητά.

Μπάρες ενέργειας. Αν δεν την έχεις ετοιμάσει μόνη σου, καλύτερα να την αποφύγεις. Και αυτό γιατί, μπορεί μετά την άθληση να θέλεις να αναπληρώσεις την ενέργεια που έχασες – ειδικά αν γυμνάζεσαι τις ώρες τις πρωινές -, όμως οι συγκεκριμένες μπάρες στην πραγματικότητα δεν σου την παρέχουν, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελούνται από ζάχαρη.

Σοκολάτα. Ο οργανισμός σου χρειάζεται πολύ χρόνο για να μεταβολίσει τα λιπαρά της. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι αν δεν μπορείς να της αντισταθείς, προτίμησε να την απολαύσεις πριν την προπόνηση, για να κάψεις τις θερμίδες της. 

Read More

And More